Unul din autorii succesului #selfie69, Tudor Potra, la atelierul-curs "De la idee, la scenariu": Românii au inventivitate dovadă că pot să scoată un banc pe zi, timp de 50 de ani

Atelierul de scriere a unui scenariu cinematografic "De la idee, la scenariu", susţinut de Tudor Potra (scenarist, regizor şi advertising creative director), unul dintre scenariştii #selfie69, îşi încheie vineri, 3 martie, înscrierile.

619 afișări
Imaginea articolului Unul din autorii succesului #selfie69, Tudor Potra, la atelierul-curs "De la idee, la scenariu": Românii au inventivitate dovadă că pot să scoată un banc pe zi, timp de 50 de ani

Unul din autorii succesului #selfie69, Tudor Potra, la atelierul-curs "De la idee, la scenariu": Românii au inventivitate dovadă că pot să scoată un banc pe zi, timp de 50 de ani

„Nu este atât un curs unde să îţi iei notiţe, ci un atelier în adevăratul sens al cuvântului, unde fiecare să îşi avanseze propriul proiect, să îl pună la punct, să îl dezvolte. Are, bineînţeles, o componentă teoretică, însă este mai mult o şcoală de meserii decât o academie. Mai multă îndrumare decât predare de la catedră“, spune Tudor Potra. 

Acest cursul-atelier îşi propune să ofere participanţilor un bagaj teoretic prin care să poată înţelege fenomenul cinematografic, dar şi să-le îndrume primii paşi în această profesie, oferindu-le asistenţă profesionistă la fiecare pas al transformării ideii lor originale într-un scenariu de film complet, ce poate să fie susţinut în faţa unui grup de producători şi regizori în căutare de poveşti. 

Sesiunile sunt de două ore şi conţin o primă parte consacrată unei etape de realizare a unui scenariu (ilustrată cu exemple video din filme importante), urmată de monitorizarea evoluţiei fiecărui proiect individual. Întâlnirile sunt săptămânale.

Tudor Potra va susţine atelierul la invitaţia Cristinei Iacob, regizorul  #selfie69 şi fondatorul Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER). 

„Românii au inventivitate, au creativitate, dovadă că pot să scoată un banc pe zi, timp de 50 de ani. Au o idee bună, entuziasm, dar este nevoie şi de o suită a acestora, de un follow up. De metoda, stăruinţa, şi modestia de a lucra. Românii pot să îţi deseneze o maşină a viitorului în 5 minute, dar trebuie să o şi faci, să îi pui un şurub şi să te gândeşti cum este mai bine ca să funcţioneze. Să ai rigoare“, adaugă scenaristul. 

În atelierul acesta Tudor Potra  îşi propune, să  se ocupe atât de componenta tehnică, cât şi de cea psihologică a scenariului:  „Din experienţă ştiu că imaginaţia şi creativitatea funcţionează mai bine când sunt în ping pong în grup, într-un brainstorming. Fiecare participant va profita de emulaţia cu ceilalţi, iar concurenţa acolo va deveni pozitivă, pentru că te motivează. Vrem să creem la atelier această ambianţă de ferment creativ“.

„Pe de altă parte, să învăţăm şi cum se sapă un şanţ cu o linguriţă mică. A doua componentă a workshopului este de a învăţa să lucrăm cu modestie şi metodă, pas cu pas, milimetru cu milimetru. Nu este atât un curs, ci o aventură în grup, un atelier“, spune scenaristul.

Cristina Iacob spune despre scenarist că „este un profesor cu experienţa necesară şi un scenarist ce pune visele, experienţele, veridic şi frumos pe hârtie, un profesor de la care eu am de învăţat mereu. Cred că, lucrând cu el, scenariştii vor parcurge natural drumul de la idee la scenariu de film“

Succesul de public  al filmului #selfie69 - comedia românească ce a adus un număr record de peste 150.000 de spectatori la cinema, se datorează şi scenaristului Tudor Potra care acum îşi va împărtăşi din cunoştiinţe cu studenţi acestui atelier. El va susţine acest atelier-curs pe o perioadă de şase luni (9 martie – 10 august), în mansarda Cărtureşti Verona, în fiecare joi, de la ora 19:00 la ora 21:00. 

Pentru înscriere este necesar un CV şi o scrisoare de intenţie, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro. Pentru mai multe detalii, intraţi aici.

Tudor Potra este scenarist, regizor şi advertising creative director, la Paris şi Bucureşti. Absolvent al UNATC (regie film) şi Université Paris III Sorbonne Nouvelle (teorie film), el este laureat al Premiului Beaumarchais al Societăţii Autorilor din Franţa. Tudor a colaborat cu Zazu Film ca scenarist al filmului #selfie69, cel mai mare succes de public din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici