Un craniu egiptean vechi de 4.000 de ani dezvăluie indicii despre posibile tratamente împotriva cancerului

Un craniu uman vechi de 4.000 de ani, descoperit în Egipt, dezvăluie indicii despre posibilele tratamente aplicate împotriva cancerului în antichitate.

Urmărește
517 afișări
Imaginea articolului Un craniu egiptean vechi de 4.000 de ani dezvăluie indicii despre posibile tratamente împotriva cancerului

Cercetătorii au analizat două cranii din Egiptul antic, unul aparţinând unui bărbat şi celălalt unei femei.

Unul dintre cranii prezenta o leziune canceroasă extinsă, cu urme de tăieturi în jurul ei, sugerând o posibilă intervenţie chirurgicală, notează phys.org.

Celălalt craniu prezenta o tumoră canceroasă mare, precum şi urme de traume vindecate, indicând o posibilă supravieţuire după rănire.

„Am vrut să aflăm care era rolul cancerului în trecut, cât de răspândită era această boală în antichitate şi cum interacţionau societăţile antice cu această patologie”, a explicat Tatiana Tondini, cercetător la Universitatea din Tübingen şi primul autor al studiului publicat în Frontiers in Medicine.

Ceea ce i-a uimit pe cercetători a fost descoperirea unor urme de tăieturi în jurul acestor leziuni, care probabil au fost făcute cu un obiect ascuţit, cum ar fi un instrument metalic.

„Când am observat pentru prima dată semnele de tăiere la microscop, nu ne-a venit să credem”, a declarat Tondini.

„Se pare că vechii egipteni efectuau un fel de intervenţie chirurgicală legată de prezenţa celulelor canceroase, dovedind că medicina egipteană antică efectua, de asemenea, tratamente experimentale sau explorări medicale în legătură cu cancerul”, a explicat coautorul, profesorul Albert Isidro, oncolog chirurg la Spitalul Universitar Sagrat Cor, specializat în egiptologie.

Cercetătorii adaugă, însă, că rămăşiţele scheletice sunt incomplete şi nu există un istoric medical cunoscut, motiv pentru care afirmaţiile definitive sunt greu de făcut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici