Prinţesa Diana, la 15 ani de la deces. Cine a înlocuit-o pe Lady D în inimile englezilor

Lady Diana este încă o personalitate iubită de britanici, la 15 ani de la deces, iar familia regală şi-a recâştigat popularitatea - în cădere liberă după moartea prinţesei, pe 31 august 1997 -, în timp ce fiii ei i-au luat locul în presa şi inimile englezilor.

5569 afișări
Imaginea articolului Prinţesa Diana, la 15 ani de la deces. Cine a înlocuit-o pe Lady D în inimile englezilor

Prinţesa Diana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Hyde Park, Stephanie Cooper, venită din estul Londrei, se opreşte în faţa fântânii de la memorialul dedicat prinţesei, decedată la vârsta de 36 de ani, pe 31 august 1997, într-un accident de maşină, la Paris, împreună cu iubitul ei, Dodi, fiul lui Mohamed al-Fayed, proprietarul pe atunci al magazinului londonez Harrods.

Cooper îşi aminteşte de vestea despre moartea prinţesei, pe care a aflat-o de la televizor: "Este tipul de ştire de care îţi aminteşti toată viaţa, oriunde ai fi fost şi orice ai fi făcut atunci când ai auzit-o. Ca 11 septembrie sau decesul lui Kennedy".

În prezent, cărţile poştale cu chipul Dianei figurează sistematic între suvenirurile londoneze.

Emirul Qatarului, care a cumpărat între timp Harrods, a păstrat în magazin memorialul comandat de Mohamed al-Fayed, prin faţa căruia defilează turiştii: fotografii ale lui Dodi şi Diana, un pahar de cristal din care a băut prinţesa în seara de dinaintea morţii şi replica inelului oferit acesteia de Dodi.

Ultimii ani de viaţă ai prinţesei, ce a fost căsătorită timp de două decenii cu moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles - care în tot acest timp iubea altă femeie, pe Camilla Parker-Bowles, ce i-a devenit ulterior soţie -, constituie şi tema unui film turnat în prezent, în care Diana este interpretată de Naomi Watts.

În faţa acestui cult discret, restul familiei regale a reuşit totuşi să-şi revină.

Elizabeth a II-a, care a cunoscut o scădere a popularităţii în rândul britanicilor după tragicul accident, din cauza răcelii sale aparente, şi după mai multe divorţuri în rândul membrilor familiei regale, este în prezent foarte iubită de supuşi.

Suverana a fost ajutată în acest sens de festivităţile prilejuite de jubileul de diamant - sărbătorit anul acesta, în primăvară -, dar şi de incredibilul umor de care a dat dovadă la sfârşitul lunii iulie, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, când a acceptat să apară într-o parodie după filmele "James Bond", alături de Daniel Craig.

La rândul lor, Charles şi Camilla, care s-au căsătorit în 2005, sunt văzuţi în prezent ca un cuplu de sexagenari liniştit, plin de umor, departe de scandalurile care au marcat în trecut familia regală.

Fiii Dianei, William, în vârstă de 30 de ani, şi Harry, în vârstă de 27 de ani, au înlocuit-o pe prinţesă în lumina reflectoarelor. Primul, foarte matur în comportament, a încântat regatul în aprilie 2011, când s-a căsătorit cu fermecătoarea Kate Middleton, după ce i-a oferit celebrul inel de logodnă ornat cu safire şi diamante care i-a aparţinut mamei sale.

Turbulentul Harry este răsfăţatul tabloidelor, între farsele şi seratele udate din abundenţă cu alcool, în cursul cărora - aşa cum s-a întâmplat recent, la Las Vegas - joacă biliard pe dezbrăcate împreună cu tinere femei şi este fotografiat nud. Însă britanicii, în general, îi iartă excesele acestui tânăr pilot de elicoptere Apache, care îşi doreşte să se reîntoarcă în Afganistan cu regimentul său.

"Astăzi, ne gândim mai puţin la Diana şi mai mult la ei (la fiii ei, n.r.)", a spus Kate Williams, autoarea cărţii "Young Elizabeth", consacrată anilor de tinereţe ai reginei. "Îi seamănă... se ocupă de acte caritabile, sunt calzi, sunt sociabili şi nu sunt rigizi", mai spune aceasta.

Potrivit scriitoarei, Diana, "care nu a fost niciodată criticată în ceea ce priveşte calităţile de mamă", ar fi "foarte mândră de fiii ei". Dacă ar fi fost în viaţă, prinţesa, care ar fi împlinit anul acesta 51 de ani, ar fi înfiinţat propria sa asociaţie caritabilă, este de părere istoricul, care crede că aceasta ar fi fost numită ambasadoare a bunăvoinţei pentru ONU, aşa cum sunt Angelina Jolie şi regina Rania a Iordaniei.

În 2008, în Marea Britanie, juraţii însărcinaţi să se pronunţe asupra cauzelor morţii prinţesei Diana şi a lui Dodi al-Fayed au concluzionat că a fost vorba de omucidere provocată de maniera neglijentă de a conduce maşina a şoferului Henri Paul şi a paparazzilor care îi urmăreau. Juriul a eliminat explicit posibilitatea unui complot, teorie susţinută de la tragicul accident de tatăl lui Dodi, Mohamed al-Fayed.

Acesta a declarat în numeroase rânduri că este "sigur" că Diana şi Dodi au fost asasinaţi de serviciile secrete britanice cu acordul prinţului Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a, pentru a împiedica o eventuală căsătorie a prinţesei cu un bărbat de religie musulmană. Dodi ar fi devenit, implicit, tatăl vitreg al viitorului rege al Marii Britanii. Al-Fayed a mai susţinut că, în momentul accidentului, prinţesa Diana era însărcinată cu copilul fiului său.

Reacţionând la verdictul juraţilor, Al-Fayed a declarat că este "decepţionat" şi că cel mai important lucru este că s-a stabilit că a fost vorba de "o omucidere".

Anchetele desfăşurate de poliţia franceză şi de Scotland Yard au stabilit că moartea prinţesei Diana şi cea a lui Dodi al-Fayed au urmat unui "tragic accident", provocat de viteza excesivă cu care şoferul, Henri Paul, aflat în stare de ebrietate, conducea maşina în care se aflau cei doi, în încercarea de a scăpa de paparazzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici