Strălucirea revine la Hollywood, la Globurile de Aur

Premiile Globul de Aur vor deschide, duminică, sezonul 2009 al celor mai importante distincţii de la Hollywood, în prezenţa a numeroase vedete ale celei de-a şaptea arte care au fost invitate să participe la cea mai prestigioasă ceremonie de gen după cea a Oscarurilor.

33 afișări
Imaginea articolului Strălucirea revine la Hollywood, la Globurile de Aur

Actriţa Meryl Streep (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr mare de celebrităţi, precum Brad Pitt, Angelina Jolie, Kate Winslett, Tom Cruise, Clint Eastwood, Leonardo DiCaprio şi Meryl Streep, vor fi prezente pe covorul roşu din faţa hotelului de lux Beverly Hilton din Beverly Hills, situat în partea de vest a oraşului Los Angeles, cu ocazia galei premiilor Globul de Aur.

În 2008, gala a fost anulată din cauza grevei scenariştilor americani, care a paralizat timp de trei luni industria de la Hollywood.

"Va fi o seară plină de strălucire, care va contrasta într-un mod binevenit cu situaţia economică a ţării", a declarat criticul de film Lew Harris, consultant pentru site-ul Hollywood.com, care a subliniat faptul că telespectatorii vor avea astfel ocazia să scape, pentru câteva ore, de atmosfera deprimantă care domneşte în Statele Unite, de la declanşarea crizei financiare.

Decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), premiile Globul de Aur nu anticipează neapărat câştigătorii galei premiilor Oscar, care va avea loc pe 22 februarie, dar poate, totuşi, să fixeze anumite jaloane pe drumul către râvnitele distincţii acordate de Academia de film americană.

Trei filme au primit câte cinci nominalizări la Globurile de Aur:

"Strania poveste a lui Benjamin Button",

"Frost/Nixon" şi

"Doubt".

Nominalizările pentru categoria "cel mai bun film - dramă" sunt:

"Strania poveste a lui Benjamin Button", cu un mare succes de box office, filmul este o poveste fantastică şi romantică despre un bărbat care se naşte bătrân, iar apoi întinereşte pe zi ce trece

"Frost/Nixon", care relatează interviurile date unui moderator britanic de televiziune de către preşedintele american Richard Nixon, la trei ani după ce şi-a depus demisia.

"The Reader",

"Revolutionary Road" şi

"Slumdog Millionaire", un film despre un tânăr indian analfabet care câştigă un concurs televizat, se pare că i-a emoţionat pe reprezentanţii HFPA.

"Am vorbit cu mulţi dintre membrii asociaţiei care adoră filmul «Slumdog Millionaire» (...), dar lor le-a plăcut şi admiră foarte mult şi filmul «Strania poveste a lui Benjamin Button»", a explicat criticul Pete Hammond, în opinia căruia trofeul categoriei "cel mai bun film - dramă" se va disputa între aceste două pelicule.

Harris este de aceeaşi părere: "HFPA recompensează adeseori filmele cu succes la public, spre deosebire de Oscaruri", care au fost atribuite, în ultimii ani, mai degrabă, filmelor sumbre.

La categoria "cel mai bun regizor" concurează:

Ron Howard ("Frost/Nixon"),

Sam Mendes ("Revolutionary Road"),

David Fincher ("Strania poveste a lui Benjamin Button"),

Stephen Daldry ("The Reader") şi

Danny Boyle ("Slumdog Millionaire").

Nominalizările la categoria "cel mai bun actor într-un film - dramă" sunt:

Brad Pitt ("Strania poveste a lui Benjamin Button"")

Leonardo DiCaprio ("Revolutionary Road"),

Sean Penn ("Milk"),

Mickey Rourke ("The Wrestler") şi

Frank Langella ("Frost/Nixon").

La categoria "cea mai bună actriţă - dramă" concurează:

Angelina Jolie ("Schimbul", de Clint Eastwood)

Anne Hathaway ("Rachel Getting Married"),

Kristin Scott-Thomas ("Il y a longtemps que je t'aime"),

Kate Winslett ("Revolutionary Road") şi

Meryl Streep ("Doubt").

Meryl Streep concurează şi la categoria "cea mai bună comedie/ musical" ("Mamma Mia"), iar Kate Winslett a fost nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar" ("The Reader").

La categoria "cel mai bun rol secundar masculin" concurează:

Philip Seymour Hoffman ("Doubt")

Tom Cruise ("Tropic Thunder")

Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder")

Ralph Fiennes ("Ducesa/ The Duchess") şi

Heath Ledger ("The Dark Knight"), regretatul actor australian a fost nominalizat pentru rolul lui Joker din cel mai recent film din seria "Batman", filmul "Cavalerul Negru", campionul box office-ului în 2008.

De-a lungul anilor, HFPA a suferit numeroase deziluzii, după ce multe din filmele declarate câştigătoare în cadrul galei Globurilor de Aur au pierdut ulterior competiţia pentru Oscaruri.

În ciuda criticilor primite, Globurile de Aur pot, însă, oricând să modifice cursul unui film în drumul lui către premiile Oscar, pentru care nominalizările se anunţă pe 22 ianuarie, cu mai mult de o săptămână după gala HFPA. Un eventual triumf în cadrul galei Globurilor de Aur ar putea influenţa decisiv voturile membrilor Academiei de Film Americane.

Premiile Globul de Aur onorează cele mai bune producţii din cinematografie şi televiziune, grupate în 25 de secţiuni.

Steven Spielberg va primi în acest an premiul Cecil B. DeMille pentru contribuţia deosebită adusă industriei de divertisment.

Cea de-a 66-a ediţie a premiilor Globul de Aur va avea loc pe 11 ianuarie, la Beverly Hilton, în California.

În România, potrivit site-ului hbo.ro, postul de televiziune HBO va transmite în direct ceremonia, pe 12 ianuarie, începând cu ora 3.00.

Citeşte şi:

Lista nominalizărilor la Globurile de Aur

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici