WikiLeaks va fi finanţat de o fundaţie pentru libertatea presei

Fundaţia pentru Libertatea Presei a fost înfiinţată luni de mai multe personalităţi americane, printre care se află şi actorul John Cusack, cu scopul de "a finanţa şi de a susţine organizaţiile atacate pentru faptul că au spus adevărul", precum site-ul WikiLeaks.

146 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks va fi finanţat de o fundaţie pentru libertatea presei

WikiLeaks va fi finanţat de o fundaţie pentru libertatea presei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost confirmată de un comunicat postat luni pe site-ul făcut celebru de jurnalistul Julian Assange.

The Freedom of the Press Foundation (FOPF) va promova şi va finanţa "un jurnalism tenace, de interes public, ce vizează expunerea oricărei gestiuni proaste, a corupţiei şi a acţiunilor ilegale întreprinse de un guvern".

Site-ul WikiLeaks a devenit cunoscut în lumea întreagă în 2010, după ce a publicat o serie de rapoarte confidenţiale ale armatei americane din Afganistan şi Irak şi aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice americane.

În comunicatul său, denumit "WikiLeaks declară război blocajelor bancare", administratorii site-ului îi acuză pe giganţii cardurilor bancare Visa şi Mastercard, dar şi site-ul de plăţi online Paypal şi Bank of America, că "au blocat 95% din donaţiile făcute în beneficiul WikiLeaks". Acest fapt a condus la scăderea rezervelor financiare ale site-ului, "de la peste 1 milion de dolari, în 2010, la mai puţin de o mie de dolari în decembrie 2012".

La sfârşitul lunii noiembrie, Julian Assange a afirmat că această blocare a donaţiilor a antrenat o pierdere globală de 30 de milioane de lire sterline (36,9 milioane euro).

"Am luptat cu acest blocaj imoral timp de doi ani lungi. L-am învins în tribunale (...), în Franţa şi în Germania astăzi, iar alături de generoşii şi puternicii noştri prieteni care cred încă în Primul Amendament îl vom învinge şi în Statele Unite", a declarat Julian Assange în acelaşi comunicat.

Fundaţia permite "donaţiile în favoarea WikiLeaks, care vor putea fi de acum înainte deductibile din impozite, în Statele Unite şi în Europa". Fundaţia permite totodată finanţarea şi altor site-uri de informaţii precum The up Take, TheNationalSecurityArchive şi MuckRockNews.

Luni, la ora 12.00 GMT, aceste patru site-uri au primit fiecare o primă donaţie de 23 de dolari.

Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este refugiat, din luna iunie, în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de presupuse agresiuni sexuale. Assange, jurnalist şi activist pentru drepturi civice, respinge acuzaţiile din Suedia, afirmând că autorităţile de la Stockholm doresc să îl extrădeze în Statele Unite, unde este acuzat de publicarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare secrete pe site-ul WikiLeaks. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici