Premiile GLOBUL DE AUR, detalii şi fapte istorice ale celebrei gale

Prezentăm mai jos câteva detalii şi fapte istorice despre premiile Globul de Aur, în contextul în care cea de-a 70-a gală de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc duminică seară, la Beverly Hilton Hotel din Beverly Hills, Los Angeles (California).

840 afișări
Imaginea articolului Premiile GLOBUL DE AUR, detalii şi fapte istorice ale celebrei gale

Premiile GLOBUL DE AUR, detalii şi fapte istorice ale celebrei gale (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Cea de-a 70-a gală de decernare a Globurilor de Aur va fi prezentată de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Ceremonia este produsă de Dick Clark Productions, alături de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), organizatoarea galei premiilor Globul de Aur.

Printre starurile care vor prezenta premianţii se numără George Clooney, Meryl Streep, Jennifer Garner, Jennifer Lopez, Kristen Wiig, Will Ferrell, Jason Statham, Adele, Jessica Alba, Rosario Dawson, Nathan Fillion, Megan Fox, Jeremy Irons, Lucy Liu, Debra Messing, Robert Pattinson, Dennis Quaid, Jeremy Renner, Amanda Seyfried, Taylor Swift, Kerry Washington, Christian Bale, Sacha Baron Cohen, Jason Bateman, Kristen Bell, Halle Berry, Josh Brolin, Bradley Cooper, Robert Downey, Jr., Jamie Foxx, John Goodman, Jonah Hill, Kate Hudson, John Krasinski, Eva Longoria, Tony Mendez, Lea Michele, Julia Roberts, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Kiefer Sutherland şi Catherine Zeta-Jones.

Lungmetrajul "Lincoln", regizat de Steven Spielberg, a primit cele mai multe nominalizări, respectiv şapte, la premiile Globul de Aur 2013 şi este urmat în topul selecţiilor de "Django Unchained" şi "Argo", care au primit câte cinci nominalizări, inclusiv la categoria "cel mai bun film-dramă". Câte patru nominalizări au primit filmele "Les Misérables", "Silver Linings Playbook" şi "Zero Dark Thirty", câte 3 nominalizări au primit "Life of Pi", "Salmon Fishing in the Yemen" şi "The Master" şi câte 2 nominalizări au primit "Rust and Bone", "The Best Exotic Marigold Hotel" şi "The Sessions".

Totodată, în domeniul producţiilor de televiziune, filmul "Game Change" a primit cinci nominalizări, în timp ce serialul "Homeland" a primit patru. Câte trei nominalizări au primit serialele "Downton Abbey", "The Girl" şi "Modern Family".

Gala de decernare a premiilor Globul de Aur va fi transmisă de HBO România live, în limba originală, nedublată, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 3.00. Varianta editată şi subtitrată a galei va fi difuzată de HBO marţi, de la ora 20.00.

Prezentăm mai jos câteva detalii şi fapte istorice despre gala premiilor Globul de Aur:

Hollywood Foreign Press Association s-a format în 1943, cu scopul de a grupa jurnaliştii străini care activau în SUA, pentru a-i ajuta să facă schimb de idei şi să obţină acces mai uşor la starurile americane, informează Reuters.

În prezent, HFPA are 93 de membri.

Prima gală Globul de Aur a avut loc în 1944, fiind o ceremonie informală, care a avut loc la studiourile 20th Century Fox. Jennifer Jones a primit atunci premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din "The Song of Bernadette", care a primit şi premiul pentru cel mai bun film, în timp ce Paul Lukas a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea din "Watch on the Rhine". Premiile erau prezentate prin înşirarea lor pe un ecran.

În 1945, alături de ceremonia Globul de Aur, HFPA a organizat şi un banchet formal, la Beverly Hills Hotel. "Going My Way" a primit titlul de cel mai bun film, iar Ingrid Bergman şi Alexander Knox au primit premiile pentru interpretare.

Trofeul Globul de Aur a apărut în 1946, când preşedintelui HFPA de atunci, Marina Cisternas, i-a venit ideea unei statuete în forma unui glob auriu încercuit de peliculă cinematografică. Designul statuetei a fost modificat în 2009.

În 1952, HFPA a instituit premiul Cecil B. DeMille, pentru a recompensa "contribuţia extraordinară la dezvoltarea industriei de divertisment". Primul premiat a fost chiar producătorul şi regizorul Cecil B. DeMille.

În 1955, au început să fie premiate şi producţiile de televiziune. La acea ediţie, premiile pentru cele mai bune producţii de televiziune au fost decernate show-urilor "Lucy & Desi" şi "Davy Crockett".

Din 1961, gala premiilor Globul de Aur a avut loc anual.

În 1963 a fost introdus conceptul de Miss Globurile de Aur, la ediţia inaugurală acest rol revenindu-le Evei Six şi Donnei Douglas.

Francesca Eastwood, star al reality show-ului "Mrs. Eastwood and Company" de pe postul de televiziune E! şi fiică a actorului şi regizorului Clint Eastwood, a fost desemnată Miss Golden Globe 2013. Anul trecut, actriţa şi cântăreaţa Rainey Qualley, fiica actriţei Andie MacDowell, a fost Miss Golden Globe. Printre celelalte fiice de celebrităţi care i-au ajutat pe organizatori să înmâneze premiile, pe scenă, în calitate de Miss Golden Globe, se numără Melanie Griffith - şi, după mulţi ani, fiica ei, Dakota Johnson -, Laura Dern, Joely Fisher, Kathryn Eastwood - o altă fiică a actorului şi regizorului Clint Eastwood - şi Rumer Willis - fiica actorilor Bruce Willis şi Demi Moore.

În 2007, HFPA a decis să acorde primul premiu pentru cel mai bun lungmetraj animat.

În prezent, HFPA acordă premii în 25 de categorii - 14 pentru producţii cinematografice şi 11 pentru televiziune.

"Zbor deasupra unui cuib de cuci" este singurul lungmetraj din istorie care a câştigat Globul de Aur la toate cele cinci categorii principale - "cel mai bun film", "cel mai bun actor", "cea mai bună actriţă", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu".

Meryl Streep a câştigat cele mai multe premii Globul de Aur - 8 -, fiind urmată în top de Jack Nicholson (6) şi Francis Ford Coppola, Shirley MacLaine, Rosalind Russell şi Oliver Stone (5).

Rosalind Russell a câştigat toate cele cinci Globuri de Aur pentru care a fost nominalizată, deşi nu a fost niciodată recompensată cu un premiu Oscar.

Marlon Brando a refuzat premiul Globul de Aur, acordat pentru rolul din "Naşul", în 1973, pentru a protesta faţă de "imperialismul şi rasismul" din SUA. În acelaşi an a refuzat şi premiul Oscar.

O parte din veniturile generate de ceremonie este donată unor fundaţii caritabile din domeniul divertismentului, unor burse de şcolarizare şi unor programe din domeniul cinematografiei şi televiziunii. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici