Rihanna, victima unor atacuri rasiste. Cum a fost jignită artista de o revistă olandeză

Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 23 de ani, trece printr-o perioadă dificilă şi pare că face faţă cu dificultate programului extrem de încărcat alcătuit de echipa ei managerială, fiind nevoită să răspundă, în plus, multor atacuri rasiste şi critici apărute în presă.

556 afișări
Imaginea articolului Rihanna, victima unor atacuri rasiste. Cum a fost jignită artista de o revistă olandeză

Rihanna (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui articol din lepost.fr, artista originară din Barbados este nevoită să înfrunte numeroase "atacuri" în fiecare zi, în condiţiile în care întâmpină deja dificultăţi mari în menţinerea unei forme concertistice optime. De trei ani, cântăreaţa lansează pe bandă rulantă albume, single-uri, susţine turnee şi este implicată în toate detaliile care ţin de astfel de evenimente: filmări pentru videoclipuri, diverse spoturi publicitare, participări la emisiuni de televiziune şi acţiuni de promovare în întreaga lume. Este un ritm de lucru intensiv care a afectat în cele din urmă starea de sănătate a artistei.

În noiembrie, Rihanna a fost nevoită să anuleze un concert din Suedia, după ce a fost internată de urgenţă din cauza unei gripe. Weekend-ul trecut, cântăreaţa a ieşit în mare viteză de pe scenă, în timpul unui concert, pentru a voma în culise. Artista a revenit pe scenă şi şi-a continuat show-ul, cerându-şi apoi scuze pe Twitter. Starea ei de sănătate pare că se deteriorează, dar şi alte elemente ar putea să explice aceste sincope ale artistei, care este supusă în ultima perioadă unui val de critici ce vin din toate direcţiile.

Duminică, Rihanna s-a folosit din nou de Twitter pentru a denunţa insultele primite din partea unui client al hotelului în care era cazată în Portugalia, care i-a adresat o serie de injurii violente şi rasiste. Însă ştirea care a făcut înconjurul lumii a fost cauzată de revista olandeză Jackie, care a publicat recent un articol despre cântăreaţa din Barbados, în care aceasta era descrisă drept "târfa neagră supremă". Sunt cuvinte grave, publicate în presă, care au declanşat imediat furia cântăreţei.

"Sper că înţelegeţi limba engleză, pentru că revista dumneavoastră este o reprezentare slabă a evoluţiei drepturilor omului", a declarat Rihanna pe Twitter. "Vă consider lipsiţi de respect şi destul de disperaţi. Duceţi lipsă de informaţii legitime şi civilizate. Există mii de fete olandeze, cărora le-ar face plăcere să le fie recunoscute contribuţiile pe care le aduc ţării lor. Aţi putea să le consacraţi un articol. În loc să faceţi acest lucru, aţi plătit pentru a tipări un articol care se dovedeşte a fi degradant pentru o rasă întreagă. Aceasta este contribuţia voastră pe care o aduceţi lumii? Încurajaţi segregaţia şi îi trimiteţi pe piste false pe viitorii lideri ai lumii! Aţi combinat două cuvinte, într-un elan de umilire, care nu spun nimic. «Nigga bitch» (Târfa neagră)? Ei bine, cu tot respectul pe care vi-l datorez şi în numele rasei mele, iată cuvintele mele pentru dumneavoastră: «Să vă ia dracu'!»".

Din cauza scandalului generat de publicarea acelui articol, redactorul-şef al revistei Jackie şi-a prezentat scuze pe Facebook, iar apoi a demisionat. "Deşi autorul nu voia să spună nimic rău - titlul articolului trebuia să fie o glumă - a fost însă o glumă proastă (...). Stupidă, dureroasă şi nulă în tot ceea ce a presupus ea (...). Sper că ştiţi cu toţii că nu a existat absolut nicio motivaţie rasistă în spatele acestor cuvinte. A fost prostesc şi naiv să credem că era vorba de o formă acceptabilă de argou. Un argou pe care îl auzi tot timpul la radio şi la televizor şi apoi ideea fiecăruia despre ceea ce este normal devine astfel falsă", a declarat Eva Hoeke, fostul redactor-şef al revistei Jackie.

Rihanna şi-a lansat primul material discografic în 2005, iar primul ei single devenit No.1 a fost piesa "S.O.S.". Au urmat alte trei piese care au ajuns pe prima poziţie a clasamentelor muzicale, "Umbrella", "Take a Bow" şi "Disturbia". Înainte de "Loud", lansat anul trecut, cântăreaţa a lansat albumul "Rated R", în noiembrie 2009. Albumele sale s-au vândut în peste 25 de milioane de copii pe plan mondial, iar cântăreaţa a fost recompensată cu nouă premii Grammy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici