Roman Iagupov (Zdob şi Zdub): Vom fi cei mai suprarealişti artişti de la Eurovision

Roman Iagupov, solistul Zdob şi Zdub, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă care a avut loc în Capitală, că trupa sa va fi "cea mai suprarealistă, grotescă şi neobişnuită" prezenţă de la Eurovision 2011, în condiţiile în care, în prezent, mulţi preferă "boy band"-urile.

505 afișări
Imaginea articolului Roman Iagupov (Zdob şi Zdub): Vom fi cei mai suprarealişti artişti de la Eurovision

Roman Iagupov (Zdob şi Zdub): Vom fi cei mai suprarealişti artişti de la Eurovision (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Trupa Zdob şi Zdub participă la concursul Eurovision de anul acesta cu melodia "So Lucky". Artiştii au mărturisit că au un buget minim pentru promovarea piesei. Roman Iagupov a povestit că a realizat costumele pentru Eurovision împreună cu soţia sa, iar videoclipul a fost făcut cu ajutorul unor prieteni din industrie.

"Vom aduce un spirit de punk şi rock 'n' roll la Eurovision", a spus Roman Iagupov.

Trupa şi-a promovat melodia care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision în Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Turcia şi încheie turneul în România. "În Vest, sunt foarte reci. Noi ne-am străduit, dar nu am primit niciun răspuns", a spus Roman Iagupov, explicând de ce formaţia Zdob şi Zdub nu încearcă să fie mai prezentă în ţări precum Franţa sau Belgia.

Concursul Eurovision are loc la Düsseldorf pe 10, 12 şi 14 mai. Pentru marele premiu al concursului se vor lupta artişti din 43 de ţări, 38 concurând în cele două semifinale, iar ceilalţi cinci intrând direct în finală.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se va desfăşura în Germania, după ce Lena a câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Satellite". În 2010, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision, s-au clasat pe locul al treilea în celebrul concurs.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

România este reprezentată anul acesta la Eurovision de trupa Hotel FM.

De la jumătatea anilor '90, etno-rockerii de la Zdob şi Zdub combină hardcore-ul, folclorul românesc şi pe cel moldovenesc într-un mod unic şi elegant, oferind un show live spectaculos. Un mix de hip-hop, drum'n'bass, jungle, punk, un crossover muzical original, unde se întâlnesc intensitatea urbană şi spiritul rural.

Trupa Zdob şi Zdub a concertat în peste 20 de ţări, pe unele dintre cele mai bune scene ale Europei, printre care în Ungaria - Sziget, Danemarca - Roskilde, în Serbia - Exit, Polonia - Woodstock, România - Stufstock, Fete de la Musique, Cerbul de Aur, Peninsula, în Olanda - EuroSonic, Mundial, în Rusia - Maxidrom, Nashestvie, Krilya.

De-a lungul timpului, trupa a cântat în deschiderea unor formaţii de renume, precum Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin' Criminals. Muzica lor a fost apreciată în cadrul mai multor concursuri, precum Eurovision 2005, unde Zdob şi Zdub a ocupat locul al şaselea, premiile MTV Europe, reviste şi posturi de radio internaţionale.

Trupa a fost invitată să ia parte la o serie de proiecte speciale, unul dintre acestea fiind Linz Europe Tour 2007-2009, un proiect cultural european care a adus împreună artişti din ţările dunărene. În urma acestuia a fost lansată o piesă, colaborare între Hubert von Goisern, liderul Linz Europe Tour, şi Zdob şi Zdub, şi ultimul album, numit "Ethnomecanica" (Lavine/Sony Label).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici