Prima pagină » Life-Inedit » Vara aceasta descoperă comorile ascunse ale Antalyei dincolo de litoral

Vara aceasta descoperă comorile ascunse ale Antalyei dincolo de litoral

Mediafax
06 mai 2025, 14:56, Social

Antalya este considerată drept una dintre cele mai bune destinații de agrement pe tot parcursul anului, datorită temperaturilor blânde, coastei spectaculoase, orașelor antice și stațiunilor turistice. Cu toate acestea, dincolo de locurile bine cunoscute, se ascund destinații cu adevărat paradisiace și mai puțin frecventate, care vor surprinde și încânta chiar și cei mai experimentați călători. Aceste comori ascunse oferă oportunități extraordinare de a trăi experiențe unice în natură, de a cunoaște cultura locală și de a descoperi o latură complet diferită a Antalyei. Iată cele mai uimitoare locuri nedescoperite din oraș.

Satul Ormana

Ormana, este un un vechi sat „yörük” (nomad) aflat la poalele Munților Taurus. Recunoscut pe lista Cele mai bune sate turistice din lume 2024” întocmită de UN Tourism, această locație este un colț de rai, cu peisaje verzi, ceruri albastre și o atmosferă nostalgică. Ormana este locul perfect pentru a arunca o privire asupra vieții rurale autentice din Turcia. Satul este cunoscut pentru casele construite doar din piatră și lemn de cedru. Aceste locuințe din perioada otomană sunt exemple remarcabile de arhitectură care pun în evidență meșteșugul tradițional și un stil de viață sustenabil în armonie cu natura. Satul este renumit și pentru podgoriile sale, unde pământurile fertile și cultivarea tradițională dau naștere unor struguri locali cu o aromă deosebită. De 60 de ani, în luna septembrie, localnicii organizează festivalul strugurilor „çavuş”.

Peștera Altınbeşik

Peștera Altınbeşik, situată în satul Ürünlü, este una dintre minunile naturale ale Turciei, însă nu se bucură de prea multă notorietate. Peștera, parte a Parcului Național Altınbeşik de la marginea Munților Taurus, găzduiește cel mai mare lac subteran din Turcia și prezintă stalactite, stalagmite și travertine ce par sculptate în gheață. Vizitatorii pot face un tur cu barca în interiorul peșterii pentru a explora această atmosferă fascinantă, plină de formațiuni minerale. De asemenea, pot face drumeții în jurul peșterii pentru a descoperi frumusețea naturală a parcului, care adăpostește 605 specii de plante, inclusiv unele endemice, și o faună bogată.

Chimera

Chimera, locul unde rocile ard în mod natural, este unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale din Turcia și poate fi accesat ușor după o drumeție de 30 de minute pe un traseu pitoresc din așezarea Çıralı, cunoscută și pentru plaja unde țestoasele „Caretta Caretta” își depun ouăle. Gazul metan care iese din pământ se aprinde la contactul cu atmosfera, generând flăcări ce nu se sting niciodată. Aceste stânci fac parte din Parcul Național Olympos Beydağları, o zonă mediteraneană plină de mituri și frumusețe naturală.

Legenda de la Chimera

Conform poveștilor, eroul Bellerophon, ajutat de calul înaripat Pegasus, a ucis Chimera, o creatură cu trei capete care scuipa foc, transformând-o în stâncă. Se crede că flăcările eterne de la Chimera sunt rămășițele focului generat de această creatură. Vizita este spectaculoasă, mai ales după apusul soarelui, dar și orașul antic Olympos, aflat în apropiere, impresionează. Datând din secolul al III-lea î.Hr., situl de la celebra Plajă Olympos oferă o privire fascinantă asupra vieții dinvechea Licie.

Cascadale Uçansu întâlnite pe traseul Sfântului Pavel

Cascadele Uçansu, aflate la 60 de kilometri de Belek sunt un alt paradis ascuns. Apa provenită din Munții Taurus curge încet în mijlocul vegetației sub forma a două cascade, fiecare cu o înălțime de 25–30 de metri. Accesul la aceste cascade presupune o drumeție de aproximativ o oră, dar priveliștile de la capătul traseului răsplătesc cu generozitate efortul. Aici se află și un bazin natural mai mic, cunoscut sub numele de „Piscina Regelui”. Cascadele Uçansu fac parte din Drumul Sfântului Pavel, al doilea cel mai lung traseu de drumeții din Turcia. Urmând pașii Sfântului Pavel, un important misionar al creștinismului timpuriu, traseul le oferă drumeților ocazia de a explora ruine antice, sate tradiționale și peisaje naturale neatinse.