Usher şi Justin Bieber, acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor, într-un proces de 10 milioane de dolari

Usher şi Justin Bieber vor fi nevoiţi să se apere în justiţie, într-un proces de 10 milioane de dolari, în care cei doi artişti americani sunt acuzaţi că au copiat în mod ilegal anumite fragmente dintr-un cântec compus de doi muzicieni din statul Virginia, a decis joi Curtea de Apel din SUA.

305 afișări
Imaginea articolului Usher şi Justin Bieber, acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor, într-un proces de 10 milioane de dolari

Usher şi Justin Bieber, acuzaţi de încălcarea drepturilor de autor, într-un proces de 10 mil. dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unui verdict unanim (trei voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă"), Curtea de Apel Federală din Richmond a decis continuarea unui proces iniţiat în mai 2013 de Devin Copelan, un cântăreţ R&B cunoscut şi sub numele De Rico, şi partenerul său muzical, compozitorul Mareio Overton, considerând că o instanţă inferioară a greşit atunci când a decis anularea procesului, informează Reuters.

Reclamanţii afimă că trei versiuni ale cântecului "Somebody to Love" înregistrate de Justin Bieber şi Usher au acelaşi ritm, metru muzical şi versuri şi refrene similare cu cântecul lor omonim.

"După ce am auzit cântecul lui Copeland şi versiunile lui Bieber şi Usher, am ajuns la concluzia că refrenele lor sunt suficient de asemănătoare pentru ca orice juriu rezonabil să considere că acele cântece sunt intrinsec similare", a declarat Pamela Harris, judecătoare la Curtea de Apel Federală din Statele Unite.

Judecătoarea Harris spune că în decizia ei nu a contat faptul că versiunile lui Bieber şi Usher sunt "pop-dance, poate cu inflexiuni electronice", în timp ce versiunea lui Copeland era "complet" R&B.

Printre acuzaţi s-au aflat şi casele de discuri Vivendi SA - deţinută de grupul Universal - şi Sony/ ATV Music Publishing.

În urma acestei decizii, procesul va continua la o instanţă inferioară.

O versiune a cântecului "Somebody to Love" înregistrată de Justin Bieber, care apare în caseta tehnică în calitate de compozitor, a ajuns până pe poziţia a 15-a în topul Billboard Hot 100 în anul 2010.

Reclamanţii spun că un impresar muzical a prezentat piesa lor, compusă în 2008, cântăreţului Usher, care a apreciat-o şi a recomandat-o mai departe lui Justin Bieber.

Judecătoarea Arenda Wright Allen de la Tribunalul Districtual din Statele Unite a decis stoparea acestui proces în martie 2014, considerând că niciun juriu rezonabil nu ar putea să îi condamne pe cei doi cântăreţi de încălcarea drepturilor de autor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici