Prima pagină » Life-Inedit » Unele rase de pisici și câini devin curios de asemănătoare

Unele rase de pisici și câini devin curios de asemănătoare

Unele rase de câini și pisici au ajuns să prezinte caracteristici remarcabil de similare, deși provin din familii separate evolutiv de 50 de milioane de ani, arată un nou studiu.
Unele rase de pisici și câini devin curios de asemănătoare

Cercetătorii au scanat 1.810 cranii de pisici, câini și rudele lor sălbatice, descoperind că, în ciuda celor 50 de milioane de ani de evoluție separată, multe rase de pisici și câini prezintă similitudini izbitoare în forma craniului, notează Science Alert.

Divergența, un proces obișnuit

„În biologia evoluționistă, divergența este un proces obișnuit, prin care două organisme cu strămoș comun devin din ce în ce mai diferite în timp, în timp ce convergența înseamnă a deveni mai similare”, a explicat cercetătoarea, subliniind că selecția artificială realizată de oameni a modificat traiectoriile naturale ale evoluției acestor specii.

Setul de date analizat a inclus rase de pisici precum siameze, Maine Coon și persane, dar și peste 100 de rase de câini, de la cele cu bot scurt, precum mopsul, până la rasele cu bot lung, precum collie. Constatările arată că domesticirea nu doar a crescut diversitatea formei craniului dincolo de cea observată la lupi și pisici sălbatice, dar a și determinat unele rase de pisici și câini să semene între ele, cu o convergență către fețe lungi sau plate.

Trăsături infantile

Ceea ce este remarcabil este faptul că preferința oamenilor pentru animalele de companie cu fața plată se bazează pe instincte fundamentale, fiind programați să reacționeze la trăsături infantile, cum ar fi capul rotund, nasul mic și ochii mari și așezați jos. Aceste caracteristici, exagerate la multe rase de pisici și câini cu fața plată, imită aspectul bebelușilor umani.

Deși aceste transformări pot crea animale care declanșează instincte de îngrijire la oameni, cercetătorii avertizează că reproducerea selectivă pentru trăsături fizice extreme a dus la probleme de sănătate pe scară largă, inclusiv dificultăți de respirație, afecțiuni neurologice și complicații la naștere.

Rapoartele recente ale Comitetului pentru bunăstarea animalelor din Marea Britanie susțin că animalele cu probleme grave de sănătate ereditare nu ar mai trebui utilizate pentru reproducere și solicită o reglementare mai strictă a crescătorilor.

„Înțelegerea forțelor care determină convergența între specii ne reamintește că jucăm un rol puternic și uneori periculos în modelarea naturii”, a concluzionat Drake, subliniind impactul pe care preferințele umane îl au asupra evoluției animalelor de companie.