Soluţia străveche care salvează Barcelona de incendiile de vegetaţie

  • O strategie străveche a fost reînviată pentru a face faţă efectelor devastatoare ale secetei şi valurilor de căldură.
  • Cei mai noi recruţi ai pompierilor din Barcelona, 290 de oi şi capre, au o sarcină importantă: să ronţăie cât mai multă vegetaţie.
6275 afișări
Imaginea articolului Soluţia străveche care salvează Barcelona de incendiile de vegetaţie

Soluţia străveche care salvează Barcelona de incendiile de vegetaţie

Sosirea lor a transformat Barcelona într-unul dintre cele mai recente locuri care au adoptat o strategie veche de când lumea, care este reînviată în timp ce oficialii din întreaga lume se confruntă cu o creştere a numărului de incendii de vegetaţie extreme.
 
Zonele predispuse la incendii sunt încredinţate animalelor de păşunat, care mestecă şi calcă în picioare vegetaţia uscată care, altfel, se împiedică pornirea incendiilor. Indiferent dacă animalele sunt semi-sălbăticite sau sunt supravegheate de un cioban, potrivit The Guardian.
 
Este o aluzie la modul în care incendiile de pădure erau alungate în trecut. „Nu inventăm nimic nou aici", a declarat Guillem Canaleta, de la Fundaţia Pau Costa, o organizaţie non-profit catalană care implementează această strategie din 2016 în provincia Girona, în apropiere de Barcelona. „Ceea ce facem este să recuperăm ceva care exista deja şi care era pe cale de dispariţie".
 
În Barcelona, proiectul-pilot a fost lansat în aprilie în parcul Collserola, un spaţiu verde de 8.000 de hectare cocoţat deasupra oraşului şi care înregistrează în medie 50 de incendii pe an, a declarat Eloi Badia, consilier municipal din Barcelona pentru urgenţe climatice şi tranziţie ecologică.
 
Incursiunea oraşului în această strategie este un ecou al unor eforturi similare din întreaga lume. În California, unde peste 850.000 de hectare au fost mistuite de incendii de vegetaţie anul trecut, o duzină de companii contractează capre pentru păşunatul ţintit. În nordul Portugaliei, 45 de cai Garrano, specie pe cale de dispariţie, şi apetitul lor au fost creditate ca fiind cele care au ajutat la salvarea rezervaţiei Faia Brava de impactul devastator al incendiului de vegetaţie din 2017. În provincia canadiană British Columbia, bovinele au fost folosite pentru a curăţa zonele cu risc de incendii.
 
Unele părţi ale Spaniei au adoptat această strategie în urmă cu aproape două decenii, când regiunea sudică Andaluzia a început să plătească ciobanii pentru a traversa câmpiile şi văile sale supraaglomerate cu animalele lor. De atunci, programul regional a crescut şi a ajuns să includă peste 100.000 de animale, ceea ce a permis oficialilor să economisească aproximativ 75% din costurile de curăţare mecanică a terenurilor.
 
Păşunatul a adus şi alte beneficii: animalele transportă seminţe şi fertilizează pe măsură ce se deplasează pe teren, iar obiceiurile lor de hrănire relativ nediscriminatorie alimentează biodiversitatea prin reducerea avantajului competitiv al unor plante.
 
Cercetările au sugerat că păşunatul direcţionat poate fi eficient atunci când este combinat cu alte metode de prevenire a incendiilor, cum ar fi defrişările mecanice şi arderea controlată, a declarat Julia Rouet-Leduc, cercetător la Centrul german de cercetare integrativă a biodiversităţii de la Universitatea din Leipzig.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici