Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale, anulată. Problema RIDICOLĂ întâmpinată de NASA

Prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care urma să fie efectuată doar de astronaute a fost anulată de NASA din lipsă de costume de dimensiuni potrivite, informează theguardian.com.

3481 afișări
Imaginea articolului Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale, anulată. Problema RIDICOLĂ întâmpinată de NASA

Prima misiune exclusiv feminină în afara Staţiei Spaţiale, anulată. Problema RIDICOLĂ întâmpinată de NASA

Oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune premieră, programată vineri, după ce şi-au dat seama că au un singur costum de dimensiuni potrivite şi nu două.

La misiune va lua parte doar Christina Koch, în timp ce Anne McClain, care trebuia să o acompanieze, va fi înlocuită de un coleg.

McClain a crezut iniţial că se va descurca cu un costum spaţial de mărime mare, dar, după o altă ieşire în afara ISS, care a avut loc săptămâna trecută, şi-a dat seama că ar fi mai potrivită o ţinută de mărime medie.

În condiţiile date, este mai uşor şi mai rapid de modificat structura echipei de astronauţi decât costumele spaţiale, au declarat reprezentanţii NASA.

Misiunea de vineri are ca scop ieşirea în afara ISS pentru instalarea unor noi baterii.

Cu ieşirea de săptămâna trecută, McClain a devenit a 13-a femeie care a reuşit acest lucru, iar Koch va fi a 14-a, informează NASA.

Prima femeie care a participat la o „plimbare spaţială" a fost cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaia, în urmă cu 35 de ani.

Peste 500 de persoane au ajuns în spaţiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei.

Koch şi McClain sunt însă absolvente ale cursurilor NASA din 2013, dintr-o clasă în care jumătate au fost femei.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici