Pădurile din SUA nu reuşesc să ţină pasul cu schimbările climatice - studiu

Când vine vorba de salvarea planetei de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, protejarea pădurilor este o prioritate pentru aproape toată lumea.

274 afișări
Imaginea articolului Pădurile din SUA nu reuşesc să ţină pasul cu schimbările climatice - studiu

Pădurile din SUA nu reuşesc să ţină pasul cu schimbările climatice - studiu

Cu toate acestea, în ritmul actual de încălzire, este posibil ca pădurile să nu se poată adapta suficient de repede pentru a rămâne sănătoase, potrivit unui studiu publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Acest lucru are implicaţii negative pentru toate aspectele, de la stocarea carbonului la biodiversitate.

Studiul a analizat pădurile din vestul Statelor Unite şi a constatat că acestea evoluează pentru a face faţă temperaturilor mai ridicate - ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "termofilizare" - devenind din ce în ce mai dominate de arbori care sunt mai capabili să tolereze stresul cauzat de căldură şi secetă.
 
Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că ritmul acestei transformări "este în urma schimbărilor climatice de aproximativ zece ori". Acest lucru creează o situaţie în care, potrivit documentului, "arborii forestieri devin din ce în ce mai nepotriviţi cu mediul lor". Aceasta înseamnă că arborii au mai multe şanse să moară sau să fie predispuşi la incendii sau infestări cu insecte, potrivit phys.org .
 
Cercetătorii de la Universitatea California din Berkeley şi de la Serviciul Forestier al SUA au analizat compoziţia a aproximativ 50.000 de parcele forestiere din statele vestice pe perioade de 10 ani. USFS a întreprins un efort de mai multe decenii pentru a realiza un inventar al arborilor de pe aceste parcele pentru a monitoriza schimbările pe termen lung, iar cercetătorii au folosit aceste date şi apoi au cartografiat peste ele date localizate privind schimbările climatice.
 
"În mod ideal, ar trebui să vedem o relaţie unu la unu între toleranţa la căldură a copacilor şi încălzire", a declarat Kyle Rosenblad, doctorand la universitate şi autorul principal.
 
În timp ce el şi echipa au descoperit că arborii cu o toleranţă mai mare la temperaturi mai ridicate şi vreme mai uscată, cum ar fi ienupărul californian, câştigă într-adevăr în dominanţă, schimbările climatice depăşesc aceste adaptări.
 
La fel de îngrijorător, a spus Rosenblad, este modul în care se schimbă raportul dintre copaci. Nu apar specii noi în păduri. În schimb, schimbarea compoziţiei are loc mai ales pentru că speciile stabilite care preferă condiţii mai reci şi mai umede - bradul Douglas, de exemplu - mor sau sunt slăbite şi atacate de insecte.
 
Acest lucru ar putea duce la schimbări ecologice vaste de-a lungul secolelor sau poate chiar a deceniilor. "Locurile care astăzi sunt împădurite ar putea fi capabile să susţină doar păşuni", a spus Rosenblad. "Oricât am încerca, s-ar putea să nu putem opri acest lucru".
 
Statele Unite au mai mult de 32 de milioane de acri de păduri bătrâne pe terenurile publice, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei luni. Aceşti arbori maturi sunt deosebit de valoroşi datorită capacităţii lor de a stoca o cantitate mare de carbon. Se aşteaptă ca administraţia preşedintelui american Joe Biden să folosească informaţiile din acest recensământ ca bază pentru o nouă politică forestieră care să protejeze mai mult lemn vechi de exploatare.
 
Cu toate acestea, după cum arată studiul, oprirea exploatării forestiere nu va fi suficientă. În ultimii ani, incendiile galopante de pădure şi infestările cu gândaci au decimat milioane de hectare de copaci, fiind determinate în parte de creşterea temperaturilor.
 
"Chiar dacă vor rămâne păduri, tipul de pădure va fi foarte diferit", a adăugat el, "aşa că pentru oamenii şi animalele care depind de aceste păduri, aceasta va fi o schimbare drastică şi trebuie să începem să ne gândim la modul în care ne vom adapta."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici