Video „Marius Tucă Show”. Nicolae Bănicioiu: Dacă nu vom găsi un vaccin sau tratament este clar că va mai dura. Trebuie să stăm aceste luni în casă / Firmele au probleme. Vorbim deja de un milion de şomeri

  • Nicolae Bănicioiu, deputat Pro România şi fost ministru al Sănătăţii, a declarat în timpul emisiunii „Marius Tucă Show” că dacă nu va fi găsit un vaccin sau tratament împotriva COVID-19 criza va mai dura
  • „Trebuie să stăm aceste luni în casă”, a transmis Bănicioiu în timpul emisiunii
  • De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii a mai spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis avertismente încă din ianuarie privind epidemia de COVID-19, dar nu s-au luat măsuri din timp
2597 afișări

Redăm principalele declaraţii din emisiune:

Marius Tucă: In plina criza, ministrul Sanatatii isi da demisia. Ce parere aveti?

Nicolae Bănicioiu: A fost acel accident de la Colectiv cu o criza, cu o cadere de guvern, toata lumea demisiona. Am fost tentat sa plec. Exact ca si acum. Sunt convins ca presiunea a fost destul de mare pe domnul Costache. Nu am trecut printr-o criza de amploarea celei de astazi, am avut o alerta de Ebola si tragedia de la Colectiv. Presiunea pe el cred ca a fost foarte mare.

Nicolae BănicioiuNu pot sa il inteleg pe Costache, mai ales in contextul in care avem deficit de oameni si personalul medical tinde sa fuga. Ce a facut Costache nu reprezinta România.

Nicolae BănicioiuPe noi ne-a dezertat acum generalul, ne dezertase si primul ministru acum doua saptamani. Daca domnul Costache daca are vreo justificare, acum e timpul sa spuna. Suntem cu totii in aceasta lupta. Suntem noi si virusul. 

Eu am fost unul din oamenii care au avertizat chiar de la finalul anului trecut. Am luat in considerare sfaturile OMS. Ei au venit cu primele avertismente. Au fost avertismente pe plan mondial inca din ianuarie, dar nu s-a luat nicio masura.

Marius Tucă: Haideti sa parasim putin scena politica. Avem destule subiecte. Idea de a-l pune pe domnul Tataru este nepotrivita, cred ca era nevoie de un om exceptional.

Nicolae BănicioiuCred ca Arafat ar fi fost cea mai buna varianta, poate chiar la gestiunea guvernului. Cercel si Rafila erau variantele profesionale cele mai bune.

Au stat doua saptamani sa il schimbe pe directorul de la Suceava, cred ca si in guvern ar trebui sa fie numai specialisti.

Marius Tucă: Se schimba lumea cu totul.

Nicolae BănicioiuEu am facut o postare astazi. Eu imi ofer sprijinul oricui. E nevoie de solidaritate. Nu trebuie sa ne fie jena de absolut nimic. Este nevoie de toata resursa umana pe care o avem in domeniul medical. 

Nicolae BănicioiuIn primul rand noi trebuie sa il convingm pe domnul Tataru, cat si Guvernul, sa protejeze doctorii. Vorbim de cateva spitale care sunt in carantina. Avem cateva spitale cu focar de coronavirus, nu avem nicio certitudine ca nu sunt si altele. Inca de acum doua saptamani le explicam ca in primul rand testele trebuie sa se duca catre personalul medical.

Nicolae BănicioiuM-am opus cand s-au consumat cele 600-700 de teste la Parlament pentru o mascarada politica. Îl rog pe domnul Tataru sa distribuie atat echipamentele de protectie, cât si testele personalului medical. 

Nicolae BănicioiuIeri voiau sa testeze tot Bucurestiul, ei nu inteleg, de fapt, cum se intampla lucrul acesta.

Marius Tucă: Pe baza imbolnavirii senatorului Vergil Chiţac s-a votat guvernul Orban.

Despre cazul de la Constanta, senatorul Vergil Chiţac:

Nicolae Bănicioiu: Acum sunt lucruri mult mai grave de atat. Mie mi s-a parut mai important atunci exemplul pe care il dau autoritatile. Oamenii vad autoritatile ca nu poarta masca. Oamenii in situatii de genul asta se raporteaza la conducatori, la sefii de institutie. 

Nicolae Bănicioiu: Nu avem o resursa umana medicala care sa poata sa gestioneze carantinarea a mii de romani care au intrat in tara.

Marius Tucă: Au stat Iohannis si Orban pana in ultima clipa pe idea cu alegerile anticipate. Pana acum doua saptamani. Aceasta intelegere intre conducerea Romaniei si diaspora – au fost lasati sa vina si dupa ce Italia a inchis granitele.

Nicolae BănicioiuEu am spus de la inceput ca nu exista nicio strategie pentru primirea celor din diaspora care se intorc acasa.

Marius Tucă: Mi se pare inadmisibil ca s-au facut coridoare speciale pentru cei care au incalcat legea italiana.

Nicolae BănicioiuNu trebuiau lasati la mana statelor prin care trec. Nimeni din Guvern nu s-a deplasat sa aiba o discutie foarte clara cu romanii si cu autoritatile italiene. Cred ca putem lua stenogramele de la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Le explicam sa fie realisti. Problema e ca lumea intra intr-o mare nebunie, intr-o mare criza. Nu tine nici de PNL, nici de nimeni. Ii avertizam de riscuri. Am incercat sa le explic despre ce se intampla in Italia si ei o tineau cu anticipatele.

Marius Tucă: Cineva a a scos pe gura o mare enormitate cu testarea oamenilor din Bucuresti. PSD a murit?

Nicolae BănicioiuSe bazeaza putin pe Pro Romania. Momentan nu avem cum sa faceam aceasta testare. Este un nonsens. Noi avem o capaitate intinsa la maximum de 2000 de testari pe zi. Dadeam exemplul Germaniei. In Germania se testeaza sub 200.000 pe zi.

E un fel de esantion epidemiologic cu care se lucreaza in situatii de criza. Eu unul as merge pe testarea personalului medical in prima etapa. E riscul foarte mare. Pericolul este foarte mare in Bucuresti avem un flux foarte mare la spitalele din Bucuresti, ar trebui testat personalul medical.

Marius Tucă: In Romania e foarte grav faptul ca oamenii mor inainte de a fi testati pentru coronavirus. Despre schema de tratament as vrea sa va intreb, cum vedeti aplicarea schemelor de tratament?

Nicolae BănicioiuSchema de tratament s-a uniformizat la nivelul tarii, este importanta sa fie aplicata de specialisti, folosim aceeasi schema ca toate tarile care se confrunta cu criza COVID-19.

Marius Tucă: Ce parere aveti despre testare? Sunteti pentru testare sau pentru imunizare?

Nicolae Bănicioiu: As fi urmat la virgula recomandarile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Testare, testare, testare! Evident ca asta inseamna ca in ianuarie trebuia facuta achizitia de teste.

Nicolae Bănicioiu: Am ajuns in situatia in care ne este greu sa cumparam de pe piata libera in acest moment echipamente medicale, inca Romania nu le-a cumparat. Am comandat 200 de ventilatoare si nu ne sunt de ajuns. Am sunat la Ministerul Sanatatii. Le spuneam de venitilatoare. Azi incep sa analizeze cat de importante sunt ventilatoarele. Am comandat 200, dar total insuficiente dupa parerea mea.

Nicolae Bănicioiu: Agresivitatea virusului este mai mica in Romania decat in Italia.

Nicolae BănicioiuChina poate adapta economia foarte repede in functie de ce au nevoie fata de celelalte tari. Asta i-a ajutat in lupta cu noul coronavirus. Liberalii ne spuneau ca este o gripa, un guturai. Ei aveau treaba cu anticipatele. Chinezii ii certau pe italieni. E exact ce se intampla la noi. Si la noi a fost episodul asta de ignorare. 

Nicolae BănicioiuS-a mers pe o carantina declarativa. Eu cred ca oamenii sunt pe strada.

Marius Tucă: Francezii vor face un test de sange pentru a depisa cine a avut coronavirus si cine nu.

Nicolae Bănicioiu: Declaratia e foarte ambitioasa. In Franta vorbim de o alta resursa umana. Francezii au adus toti medicii din industria farma pe frontul de luptă. Noi am exportat foarte multi doctori. Din acest punct de vedere, inca nu ne putem compara si suntem departe de ce fac francezii acum.

Marius Tucă: Am aflat din surse de la OMS ca in Elvetia sunt adusi pacienti din Franta.

Nicolae Bănicioiu: In regiunea Parisului e foarte greu de luptat cu o epidemie

Marius Tucă: Franta are un sistem medical foarte bun, dar foarte mari probleme in zona Paris.

Nicolae Bănicioiu: Pe aglomerarile orasenesti a fost foarte greu sa se impuna reguli. Franta si Italia au un grad de interactiune sociala foarte mare. La noi faptul ca avem aceasta intarziere de doua saptamâni fata de Franta si italia, oamenii au vazut la televizor si a functionat si teama. Cred ca românii din categoriile de risc sunt mult mai disciplinati decat oamenii din Franta sau Italia.

Marius Tucă: Luni va incepe testarea în Bucureşti. Primaria va achizitiona 4,000 de teste, iar fiecare sector va primi câte 1,000. România nu poate fi trasa pe dreapta atatea luni din punct de vedere economic. Cum vedeti masurile luate de Guvern?

Nicolae Bănicioiu: Cred ca trebuie sa stam aceste luni in casa. Dar daca nu vom gasi un vaccin sau tratament care sa functioneze este clar ca va mai dura. Firmele au probleme. Cred ca vorbim un milion de someri deja.

Nicolae Bănicioiu: E foarte greu sa mai repornesti o afacere. Trebuie sprijinite firmele romanesti acum, am incurajat acel somaj incurajat de stat, rate la banca amanate. Avem multi batrani care stau in casa si majoritatea dintre ei nu au ajutor. Statul a uitat sa aibă grija de ei. Noi parca suntem preocupati de altceva. Avem foarte multi batrani care stau in casa. Ganditi-va, poate unii nu au ajutor. Lucrurile sunt total uitate.

Prin telefon, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: S-a facut o esantionare si a rezultat ca avem nevoie de circa 9,000 de teste facute. Testarea se va face in afara casei. Luni vom pune masinile in circulatie. Primaria Generala a Capitalei ne-a pus la dispozitie 18 vehicule. Rezultatele sunt cruciale pentru cum vom lupta cu coronavirusul. Dacă modelul va fi unul de succes replicăm şi în restul ţării. 

Marius Tucă: La ce rezultate va asteptati?

Prin telefon, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Nu pot avansa un rezultat. Romania a luat niste masuri importante chiar din ianuarie. Nu a stat chiar cu mainile in san. In Bucuresti avem o transmisie locala spre comunitara. 

Prin telefon, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Factorul politic modeleaza foarte mult parcursul unei epidemii, respectiv a unei pandemii. Sunt multe lucruri care trebuie luate in considerate.

Marius Tucă: Cum vedeti demisia ministrului Sănătăţii?

Prin telefon, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Dati-mi voie sa ma rezum strict la ce am eu de facut. Daca reusim sa anihilam focarul, situatia va fi mult mai buna.

Prin telefon, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Suprafeţele trebuie spalate cu apa clorinata pentru reducerea cantitatii de virus. Asta le va decontamina foarte mult.

Marius Tucă: Profesorul Cercel vorbeste despre un adevarat exit-poll al coronavirusului.

Nicolae Bănicioiu: Replicarea acestui exit-poll la nivel de tara este foarte important. Asa putem lua masuri mai concrete. Mai important este indemnul profesorului de a face curatenia de primavara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici