Operaţiunea de salvare a echipei de fotbal, blocată într-o peşteră din Thailanda, suspendată. COPIII ar putea fi în viaţă | VIDEO

Operaţiunea de salvare a jucătorilor echipei de fotbal de juniori blocată într-o peşteră din nordul Thailandei a fost momentan întreruptă, din cauza nivelului ridicat al apei din peşteră care face imposibilă munca scafandrilor, relatează BBC.

2015 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea de salvare a echipei de fotbal, blocată într-o peşteră din Thailanda, suspendată. COPIII ar putea fi în viaţă | VIDEO

Operaţiunea de salvare a echipei de fotbal, blocată într-o peşteră din Thailanda, suspendată. COPIII ar putea fi în viaţă

Cei 12 membri ai echipei, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor, în vârstă de 25 de ani, au rămas blocaţi în interiorul peşterii Tham Luang sâmbătă, în urma unei ploi torenţiale. Salvatorii nu au reuşit încă să intre în contact cu ei.

Pomparea apei din peşteră nu a avut efect, din cauza ploii continue, astfel că intrarea în peşteră este din nou complet blocată, obligându-i pe scafandri să îşi întrerupă căutările.

Momentan, operaţiunea de salvare constă în găsirea unei alte metode de a intra în peşteră. Autorităţile iau în considerare opţiunea să sape în munte, pentru a crea un tunel spre peşteră. Experţii desemnaţi să ajute în acest caz consideră că nu există o altă intrare în peşteră şi chiar dacă ar exista, ar fi foarte greu de găsit având în vedere vegetaţia abundentă din zonă.

Statele Unite şi Marea Britanie au trimis joi militari şi scafandri pentru a ajuta autorităţile din Thailanda cu operaţiunea de salvare, relatează Reuters.

Salvatorii nu au reuşit încă să localizeze grupul dispărut şi nu se ştie nici dacă aceştia sunt încă în viaţă.

Conform unor mesaje date de copii înainte să intre în peşteră, aceştia ar trebui să aibă torţe şi mâncare.

Un specialist a declarat pentru BBC că grupul are o şansă reală de supravieţuire dacă se află într-o cameră superioară a peşterii, care nu este inundată. Cele mai mari probleme cu care copiii se pot confrunta sunt hipotermia şi lipsa oxigenului.

Peştera este o importantă atracţie turistică şi se extinde pe o suprafaţă de mai mulţi kilometri. Conform publicaţiei Bankok Post, vizitatorii trebuie să treacă printr-un pasaj îngust pentru a ajunge în peşteră, lucru imposibil în cazul unei inundaţii.

Colonelul Komsan Saardluan a declarat pentru agenţia de presă AP că nivelul apei din peşteră poate atinge cinci metri în cazul unei inundaţii în anotimpul ploios, care durează din iunie până în octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici