Oscarul lui Welles, scos la licitaţie

Premiul Oscar primit de Orson Welles, în 1941, pentru cel mai bun film din cariera sa, "Cetăţeanul Kane", va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's pe 11 decembrie, informează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Oscarul lui Welles, scos la licitaţie

Oscarul lui Welles, scos la licitaţie

Statueta primită de Welles pentru scenariul scris în colaborare cu Herman Mankiewicz a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 milioane de dolari.

"Cetăţeanul Kane", care prezintă povestea unui proprietar de ziar avid de putere şi cu aspiraţii politice, este unul dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor, fapt care sporeşte valoarea statuetei decernate de Academia americană de film, a declarat Leila Dunbar, vicepreşedinte al Sotheby's.

Statueta a avut o istorie aventuroasă. S-a crezut că prestigiosul premiu s-a pierdut, dar în 1994 a apărut la o altă licitaţie organizată de Sotheby's, după ce s-a aflat în posesia unui operator imagine din Los Angeles. Acesta a lucrat cu Welles şi a primit statueta sub formă de plată.

Cea mai mică fiică a lui Welles, Beatrice, a dat în judecată casa Sotheby's şi pe operator şi în cele din urmă a obţinut statueta. Când a dorit să vândă premiul, Academia a dat-o în judecată pe fiica lui Welles în virtutea unei reguli, aceea că premiile Oscar nu trebuie scoase la vânzare.

Din 1950, Academia a impus câştigătorilor de premii Oscar ca, în condiţiile în care vor să-şi vândă premiul, să-i facă ei o primă ofertă. Oscarul lui Welles a fost decernat înainte de 1950, deci nu trebuie să respecte această regulă.

În 2003, Welles a vândut Oscarul fundaţiei Dax, care sprijină diverse cauze educaţionale şi de sănătate. Fundaţia este aceea care va scoate Oscarul la licitaţie pe 11 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici