Un robot-poet decorează cu versuri pereţii Casei Poeziei din Bucureşti, vineri - FOTO

Poezia, cafeaua şi tehnologia au făcut "echipă" şi astfel a fost inaugurată Casa Poeziei în Bucureşti, un local în care, vineri, un robot-poet decorează pereţii cu versuri trimise de utilizatorii de pe Facebook care accesează o aplicaţie special creată pentru acest eveniment.

518 afișări
Imaginea articolului Un robot-poet decorează cu versuri pereţii Casei Poeziei din Bucureşti, vineri - FOTO

Un robot-poet decorează cu versuri pereţii Casei Poeziei din Bucureşti, vineri - FOTO

Casa Poeziei este situată în centrul Bucureştiului, iar lansarea a avut loc vineri dimineaţă, când un robot a scris versurile muzicienilor Răzvan Eremia (Deliric 1) şi Adrian Despot, solistul formaţiei Viţa de Vie, pe pereţii cafenelei.

Prima poezie care a decorat cafeneaua a fost scrisă de Adrian Despot. "Vreau un pic de linişte/ În atâta nelinişte/ Vreau un pic de nimic" sunt versurile care stau acum scrise pe unul dintre pereţii Casei Poeziei.

Pe parcursul zilei de vineri, de la orele 10.00 până la 22.00, alte poezii vor fi scrise de robot, în timp real, pe măsură ce sunt primite prin intermediul unei aplicaţii speciale postate pe pagina oficială de Facebook, disponibilă doar pe perioada activării. Evoluţia Casei Poeziei va putea fi urmărită şi prin live streaming, în aceeaşi aplicaţie.

Inaugurarea acestui spaţiu prin intermediul unui robot-poet arată tuturor că poezia poate fi relevantă chiar şi în secolului vitezei, al mecanizării şi automatizării.

"Vreau să pun accentul pe treaba asta cu aducerea tehnologiei un pic în legătură cu poezia, fiindcă e o luptă pierdută dacă noi încercăm să vrem să îi aducem pe ei să scrie cu peniţa versuri pe un papirus. N-o să se întâmple niciodată. Mai bine ne dăm bătuţi. Atât timp cât le punem în faţă o tabletă, un laptop, atunci ei o iau razna şi stau acolo lipiţi de ele", a spus, vineri, Răzvan Eremia, făcând referire la tinerii din noua generaţie.

Întrebat cam câţi dintre fanii lui de pe Facebook vor scrie versuri pentru Casa Poeziei, Răzvan Eremia a spus: "Sper să aibă serverele bune Mark Zuckerberg (cel care conduce Facebook, n.r.) şi să-l ţină, că sigur o să se umple pereţii aici în câteva minute. Cred că ar trebui să ne mutăm după aia pe Casa Poporului".

Totodată, Adrian Despot a declarat la evenimentul de inaugurare a Casei Poeziei că este "un fel de soldat în slujba poeziei prin natura meseriei". "Sunt dependent de poezie, mă folosesc de ea şi concubinajul dintre muzică şi poezie este un sine qua non", a mai spus acesta.

"Dacă iniţial am plecat de la premisa că poezia nu a murit, că poezia doar nu mai este în prim-plan şi poezia este peste tot în spatele internetului, se ascunde acolo, iată că astăzi ne folosim fix de tehnologie pentru a readuce poezia în prim-plan. Unul dintre lucrurile care mă bucură foarte tare este atât aducerea poeziei în prim-plan, cât şi o chestie foarte importantă pentru mine - stimularea creativităţii. Cred că prin creativitate oamenii pot deveni mai buni, se pot regăsi pe ei şi pot face pace în ei, cu ei. Este foarte important, pentru a reuşi să faci pace cu cineva din faţa ta, trebuie înainte să te împaci cu tine şi arta, în general, poezia, în mod particular, te ajută să faci acest lucru", a spus Adrian Despot la evenimentul de inaugurare a Casei Poeziei.

Robotul care va scrie versuri pe pereţii din Casa Poeziei a fost creat pentru acest eveniment de o companie românească specializată în robotică.

Evenimentul face parte din campania Julius Meinl "Poezia poate face lumea mai bună", prin care brandul urmăreşte readucerea poeziei în vizorul publicului larg.

Campania a început prin tapetarea unui metrou întreg cu versuri, în speranţa de a transforma o zi ploioasă de toamnă într-una mai veselă, după care poezia a căpătat putere monetară, consumatorii putând cumpăra cafea cu versuri, timp de o zi, în 80 de cafenele din ţară. Casa Poeziei în Bucureşti se doreşte a fi "primul templu dedicat poeziei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici