Un bătrân din Anglia a făcut o descoperire inedită: "Nu m-am aşteptat să fie atât de valoroasă"

O coroană de aur, veche de peste 2.000 de ani, a fost descoperită sub un pat dintr-o casă din Somerset, Regatul Unit.

5396 afișări
Imaginea articolului Un bătrân din Anglia a făcut o descoperire inedită: "Nu m-am aşteptat să fie atât de valoroasă"

Un bătrân din Anglia a făcut o descoperire inedită: "Nu m-am aşteptat să fie atât de valoroasă" (Imagine: psjfactoids.blogspot.com)

Obiectul, despre care se presupune că a fost produs în Grecia, în jurul anului 300 î.Hr., a fost găsit într-o cutie de carton, de un bătrân care a dorit să rămână anonim, scrie Descoperă.

Evaluatorii au fost foarte surprinşi să vadă că un obiect atât de preţios se putea afla în acel loc.

,,În momentul în care proprietarul a luat coroana de aur dintr-o cutie de carton ponosit umplută cu hârtie, mi-a stat inima în loc. Când m-am dus la cabană, ultimul lucru la care mă aşteptam era să descopăr acolo o bijuterie antică. Este foarte dificil să datezi un obiect de acest tip. Stilistic, el aparţine unui grup rar, databil în perioada elenistică. Forma sa poate indica faptul că a fost făcut în nordul Greciei. Coroana are un diametru de aproximativ 20 de centimetri şi cântăreşte circa 100 de grame. Este aur curat, prelucrat manual", susţine Guy Schwinge, unul dintre specialiştii prezenţi la faţa locului.

Coroanele de aur asemănătoare cu cea descoperită în Somerset au fost realizate cu scopul de a imita coroanele din frunze purtate în cadrul ceremoniilor religioase sau care erau oferite ca premii sportivilor şi artiştilor victorioşi în competiţii. Decoraţiile erau realizate, de obicei, din ramuri şi frunze de dafin, mirt, stejar sau măslin - simboluri ale înţelepciunii, triumfului, fertilităţii, păcii şi virtuţii. Din cauza naturii lor fragile, coroanele erau purtate numai la ocazii foarte speciale.

Bunicul proprietarului actual a fost un colecţionar fascinat de lumea antică. Cu toate că familia lui nu ştie cum a intrat acesta în posesia obiectului, se presupune că el a cumpărat-o în anii '40, în timpul unei călătorii.

GALERIE FOTO

,,Ştiam că bunicul meu a călătorit mult în anii 1940 şi 1950 şi a petrecut mult timp în zona frontierei de nord-vest a Greciei. Este posibil să o fi cumpărat de acolo, dar nu mi-a spus niciodată de această coroană din aur. Am moştenit de la el o mulţime de lucruri, însă am pus acest obiect de o parte pentru că nu credeam că este important. Recent, am decis că trebuie să fac ordine printre lucruri şi să apelez la specialişti pentru a evalua unele dintre ele. Coroana este foarte frumoasă, însă nu m-am aşteptat să fie atât de valoroasă. Am fost entuziasmat şi, în acelaşi timp, neîncrezător când mi-au spus ce reprezintă ea de fapt", a menţionat proprietarul obiectului.

Cel mai cunoscut exemplu al tipului de coroană descoperit în Somerset este cel identificat în anii '70, la Vergina, în mormântul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare.

Un obiect similar cu acesta a fost achiziţionat pentru suma de 200.000 de lire sterline, în cadrul unei licitaţii organizate în anul 2012. Coroana de aur găsită recent urmează şi ea să fie vândută, pe data de 9 iunie.î

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici