Shia LaBeouf, acuzat de plagiat, după ce a lansat online un scurtmetraj pe care l-a regizat

Actorul american Shia LaBeouf a fost acuzat de plagiat de un scriitor american, după ce a lansat pe internet un scurtmetraj pe care l-a regizat.

137 afișări
Imaginea articolului Shia LaBeouf, acuzat de plagiat, după ce a lansat online un scurtmetraj pe care l-a regizat

Shia LaBeouf (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Shia LaBeouf se află în centrul unui scandal de plagiat, după ce scriitorul Daniel Clowes l-a acuzat pe starul american că s-a inspirat din volumul său de benzi desenate "Justin M. Damiano", apărut în 2007, pentru un scurtmetraj regizat de actorul , informează hollywoodreporter.com.

Filmul, intitulat "Howard Cantour" - care prezintă monologul interior al unui critic de film foarte iritat - a avut premiera în luna mai, la Festivalul de la Cannes, unde nimeni din public nu a remarcat faptul că personajele şi dialogurile proveneau direct din volumului scris de Daniel Clowes. Scurtmetrajul a avut premiera pe internet, luni, iar internauţii au remarcat imediat acele asemănări frapante.

Jacqueline Cohen, director de publicitate şi promovare la Fantagraphics Books, editura cu care colaborează Daniel Clowes, spune că scurtmetrajul "Howard Cantour" reprezintă "un furt total" al volumului "Justin M. Damiano" şi că Shia LaBeouf nu l-a contactat niciodată pe scriitorul Daniel Clowes pentru a-i cere permisiunea să îi adapteze volumul pentru marele ecran.

"Nu a ştiut deloc că volumul său a fost plagiat, până astăzi, când filmul a fost lansat pe platforma Vimeo", a precizat Jacqueline Cohen.

Întrucât vestea despre posibilul furt de proprietate intelectuală comis de Shia LaBeouf a început să circule cu mare viteză pe internet, scurtmetrajul a fost blocat de la difuzare pe platforma Vimeo.

Site-ul HowardCantour.com, construit pentru a promova acest scurtmetraj, a fost închis pentru o vreme. Site-ul a fost ulterior redeschis şi prezintă de această dată doar un trailer pentru acel scurtmetraj.

Admiraţia actorului american pentru opera lui Daniel Clowes - ale cărui volume grafice au fost adaptate în filme precum "Ghost World" (1997) şi "Art School Confidential" (2006) - datează de mai multă vreme. Shia LaBeouf a mai fost acuzat de plagiat în trecut, după ce a introdus pasaje dintr-un articol apărut în revista Esquire, fără să citeze sursa, într-un e-mail pe care l-a trimis actorului Alec Baldwin, în perioada în care cei doi actori s-au certat destul de serios în timpul repetiţiilor de la spectacolul de teatru "Orphans", pus în scenă pe Broadway.

Shia LaBeouf şi-a cerut iertare în faţa scriitorului Daniel Clowes, pe Twitter, din cauza acestor controverse, afirmând într-o serie de mesaje că "încântarea şi naivitatea sa" l-au făcut să uite "să facă menţionările de rigoare".

"Copierea nu este o activitate creativă. În schimb, dacă te inspiri dintr-o idee a altei persoane pentru a produce ceva nou şi diferit reprezintă o activitate creativă. În încântarea şi naivitatea mea de regizor amator, m-am pierdut în procesul de creaţie şi am neglijat să fac menţionările de rigoare. Mă simt ruşinat de faptul că am uitat să îi acord credit lui Daniel Clowes pentru romanul său grafic «Justin M. Damiano», din care m-am inspirat. Am fost cu adevărat impresionat de cartea lui şi am ştiut că pe baza ei voi putea face un scurtmetraj pătrunzător şi relevant. Îmi cer iertare în faţa tuturor acelora care au presupus că eu am scris scenariul. Regret profund felul în care s-au derulat evenimentele şi vreau să îi spun lui Daniel Clowes că am cea mai mare admiraţie pentru operele sale", a declarat actorul american.

Shia LaBeouf a devenit celebru după rolul din SF-ul "Transformers - Războiul lor în lumea noastră" (2007), care s-a bucurat de un imens succes de casă. În anul următor, LaBeouf a fost distribuit în alte două pelicule cu încasări excepţionale - "Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal" şi "Ochi de vultur/Eagle Eye". Anul 2009 i-a adus din nou două roluri în filme cu succes de casă - "Transformers: Răzbunarea celor învinşi" şi "New York, I Love You", iar în 2010 a jucat alături de Michael Douglas în "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici