Record de căldură în Arhipelagul Norvegian Svalbard, la doar 1.000 de kilometri de Polul Nord. România ar putea fi afectată în viitor?

  • Institutul Norvegian de Meteorologie a anunţat că în regiunea arctică s-au înregistrat aproape 22 de grade Celsius
  • În mod normal, în această perioadă în Arhipelagul Norvegian Svalbard sunt între 5 şi 8 grade Celsius
  • Avem de-a face cu fenomene care sunt influenţate de încălzirea globală, spune climatologul Roxana Bojariu
1078 afișări
Imaginea articolului Record de căldură în Arhipelagul Norvegian Svalbard, la doar 1.000 de kilometri de Polul Nord. România ar putea fi afectată în viitor?

Sursa FOTO: Profimedia

Natura îţi atrage încă o dată atenţia şi cere să o protejezi!  Avem de-a face cu un nou episod în care se înregistrează temepraturi mari în zona arctică. În arhipeleagul norvegian Svalbard s-au înregistrat peste 22 de grade Celsius, cea mai mare temperatură din ultimii 44 de ani. În mod normal acolo nu ar trebui să avem mai mult de 5-8 grade Celsius în luna iulie. Din păcate nu este un eveniment unic, spun specialiştii climatologi. În ianuarie am avut tot în Norvegia la latitudini înalte o temperatură de 19 grade Celsius, iar de curând în luna iunie, în estul Siberiei s-au înregistrat 38 de grade Celsius. Toate aceste anomalii climatice prevestesc încălzirea globală şi îţi cer să nu mai poluezi aerul, să nu defrişezi pădurile şi să colectezi deşeurile selectiv.

„Avem de-a face cu fenomene care sunt influenţate de încălzirea globală. Sunt multe indicii că ce se întâmplă în Arctica acum şi care se va amplifca în viitor, această încălzire, determină în zona latitudinilor medii, deci şi în România, o creştere a frecvenţei unor fenomene extreme, cum ar fi valurile de căldură, dar şi aceste instabilităţi foarte puternice care se exprimă prin furtuni cu cantităţi mari de precipitaţii în timp scurt, cu intensificări puternice de vânt, cu episoade de grindină, uneori şi cu generarea de tornade”, spune Roxana Bojariu, climatolog şi doctor în fizica Globului.

„Arhipelagul despre care este vorba este situat aici, la nord de Norvegia.”

Noi am putea face ceva să împiedicăm sau să încetinim aceste fenomene?

„Având în vedere că unii consideră că factorul antropic este de peste 50% atunci da, putem face. Prin faptul că facem economisiri la apă, că facem tăieri de pădure pentru strictă necesitate, până şi la reciclat. Antropic se poate face mult”, susţine Narcis Maior, şef serviciu prognoza vremii Cluj.

 

 

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici