CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente din istoria de 59 de ani a NATO

Summit-ul NATO, care începe miercuri la Bucureşti, ar putea modela relaţiile dintre Occident şi Rusia şi ar trebui să arate dacă alianţa condusă de SUA poate câştiga războiul din Afganistan, informează Reuters, care prezintă o serie de evenimente-cheie din istoria de 59 de ani a organizaţiei.

1146 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente din istoria de 59 de ani a NATO

CRONOLOGIE: Cele mai importante evenimente din istoria de 59 de ani a NATO (Imagine: Mediafax Foto)

4 aprilie 1949 - Statele Unite, Canada şi zece state vest-europene semnează tratatul de la Washington pentru crearea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Articolul 5 stipulează: "Părţile convin ca un atac armat asupra uneia sau a mai multor state în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor".

6 mai 1955 - Germania de Vest aderă la NATO. Reacţia Uniunii Sovietice a venit opt zile mai târziu prin crearea Pactului de la Varşovia, care includea opt state est-europene.

10 martie 1966 - Preşedintele Charles de Gaulle a retras Franţa din structura militară integrată a Alianţei. Sediul NATO se mută, în anul următor, de la Paris la Bruxelles. Franţa va reveni în cadrul structurii militare a NATO în 1993.

9-10 decembrie 1976 - NATO respinge propunerile Pactului de la Varşovia de a renunţa la utilizarea armamentului nuclear şi de a restricţiona obţinerea statutului de membru al Alianţei.

19 noiembrie 1990 - Odată cu încheierea Războiului Rece, membrii NATO şi cei ai Pactului de la Varşovia emit o declaraţie comună de neagresiune. Opt luni mai târziu, Organizaţia Tratatului de la Varşovia se dezmembrează oficial.

16 decembrie 1995 - NATO lansează cea mai mare operaţiune militară de până atunci, în sprijinul acordului de pace din Bosnia.

24 martie 1999 - NATO începe ofensiva aeriană împotriva Iugoslaviei pe problema Kosovo; este pentru prima oară când utilizează forţa împotriva unui stat suveran fără acordul ONU.

12 septembrie 2001 - NATO invocă articolul 5 pentru prima oară, după ce au avut loc atacurile de la 11 septembrie asupra Statelor Unite. Ulterior, NATO desfăşoară în Statele Unite avioane echipate cu sisteme de avertizare şi control aerian.

11 august 2003 - NATO preia comanda misiunii de menţinere a păcii din Afganistan, prima sa mobilizare în afara Europei şi a Americii de Nord. Forţele Alianţei devin astfel implicate în cea mai violentă operaţiune de luptă.

2 aprilie 2004 - NATO la 26 state membre, prin aderarea ţărilor foste comuniste Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia, la cinci ani după integrarea Cehiei, Ungariei şi Poloniei.

8 decembrie 2005 - Miniştrii de Externe din ţările NATO aprobă planul de extindere a forţei Alianţei de menţinere a păcii în Afganistan.

31 iulie 2006 - Forţele NATO preiau controlul securităţii de la coaliţia condusă de Statele Unite în sudul Afganistanului, angajându-se în cea mai dificilă operaţiune din istoria Alianţei.

25 iunie 2007 - Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, susţine planurile Statelor Unite de a construi scutul antirachetă în estul Europei, înaintea unei întrevederi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care vede în proiectul american o ameninţare la adresa Rusiei.

2-4 aprilie 2008 - Croaţia, Macedonia şi Albania speră să primească invitaţie pentru a adera la NATO în cadrul summit-ului Alianţei de la Bucureşti.

(Material realizat de Alina Ciobotaru, alina.ciobotaru@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici