"Noaptea muzeelor europene" va reuni, la a patra ediţie, aproximativ 2.000 de instituţii

"Noaptea muzeelor europene", care va avea loc pe 17 mai, va reuni, la a patra ediţie, aproximativ 2.000 de instituţii, dintre care jumătate din Franţa, a anunţat ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, citată de AFP.

110 afișări
Imaginea articolului "Noaptea muzeelor europene" va reuni, la a patra ediţie, aproximativ 2.000 de instituţii

"Noaptea muzeelor europene" va reuni aproximativ 2.000 de instituţii (Imagine: www.sibiul.ro)

Manifestarea permite vizitarea muzeelor, gratuit în majoritatea cazurilor, la o oră târzie (de la 19.00 la 1.00 dimineaţa) şi are ca scop încurajarea publicului larg, în special a tinerilor, de a descoperi colecţiile muzeelor.

Creată la scară europeană, în 2005, manifestarea, care în Franţa a debutat în 1999, include pentru prima dată anul acesta muzee din Scoţia, Irlanda de Nord şi Copenhaga (Danemarca).

O "implicare mai puternică" se va face simţită în Belgia, Serbia şi oraşe precum Barcelona şi Bucureşti, a indicat ministerul francez al Culturii.

În acest an, manifestarea va fi organizată în preajma Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai), fiind un eveniment patronat de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Anul trecut, Noaptea muzeelor a fost organizată pe 19 mai, la manifestare participând aproximativ 2.000 de muzee de artă, istorie, etnografie şi ştiinţă, din aproape 40 de ţări europene. Din România, în cadrul evenimentului şi-au deschis porţile Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul Colecţiilor de Artă etc.

"Noaptea muzeelor" a fost iniţiată în 2005 la propunerea lui Donnedieu de Vabres, atunci ministru al Culturii şi Comunicării din Franţa, cu scopul de a atrage spre instituţiile muzeale un public cât mai numeros. Astfel, "Noaptea muzeelor" s-a alăturat altui eveniment organizat începând cu 1999 - "Primăvara muzeelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici