Renovarea catedralei Saint Paul din Londra, terminată după 15 ani

Catedrala Saint Paul, unul dintre monumentele emblematice din Londra, a pus punct, joi, lucrărilor de renovare care au durat 15 ani, permiţându-le pentru prima oară după mulţi ani turiştilor şi londonezilor să o admire fără schelele care o înconjurau.

313 afișări
Imaginea articolului Renovarea catedralei Saint Paul din Londra, terminată după 15 ani

Renovarea catedralei Saint Paul din Londra, terminată după 15 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capodoperă a arhitectului Christopher Wren, construită între 1675 şi 1710, după un mare incendiu care a mistuit Londra, a rămas până în 1964 cea mai înaltă clădire din capitala britanică, înainte de a fi depăşită de numeroasele turnuri zgârie-nor din centrul financiar al Londrei.

Foarte îndrăgită de englezi, mai ales după ce a supravieţuit celebrului "Blitz" care a distrus cartiere întregi din Londra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, catedrala Saint Paul reprezintă un amestec de stiluri clasic şi baroc.

Celebra ei cupolă - înaltă de 86 de metri - a şocat la momentul inaugurării, deoarece contemporanii ei erau obişnuiţi mai mult cu turnurile înalte şi ascuţite ale catedralelor gotice.

Renovarea, care a costat 45,5 milioane de euro, a fost încheiată la timp pentru a celebra cea de-a 300-a aniversare a edificiului, printr-un serviciu religios special, ce va fi oficiat marţea viitoare.

Exteriorul, înnegrit din cauza poluării londoneze, a fost curăţat, iar interiorul a fost restaurat. Peste 150.000 de pietre de Portland au fost curăţate, doar la exterior.

Catedrala Saint Paul este sediul episcopului de Londra. Catedrala a reprezentat în 1981 un cadru somptuos pentru căsătoria dintre prinţul Charles şi Diana Spencer.

Amiralul Nelson, ducele de Wellington şi arhitectul Christopher Wren sunt înmormântaţi în această catedrală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici