Trupa The Rolling Stones a revenit în China cu un setlist care a reflectat cenzura guvernamentală

Trupa britanică The Rolling Stones a revenit în China, pentru prima dată după debutul său din 2006 în această ţară, cu un concert susţinut pe stadionul Shanghai Mercedes-Benz, miercuri seară, al cărui setlist a reflectat cenzura guvernamentală.

81 afișări
Imaginea articolului Trupa The Rolling Stones a revenit în China cu un setlist care a reflectat cenzura guvernamentală

Trupa The Rolling Stones a revenit în China cu un setlist care a reflectat cenzura guvernamentală (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Formaţia britanică ar fi trebuit să cânte pentru prima dată în China în 2003, însă concertul fost anulat din cauza crizei declanşate de epidemia SARS (Sindrom Acut Respirator Sever). Atunci când a reuşit să concerteze pentru prima dată în această ţară, în 2006, trupa britanică nu a avut voie să interpreteze mai multe piese celebre din repertoriul său, precum "Brown Sugar", "Honky Tonk Woman" şi "Let's Spend The Night Together", care au fost interzise de Ministerul Culturii din China, informează site-ul revistei New Musical Express.

Ultimele două piese dintre cele trei menţionate au fost eliminate din nou din setlistul de miercuri seară, iar Mick Jagger a declarat pe scenă, în faţa publicului: "Cântecul «Honky Tonk Woman» a fost interzis de autorităţi". Discutând cu presa locală despre acest concert, muzicianul britanic a confirmat faptul că trupa din care face parte a fost nevoită să prezinte autorităţilor chineze o listă cu versurile tuturor pieselor pe care urma să le interpreteze, aşa cum se obişnuieşte să se procedeze cu toate formaţiile străine care susţin concerte în China.

La începutul acestui turneu asiatic, The Rolling Stones a susţinut un concert şi în Macau, o regiune administrativă cu regim special din China, în care nu sunt aplicate aceste norme de cenzură.

Cântecul din 1971 "Dead Flowers", care nu a fost interpretat niciodată în actualul turneu al grupului britanic, a fost introdus în setlistul de la Shanghai. The Rolling Stones a cântat miercuri seară şi piesa "Street Fighting Man", un cântec ales pentru a fi inclus în setlist pe baza voturilor exprimate de fanii grupului pe reţelele de socializare.

În timpul concertului de la Shanghai, chitaristul Ronnie Wood şi-a rupt pe scenă un tricou roşu cu un desen reprezentând un cal - o aluzie la actualul An chinezesc al calului. Solistul Mick Jagger a salutat publicul rostind câteva cuvinte în dialectul mandarin.

Mick Taylor, un fost membru al trupei, s-a alăturat foştilor săi colegi de la The Rolling Stones pentru concertul de la Shanghai, pentru a interpreta împreună cu aceştia piesele "Slipping Away" şi "Midnight Rambler".

Turneul asiatic al formaţiei britanice va continua sâmbătă seară cu un concert în Singapore.

The Rolling Stones, înfiinţată la Londra, în 1962, este una dintre cele mai renumite formaţii rock din lume. Trupa este formată din Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood. The Rolling Stones a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă şi a susţinut mii de concerte cu casa închisă.

În 2007, formaţia The Rolling Stones a susţinut un concert la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici