Un tronson de scări din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu 220.000 de euro

Un tronson de scări din Turnul Eiffel, cu o înălţime de 3,5 metri, a fost adjudecat la licitaţie, luni, la Paris, cu suma de 220.000 de euro, de un colecţionar portughez, a anunţat casa de licitaţii Artcurial.

161 afișări
Imaginea articolului Un tronson de scări din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu 220.000 de euro

Un tronson de scări din Turnul Eiffel, vândut la licitaţie cu 220.000 de euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Estimat între 20.000 de euro şi 30.000 de euro (fără taxe), acest tronson greu de 750 de kilograme şi conţinând 19 trepte a făcut parte din scara elicoidală ce lega al doilea etaj de al treilea etaj al monumentului construit de Gustave Eiffel pentru Expoziţia Universală din 1889 de la Paris.

Opt colecţionari - patru la telefon şi patru în sală - au licitat la această vânzare. Un colecţionar portughez a câştigat în cele din urmă, impunându-se în faţa colecţionarilor europeni, nord-americani şi sud-americani, au precizat reprezentanţii casei Artcurial.

În 1983, noile norme de securitate au obligat autorităţile franceze să demonteze acea scară, taiată ulterior în 24 de bucăţi.

Unul dintre tronsoane a fost conservat la primul etaj al Turnului Eiffel, alte trei au fost oferite unor muzee franceze: muzeele pariziene Orsay şi La Villette şi Muzeul de Istorie a Fierului din Nancy.

Celelalte 20 de tronsoane rămase au fost vândute la licitaţie în 1983. Tronsonul vândut luni la Paris provenea dintr-o colecţie elveţiană.

În 2009, la Paris, un tronson de 2,70 metri a doborât toate estimările specialiştilor şi a fost cumpărat de un colecţionar american cu 550.000 de euro.

Turnul Eiffel, emblemă a a capitalei franceze, este monumentul cel mai vizitat din lume - în funcţie de anotimp, între 10.000 şi 32.000 de persoane urcă în fiecare zi în Turnul Eiffel.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici