"Zimbrulu şi Vulturulu" - cea mai scumpă gazetă din lume

"Zimbrulu şi Vulturulu", gazetă francată cu opt mărci poştale româneşti, celebrele "Cap de Bour", a fost omologată de World Records Academy ca fiind cel mai scump ziar din lume, informează academia.

99 afișări
Imaginea articolului "Zimbrulu şi Vulturulu" - cea mai scumpă gazetă din lume

"Zimbrulu şi Vulturulu" - cea mai scumpă gazetă din lume (Imagine: commons.wikimedia.org)

După ce a stat într-o colectie eleveţiană, ziarul a fost achiziţionat, anul trecut, de Joseph Hackmey, un cunoscut colecţionar israelian care stă la Londra, iar în perioada 20-27 iunie, acesta a fost prezentat la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008, deschisă la Romexpo, în Bucureşti.

Ziarul - valoros prin faptul că este francat cu opt timbre "Cap de Bour" care nu sunt separate, ci în două straifuri, unul de trei, altul de cinci bucăţi - a fost cumpărat anul trecut la o licitaţie contra sumei de 829.500 de euro.

Gazeta a devenit astfel nu doar cel mai scump ziar din lume, ci şi cea mai scumpă piesă filatelică românească.

Ziarul a fost trimis în noiembrie 1858 la Galaţi. Deoarece coletul cântărea prea mult, i s-au aplicat opt timbre "Cap de Bour". La Galaţi, acesta a fost vândut unui librar şi colecţionar de timbre.

Numai 11.756 de timbre "Cap de Bour" au fost vândute publicului atunci când au fost emise. Deşi 24.064 de timbre au fost livrate oficiilor poştale, circa jumătate dintre ele n-au fost folosite şi au fost ulterior distruse. Astăzi, specialiştii estimează că mai există sub 800 de mărci poştale cu cele patru valori menţionate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici