Programul de reintroducere a urşilor bruni în Pirinei dă rezultate. Este cea mai mare populaţie din ultimul secol - studiu

  • Un program de reintroducere a urşilor bruni în Pirinei dă semne de succes, cu 70 de indivizi identificaţi în 2021, cel mai mare număr din ultimul secol.
  • Monitorii au identificat 70 de indivizi în 2021, cu 114 nou-născuţi de la lansarea programului de repopulare în 1996.
1939 afișări
Imaginea articolului Programul de reintroducere a urşilor bruni în Pirinei dă rezultate. Este cea mai mare populaţie din ultimul secol - studiu

Programul de reintroducere a urşilor bruni în Pirinei dă rezultate. Este cea mai mare populaţie din ultimul secol - studiu

Populaţia a crescut de la 52 de exemplare în 2018, potrivit cifrelor elaborate de grupul transfrontalier care monitorizează urşii din Franţa şi Spania, jumătate dintre creaturi trăind în regiunile catalane din Pirinei, Vall d'Aran, Pallars Sobirà şi Alta Ribagorça. În total, populaţia este puţin răspândită pe o suprafaţă de 6.500 km².
 
Studiul a identificat 34 de femele, 32 de masculi şi alţi patru masculi al căror sex nu a fost determinat, cu 15 pui născuţi în cursul anului trecut. De la lansarea programului, în 1996, s-au înregistrat 114 nou-născuţi, potrivit The Gurdian.
 
Ursul brun era pe cale de dispariţie în Pirinei atunci când au fost introduşi trei urşi din Slovenia, în urmă cu 26 de ani. Ultimul exemplar autohton a fost împuşcat în 2004, iar doi ani mai târziu au fost introduse patru femele, tot din Slovenia.
 
Până în 2016, toţi puii născuţi din 1997 până în prezent, puteau fi urmăriţi până la Pyros, un urs mascul sloven. Un alt mascul, poreclit Goiat (băiatul), introdus din Slovenia în 2016, a fost acuzat anul trecut că a ucis animale în regiune. Un berbec, patru capre şi o oaie au fost ucise în atacuri separate toamna trecută în Vall d'Aran.
 
Goiat dobândise deja notorietate dincolo de graniţă, în Franţa, unde fermierii au cerut eliminarea sa. În prezent, se ştie că se află în Catalonia.
 
Programul de repopulare a fost contestat de fermieri încă de la început, chiar dacă dieta urşilor bruni este în mare parte vegetariană şi rareori ucid pentru hrană.
 
Anul trecut, guvernul spaniol a stârnit un protest similar atunci când a interzis vânătoarea de lupi în regiunile nord-vestice Castilla y León şi Galicia, unde aceştia sunt cei mai populari. Fermierii din regiune spun că lupii le ucid sute de animale în fiecare an, deşi pot cere despăgubiri pentru orice animal ucis.
 
Proiectul franco-spaniol LoupO, susţinut de UE, a fost înfiinţat în 2020 pentru a coordona monitorizarea populaţiilor de urs brun şi de lupi din Pirinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici