FOCUS: Fotbalul, domeniu de interes pentru DNA în 2008

Fotbalul este unul dintre domeniile care au atras atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2008, procurorii deschizând patru dosare în care sunt implicate personaje dintre cele mai importante şi influente, de la cluburile cu renume din România.

20 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Fotbalul, domeniu de interes pentru DNA în 2008

FOCUS: Fotbalul, domeniu de interes pentru DNA în 2008

Cel mai mediatizat caz a fost de departe cazul "Valiza", procurorii obţinând mai multe probe prin care demonstrau că finanţatorului Stelei, Gigi Becali, a încercat să ofere o geantă cu 1,7 milioane de euro conducătorilor şi jucătorilor de la Universitatea Cluj, drept recompensă pentru a învinge contracandidata la titlu, CFR Cluj.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început, în 7 mai, urmărirea penală în dosarul "Valiza" faţă de Becali, acuzat de două infracţiuni de dare de mită. Alături de el, în dosar au fost implicaţi şi Teia Sponte, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al grupării din Bulevardul Ghencea, acuzat de complicitate la dare de mită, şi Anton Doboş, preşedintele clubului Universitatea Cluj.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut şi faptul că, în data de 11 mai 2006, Becali "a făcut o promisiune fermă" jucătorilor de la FC "Gloria 1922 Bistriţa" oferind acestora câte 5.000 de euro în cazul obţinerii unui rezultat de egalitate sau câte 10.000 de euro în caz de victorie în meciul cu echipa Rapid, ce urma să aibă loc a doua zi.

Deşi în declaraţiile sale aducea în discuţie faptul că premierea altor echipe nu ar putea fi considerată mită, în consecinţă procurorii neavând motiv pentru a o considera infracţiune, Becali a adus în apărarea sa un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat şi selecţionerul Victor Piţurcă. Mai mult, Becali i-a criticat în termeni duri pe procurorii care instrumentau cazul: "Mi se rupe «puncte puncte de DNA». Pentru că aşa este. Dar de ce spun asta? Pentru că ştiu că mă apără justiţia, care este competentă. Păi mai aveam eu curaj să spun că mi se rupe de DNA dacă nu aveam încredere în justiţie? Mi se rupe puncte puncte de DNA pentru că aşa e. Umblă pe la Cluj după cai verzi pe pereţi. Sunt incompetenţi. O premiere nu poate fi niciodată corupţie. Dar dacă nu au cap... Uite (şi îşi loveşte capul cu putere) vezi cum sună? La mine bîp-bîp, la ei sună a gol. Dacă baţi în capul lui Dumitrescu, aşa sună, a gaură. Nu are nimic în cap. Şi al lui Papici ăla, procurorul Papici. Sunt doi procurori, Dumitrescu şi Papici. Dacă baţi în capul lor aşa, «Pac!», sună a gol. La mine sună a plin. Aşa e".

Antrenorul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă, a fost ulterior acuzat în cazul "Valiza" pentru favorizarea infractorului George Becali, în jurul numelui său iscându-se un scandal în 16 octombrie când a fost condus de poliţişti la DNA, de la Aeroportul Otopeni, când se întorcea din Austria. Acest fapt a condus la sancţionarea poliţistului de frontieră care i-a reţinut paşaportul lui Piţurcă. Mai mult, inspectorul general, chestorul principal Nelu Pop, a dispus către toate structurile subordonate reinstruirea personalului din punctele de trecere ale frontierei, cu privire la ''aplicarea corectă a procedurilor de lucru şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în toate situaţiile''.

În plan sportiv, cazul "Valiza" a provocat demiterea membrilor Curţii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF), Daniel Florea, Valentin Epure şi Marian Lupu, iar membrii Comisiei de Disciplină şi cei ai Comisiei de Apel au primit un ultim avertisment, pentru vicii de procedură în judecarea acestui caz. Echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată, la 4 iunie, cu şapte puncte, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte de către Comisia de Disciplină a FRF, după scandalul "valiza cu bani" din ultima etapă a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei. Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Becali a primit din partea CAF o suspendare de şase luni, care nu îi interzice accesul pe stadion.

După ce procurorii au făcut publice înregistrări ale unor convorbiri dintre Gigi Becali şi mai multe persoane din fotbal, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat că va redeschide cazul doar după ce va exista o hotărâre definitivă a instanţelor de judecată, aşa cum precizase şi secretarul general al UEFA, David Taylor. "Situaţia Stelei este diferită, din punctul de vedere al neregulilor comise, cele pentru care a fost deja penalizată de Federaţia Română de Fotbal, pentru că decizia finală nu a fost luată în ţară sau la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Nici noi nu putem acţiona în vreun fel până când acest proces nu este terminat, pentru că decizia finală ar putea fi în favoarea clubului român. Noi ne ocupăm de bunul mers al competiţiilor fotbalistice. De aceea, Steaua este admisă anul acesta în Liga Campionilor, dar cazul nu e închis. Aşa că e posibil ca în sezonul 2009/2010 UEFA să acţioneze împotriva Stelei", a declarat Taylor.

Un alt caz intrat în atenţia DNA, dar şi a Direcţiei de prevenire şi investigare a corupţiei MAp este legat de privatizarea clubului Steaua, după ce în presă s-a vehiculat faptul că mai mulţi generali au cerut documente de la Liga Profesionistă de Fotbal privind legimitatea constituirii FC Steaua. Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat că în spatele demersului prin care i se contestă dreptul la palmaresul formaţiei "roş-albastre" se află generali în rezervă din fosta securitate şi nu generali activi sau din cadrul Clubului Sportiv al Armatei.

Şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru că ar fi primit de la fostul preşedinte al clubului FC Naţional, Gino Iorgulescu, un teren din Bucureşti, cu o suprafaţă de 351,79 de metri pătraţi, în valoare de 32.600,26 de dolari, pentru ca, în schimb, să accepte achiziţia de către LPF a unui teren în suprafaţă de 1.497,21 de metri pătraţi, din aceeaşi zonă şi a unei construcţii în suprafaţă de 279,72 de metri pătraţi, nefinalizată şi ridicată fără autorizaţie pe terenul respectiv. Dumitru Dragomir a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită. Totodată, George Gino Iorgulescu a fost deferit justiţiei pentru dare de mită, spălare de bani şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. "Liga a achiziţionat imobilele respective cu încălcarea Statutului LPF, cu suma de 355.000 de dolari, preţ supraevaluat, deoarece reprezenta o valoare de trei ori mai mare decât preţul practicat pe piaţa liberă în zona respectivă la acea dată", se arăta într-un comunicat al DNA. Pentru a ascunde adevărata natură a bunului dat cu titlu de mită lui Dumitru Dragomir, Gino Iorgulescu a trecut în proprietatea şoferului Florin-Bogdan Bădiţă terenul de 351,79 de metri pătraţi, printr-un contract încheiat la un notariat public. În contractul de vânzare-cumpărare astfel încheiat s-a consemnat în fals că pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 de lei vechi, deşi în realitate aceşti bani nu au fost achitaţi, potrivit anchetatorilor.

DNA a instituit sechestru asigurator asupra bunului primit cu titlu de mită în vederea confiscării de către instanţa de judecată.

Dosarul instrumentat de procurorii DNA în care sunt implicaţi cei mai mulţi oameni din fotbal este cel în care se investighează transferurile mai multor fotbalişti în străinătate. Procurorii au trimis în judecată opt persoane, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs o pagubă de 11,5 milioane de dolari. Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că prin faptele lor, fostul senator Gheorghe Copos - fost preşedinte şi patron al Clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Mihai Stoica - fost director al Clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu - preşedinte al Clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu - fost angajat al firmei "Becali Sport", Gheorghe Neţoiu - fost acţionar la Clubul de fotbal Dinamo, Cristian Borcea - preşedinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriu sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

În ordine cronologică, transferurile internaţionale care fac obiectul prezentului dosar sunt următoarele: transferul jucătorului de fotbal Dulca Cristian, realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers; transferul fotbalistului Arhire Iulian, de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers din Coreea de Sud, realizat în martie 1999; transferul fotbalistului Contra Cosmin, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves în Spania, realizat în iunie 1999; transferul fotbalistului Ganea Ionel de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart din iulie 1999; transferul fotbalistului Codrea Paul, de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia realizat în ianuarie 2001; transferul jucătorului de fotbal Cernat Florin, din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina; transferul fotbalistului Mara Bogdan din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves din Spania; transferul fotbalistului Mitea Nicolae, realizat în august 2003, de la Dinamo Bucureşti la Ajax Amsterdam, din Olanda; transferul jucătorului de fotbal Sânmărtean Lucian, din august 2003, de la Gloria Bistriţa la clubul grec Panathinaikos Atena; transferul fotbalistului Bratu Florin, din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, din Turcia; transferul jucătorului de fotbal Alexa Dan, de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004; transferul fotbalistului Mihalcea Adrian, realizat în iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Concret, în cursul lunii ianuarie 1999, în calitate de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, George Copos ar fi ascuns contractul real în cazul transferului lui Dulca Cristian, în valoare de 600.000 USD, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari; în luna septembrie a anului 2003, acelaşi inculpat ar fi înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

Totodată, în calitate de preşedinte al secţiei de fotbal de la Oţelul Galaţi, inculpatul Stoica Mihai ar fi ascuns contractul de transfer al jucătorului Arhire Iulian, având valoarea de 700.000 de dolari, suma anunţată de inculpat drept valoare a transferului fiind de 150.000 de dolari. Acelaşi inculpat ar fi semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale lui Cernat Florin către o firmă de tip off-shore din Olanda, faptă care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucureşti.

De asemenea, în cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucureşti, în perioada 1999-2005, inculpaţii Borcea Cristian, Becali Ioan şi Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan şi Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, astfel cum stabilesc legislaţia în vigoare şi regulamentele sportive.

Diferenţa însuşită ar fi fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. Acesta, după ce-şi reţinea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferaţi în conturile aparţinând inculpatului Becali Victor din România. Acesta din urmă ar fi efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.

Conform DNA, între inculpaţii Copos Gheorghe, Borcea Cristian, Becali Ioan şi Becali Victor, Pădureanu Jean, Popescu Gheorghe şi Neţoiu Gheorghe ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare (împrumuturi fictive, "transferuri bancare incidentale" - concept inexistent în activitatea bancară).

În calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, inculpatul Pădureanu Jean, la solicitarea inculpaţilor Becali Ioan şi Becali Victor, ar fi acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 de dolari a fost diminuat la suma de 600.000 de dolari - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 de dolari, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 de dolari, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark, explică DNA.

La transferul lui Sânmărtean Lucian, arată DNA, ar fi participat şi inculpatul Popescu Gheorghe (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta ar fi virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de inculpaţii Copos Gheorghe şi Becali Ioan, ar fi contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând aproximativ1.600.000 de dolari din valoarea totală de 2.750.000 de dolari a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sport.

Inculpatul Neţoiu Gheorghe, semnatar al transferului lui Alexa Dan din anul 2004, ar fi solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 de euro din valoarea totală a transferului de 730.000 de euro, în contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin această manevră financiară, inculpatul sus-menţionat împreună cu inculpaţii Borcea Cristian şi Becali Ioan au prejudiciat clubul Dinamo, în contul căruia a ajuns ca sumă totală de transfer doar 327.000 de euro.

Astfel, arată DNA, prejudiciul total creat de cei opt inculpaţi este de: 4.113.648 de lei în dauna statului român (1.485.071,5 de dolari calculat la cursul mediu de schimb pe perioada 1999 - 2005); 598.667 de dolari în dauna Federaţiei Române de Fotbal; 10.969.690 de dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa.

Potrivit anchetatorilor, clubul Dinamo Bucureşti a fost păgubit cu 5.924.690 de dolari, prin transferarea jucătorilor Flroin Cernat. Cosmin Contra, Paul Codrea, Bogdan Mara, Dan Alexa, Adrian Mihalcea şi Nicolae Mitea.

Clubul Gloria Bistriţa a fost păgubit cu 1.695.000 de dolari, prin transferul fotbaliştilor Ionel Ganea, Lucian Sânmărtean, iar Rapid Bucureşti cu 2.800.000 de dolari prin transferul lui Florin Bratu şi al lui Cristian Dulca.

Oţelul Galaţi ar fi fost prejudiciat cu 550.000 de dolari prin transferul lui Iulian Arhire.

Pentru recuperarea prejudiciului, DNA precizează că s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor şi conturilor inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente - Cluburile SC Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi.

(Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici