FOCUS: Festivalul Naţional de Teatru începe în Capitala Culturală Europeană

Festivalul Naţional de Teatru (3-15 noiembrie) se va deschide la Sibiu, în cadrul Capitalei Culturale Europene, cu producţia regizorului Silviu Purcărete, "Faust", continuând la Bucureşti cu circa 90 de spectacole româneşti şi străine, întreaga manifestare având un buget de 3,8 milioane de lei.

2 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Festivalul Naţional de Teatru începe în Capitala Culturală Europeană

FOCUS: Festivalul Naţional de Teatru începe în Capitala Culturală Europeană

Ediţia a 17-a a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) promite să fie una dintre cele mai mari evenimente culturale ale anului, prin varietatea reprezentaţiilor şi prin numărul mare de invitaţi străini. Faţă de anii trecuţi, FNT 2007 se doreşte a fi mai "deschis" pentru public, organizatorii punând la dispoziţie spectatorilor cumpărători de bilet 80 la sută din locurile din sălile de spectacol.

Structura festivalului este aceeaşi ca la ediţiile precedente, evenimentele fiind structurate pe mai multe module: Selecţia oficială, Premiere găzduite de festival, Spectacole invitate, Participare Internaţională – spectacole şi personalităţi, Dans, Recitaluri, Fenomenul Teatrul ACT, Fenomenul Teatrul Masca, Conferinţe şi Întâlniri, Lansări de carte, Expoziţii (Retrospectivă).

În afară de "Faust", megaproducţie pusă în scenă, vineri, la fabrica Simerom din Sibiu, avându-i în distribuţie pe Ilie Gheorghe şi Ofelia Popii (în rolurile principale), în secţiunea de Spectacole invitate se va juca şi "Tragedia lui Carmen" de Marius Constant, Jean-Claude Carrière şi Peter Brook, în regia lui Ion Caramitru, montare inedită adusă pe scena Naţionalului bucureştean după ce a avut premiera tot la Sibiu, în luna iulie, în curtea Muzeului de Istorie.

Festivalul şi-a depăşit în acest an şi dimensiunea naţională, prin numărul mare de teatre şi companii străine invitate la Bucureşti. Astfel, în Secţiunea Participare Internaţională vor susţine spectacole Centre National Chorégraphique d’Orleans, Kleines Theater Landshut din Germania, Schaubuhne am Lehniner Platz din Berlin şi Needcompany.

Centre National Chorégraphique d’Orleans va deschide seria manifestărilor la Bucureşti, sâmbătă, cu spectacolul "Filosofii", de Josef Nadj, elev al celebrilor Marcel Marceau şi Etienne Decroux, pe numele său maghiar József Nagy. "Filosofii"/"Les Philosophes", creat cu ocazia Festivalului de Dans de la Cannes din 2001, are la bază universul, viaţa şi opera lui Bruno Schulz, gravor, pictor, desenator şi scriitor polonez de origine evreiască, asasinat în 1942 de un soldat SS în ghetoul Drohobycz. Spectacolul este compus în trei timpi: o expoziţie sub forma a 24 de secvenţe/tablouri video pe care trebuie să le parcurgă spectatorii înainte de a-şi ocupa locurile în sală, un film, proiectat pe cele patru feţe ale cubului aflat în centrul scenei, evocând reminiscenţa unui trecut anterior şi exterior timpului şi spaţiului interpretării care va urma, precum şi expoziţiei de dinainte şi, în fine, interpretarea celor şase dansatori. Multitudinea de suporturi conturează tot atâtea noţiuni de spaţiu-timp diferite şi pune sub semnul întrebării linearitatea inerentă derulării întregului spectacol în raport cu concepţia pe care o avea Schulz despre calităţile materiei şi despre ambiguitatea formei. "Camera mare cât lumea" pe care o conturează spaţiul scenic închis şi circular invită la un parcurs de-a lungul ideilor lui Bruno Schulz despre cuvinte, raporturile scrisului cu natura, forma, materia şi timpul.

În acelaşi modul se vor pune în scenă spectacolele "Ce zile frumoase!", în regia lui Sven Grunert, susţinut de Kleines Theater Landshut din Germania, "Nora" de Henrik Ibsen, în regia lui Thomas Ostermeier al Schaubuhne am Lehniner Platz din Berlin, şi "Camera Isabellei", în scenariul şi regia lui Jan Lauwers, produs de Needcompany din Bruxelles.

O secţiune specială din Festivalul Naţional de Teatru este dedicată dansului contemporan. Astfel, coregrafa portugheză Vera Mantero va dansa pentru publicul bucureştean în spectacolele "un Lucru misterior a spus e.e. cummings"/ "uma misteriosa Coisa, disse o e.e. cumming" şi "Poate că ar putea să danseze întâi şi să gândească apoi", în timp ce coregrafa franceză Catherine Diverres va susţine spectacolul "Voltes". Vera Mantero a creat spectacolul "un Lucru misterios..." în anul 1996, pentru un program omagial dedicat lui Josephine Baker, la Culturgest Lisabona.

La FNT vor participa şi critici de teatru cunoscuţi, în modulul Conferinţe şi Întâlniri. Criticul român stabilit în Franţa Mirella Patureau va susţine seminarul "Atelier de recherche sur l'intermedialite et les arts du spectacle", în timp ce dramaturgul Chloe Moss şi regizoarea Orla O'Loughlin vor susţine la Bucureşti ateliere de dramaturgie, după tiparul celor de la Royal Court Theatre, iar Fay Lecoq - "Metoda singulară de predare a teatrului creativ a lui Jacques Lecoq". De asemenea, George Banu, laureat al premiul Prometheus pentru întreaga activitate anul acesta, va reveni în Bucureşti, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, "Laudatio George Banu- un prospero al teatrului" şi pentru a lansa volumul de teatrologie "Scena supravegheată, de la Shakespeare la Genet".

Ediţia a 17-a a FNT continuă tradiţia din anii trecuţi, regizorul fiind punctul de reper în selecţia spectacolelor, anul acesta Festivalul fiind dedicat regizorului Aureliu Manea, "un lider spiritual şi un formator de opinie".

Marina Constantinescu, selecţionerul unic al Festivalului, a ales pentru această ediţie spectacole realizate de "cei mai importanţi şi mai solicitaţi regizori la ora actuală în toate teatrele din România". Astfel, pe scenele bucureştene vor fi montate cele mai noi spectacole semnate de Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor, Victor Ioan Frunză, Bocsárdi László, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Alexandru Darie, Felix Alexa şi Dragoş Galgoţiu.

Creaţiile acestori regizori intră în Selecţia Oficială. Astfel, Alexandu Dabija va pune în scenă "Capra sau cine e Sylvia?" de Edward Albee, iar Horaţiu Mălăele, "Revizorul" de N.V. Gogol. Teatrele bucureştene mai sunt reprezentate în competiţie cu spectacolele "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, şi "În rolul victimei", al celebrilor fraţi Vladimir şi Oleg Presniakov, de Felix Alexa; în competiţie intră şi spectacolul lui Dragoş Galgoţiu , "Hamletmachine" de Heiner Muller şi opera Gianinei Cărbunariu, "Sado-Maso Blues Bar", de Maria Manolescu.

În competiţia FNT, Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu participă cu cele mai multe spectacole, printre care "Trilogia evreiască", regizat de Mihai Măniuţiu şi "Pescăruşul", de Andrei Şerban. Tompa Gabor va concura cu spectacolele "Vinerea Lungă" de Visky András şi "Regele Lear" de W. Shakespeare (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). Totodată, Alexander Hausvater va pune în scenă "Monumentul" de Colleen Wagner (Teatrul "G.A. Petculescu" din Reşiţa), iar regizorul Radu Afrim - "Inimi cicatrizate" de Max Blecher (Teatrul de Stat din Constanţa).

Şi regizorii tineri se regăsesc în programul festivalului. Astfel, Cristian Juncu va pune în scenă spectacolele "American Buffalo" şi "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, în timp ce Alexandru Colpaci va monta "Ivona, principesa Burgundiei".

Ediţia din acest an aduce pe scenă şi cea mai tânără actriţă din istoria FNT, Cristina Casian, care va juca în "Amalia respiră adânc", de Alina Nelega Cadariu, în regia Marianei Cămărăşan, spectacol desfăşurat în cadrul Secţiunii Recitaluri. "Este un one-woman-show pe care l-am selecţionat de la Teatrul Act. Cristina Casian este cel mai tânăr actor din istoria FNT, absolventă de anul acesta. Ceea ce m-a bucurat foarte tare este faptul că anul trecut am avut acelaşi spectacol pe textul  Alinei Nelega Cadariu cu o mare actriţă din Târgu Mureş, Monica Ristea. Va fi foarte interesant pentru public să facă o comparaţie, sunt actriţe din generaţii total diferite. Cristina Casian interpretează un text şi o lume pe care a încercat să le înţeleagă, fără să fi trăit în acea perioadă. Povestea redă mai degrabă perioada generaţiei mele, perioada comunistă", apreciază Marina Constantinescu.

În aceeaşi secţiune - recitaluri - va apărea pe scena festivalului şi Maia Morgestern, cu spectacolul "De la muntele Sinai la muntele lui Venus", în regia lui Alexander Hausvater, şi "Nasul", după N.V. Gogol, regizat de Alexandru Dabija.

Ca şi la ediţiile precedente, Teatrele Act şi Masca au module speciale în cadrul festivalului. Astfel, Mihai Mălaimare este protagonistul one-man-show-ului "Actorul", după un text de Mircea Dinescu, în regia Ancăi Dana Florea. Directorul teatrului Masca a acceptat provoacarea Marinei Constantinescu şi a slăbit 20 de kilograme pentru a putea "reînvia" spectacolul, cu mare succes la public în anii '90.

Modulul Teatrul Masca propune publicului bucureştean şi spectacolele "Oraşul de sub oraş" de Mihai Mălaimare şi "Napoleon iese, urmărit de iepuri" de Nola Rae, produs de London Mime Theatre. Masca pregăteşte pentru FNT şi două ateliere: "Commedia dell’Arte - măşti şi caractere", condus de Michelle Modesto Casarin din Italia, şi "Descoperirea propriului clovn", condus de Mihai Mălaimare.

În ceea ce priveşte modul dedicat Teatrului Act, în programul festivalului se regăsesc trei spectacole, "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, "Shape of Things"/ "Forma lucrurilor" de Neil LaBute, regia Vlad Massaci, şi "American Buffalo" de Cristian Juncu.

Marina Constantinescu consideră FNT 2007, ultimul festival "dirijat" de ea, una dintre cele mai reuşite ediţii ale festivaluri. "Din toate punctele de vedere, festivalul este mult mai complex şi are o foarte mare anvergură, cu foarte multe lucruri de calitate, de la calitatea excepţională a spectacolelor, a invitaţilor din România sau străni, a conferinţelor, a modulelor, totul. În aceşti trei ani (de când este selecţioner unic, n.r.) cred că am reuşit să depăşesc toate tipurile de obstacole, inclusiv cele din mine. Un om ar trebui să facă ceva mai mulţi ani ca să imprime o direcţie, să încerce să schimbe lucruri, să nuanţeze", a spus Marina Constantinescu.

FNT este organizat de UNITER, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Bugetul total al Festivalului Naţional de Teatru a ajuns la 3,8 milioane de lei (2,5 milionae de lei de la MCC şi 1,3 din partea PMB) faţă de 3,5 milioane de lei alocaţi pentru ediţia de anul trecut.

( Material realizat de Irina Darlea, irina.darlea@mediafax.ro )

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici