Studiu: Părinţii pinguini dorm doar câteva secunde pentru a-şi proteja puii

  • Părinţii pinguini din Antarctica adoptă metoda ”microsomnului” de doar câteva secunde pentru a rămâne vigilenţi şi a-şi proteja ouăle şi puii în coloniile aglomerate.
  • Studiul dezvăluie că aceste scurte perioade de somn, totalizând aproximativ 11 ore pe zi, permit părinţilor să-şi menţină vigilenţa timp de săptămâni, asigurându-le supravieţuirea într-un mediu stresant.
728 afișări
Imaginea articolului Studiu: Părinţii pinguini dorm doar câteva secunde pentru a-şi proteja puii

Sursa foto: AP

Este o provocare pentru toţi părinţii noi, să obţină suficient somn în timp ce îşi supraveghează îndeaproape nou-născuţii. Pentru unii pinguini înseamnă mii de scurte stări de somnolenţă pe zi, au descoperit cercetătorii, potrivit Associated Press.

Pinguinii antarctici trebuie să îşi protejeze ouăle şi puii în colonii aglomerate şi zgomotoase, aşa că adorm de mii de ori pe zi - dar doar pentru aproximativ patru secunde de fiecare dată - pentru a rămâne vigilenţi, au raportat cercetătorii în jurnalul Science.

Aceste ”microsomnuri” scurte, totalizând în jur de 11 ore pe zi, par să fie suficiente pentru a-i ţine pe părinţi funcţionali timp de săptămâni.

”Aceşti pinguini arată ca nişte şoferi somnoroşi, clipind din ochi, şi fac acest lucru 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de mai multe săptămâni la rând”, a declarat Niels Rattenborg, cercetător în domeniul somnului la Institutul Max Planck pentru Inteligenţă Biologică din Germania şi co-autor al noului studiu.

”Ceea ce este surprinzător este că reuşesc să funcţioneze bine şi să-şi crească cu succes puii”, a adăugat el.

Pinguinii antarctici îşi depun în mod obişnuit ouăle în cuiburi de pietre în noiembrie. Ca şi în cazul altor tipuri de pinguini, perechile căsătorite împart responsabilităţile de părinte. Un părinte are grijă de ouă şi de pui singur, în timp ce celălalt merge să pescuiască pentru mesele familiei.

Deşi adulţii nu se confruntă cu mulţi prădători naturali în sezonul de reproducere, păsările mari, numite skua brune, vânează ouă şi pui mici. Alţi adulţi ar putea încerca, de asemenea, să fure pietricele din cuiburi. Aşadar, părinţii devotaţi trebuie să fie mereu în gardă.

Cercetătorii au urmărit pentru prima dată comportamentul de somn al pinguinilor antarctici într-o colonie de reproducere din Antarctica, ataşând senzori care măsoară undele cerebrale. Au colectat date despre 14 adulţi timp de 11 zile pe Insula King George, de pe coasta Antarcticii.

Ideea studiului a apărut atunci când Won Young Lee, biolog la Institutul de Cercetări Polare din Coreea, a observat că pinguinii clipeau frecvent din ochi şi, aparent, dădeau din cap în timpul zilelor lungi de observaţii pe teren. Dar echipa a avut nevoie să înregistreze undele cerebrale pentru a confirma că dormeau.

”Pentru aceşti pinguini, microsomnurile au unele funcţii de refacere - altfel nu ar putea rezista”, a spus el.

Cercetătorii nu au colectat date despre somn în afara sezonului de reproducere, dar presupun că pinguinii ar putea dormi în intervale mai lungi în alte perioade ale anului.

”Nu ştim încă dacă beneficiile microsomnului sunt aceleaşi ca în cazul somnului lung consolidat”, a spus Paul-Antoine Libourel, co-autor şi cercetător în domeniul somnului la Centrul de Cercetare în Neuroştiinţă din Lyon, Franţa. Ei nu ştiu nici dacă alte specii de pinguini dorm într-un mod similar.

Oamenii de ştiinţă au documentat alte câteva animale cu adaptări speciale ale somnului. De exemplu, în timp ce zboară, fregatele pot dormi folosind doar jumătate de creier odată, iar focile elefant pot face sieste de 10 sau 15 minute la fiecare scufundare profundă. Cu toate acestea, microsomnurile pinguinilor antarctici par a fi o nouă extremă, spun cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici