Video „Marius Tucă Show”. Raed Arafat explică în ce constă „relaxarea” restricţiilor şi cum vor fi implementate măsurile

  • Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost invitat miercuri, 22 aprilie, la „Marius Tucă Show”
  • Secretarul de Stat a declarat că măsurile de relaxare vor fi luate treptat începând cu 15 mai
  • Mai mult, Raed Arafat a explicat că „relaxarea după 15 mai nu înseamnă că pericolul a trecut”
12679 afișări

Redăm principalele declaraţii: 

Despre discursul presedintelui Klaus Iohannis. Raed Arafat: Cred ca au fost clare lucrurile. Vor incepe masurile de relaxare de la 15 mai, dar vor fi treptate. Vor fi unele recomandari de sanatate publica in ceea ce priveste industria HORECA. Faptul ca incep masurile de relaxare asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim precauti. Se relaxeaza unele lucruri, dar cetatenii trebuie sa fie mult mai responsabili.

Marius Tucă: Ce inseamna aceasta relaxare?

Raed Arafat: Vor fi relaxate anumite activitati care iti permit sa duci o viata mai aproape de normal. Sa poti sa te duci in parc, la un joc de tenis etc.

Marius Tucă: Se redeschide parcurile?

Raed Arafat: Se vor deschide si parcurile. Dar nu vreau sa dau masurile cum vor fi. Aceste masuri vor fi spuse. Vor fi luate treptat. Sunt masuri compensatorii care vor exista. Se va purta masca in anumite zone. Toate aceste aspecte vor fi anuntate din timp. Relaxarea dupa 15 mai nu inseamna ca a trecut riscul sau pericolul. Daca nu respectam masurile de igiena vor exploda cazurile. Cand incep masurile de relaxare respectarea unor noi reguli trebuie sa fie si mai stricta de catre populatie.

Marius Tucă: Cu siguranta nu se vor deschide mall-urile. Oamenii vor putea merge pe strada, sa se plimbe. Vrand nevrand respectam distanta fizica. In cladirile de birouri trebuie pastrata distanta si folosita masca?

Raed Arafat: Din punctul meu de vedere si fara discutie, da. Poate ca persoana respectiva sa fie asimptomatica. Deci da.

Marius Tucă: Dupa 15 mai se va pastra regula nu mai mult de trei oameni?

Raed Arafat: Urmeaza sa vedem.

Despre documentul profesorului Adrian Streinu Cercel. Raed Arafat: Documentul chiar daca contine unlee aspecte care sunt plauzibile, discutia masurilor in spatiul public inainte sa fie discuta orice tara din lume ar zice ca nu e bine. Daca eu vin si va expun parerea mea inainte sa o analizez foarte serios se poate sa imi scape cateva lucruri. Aceste lucruri trebuie discutate in primul rand la un nivel tehnic, la un nivel de comitet pt situatii de urgenta.

Marius Tucă: A fost elaborat acum două luni de zile.

Raed Arafat: In timpul discutiilor anumite aspecte din document pot sa se schimbe. Lucrurile astea trebuie evitate. Noi suntem intr-o situatie de urgenta critica cu risc major care necesita o abordare foarte inteleapta din partea tuturor.

Raed Arafat: În secunda in care incepe sa fie un joc atunci o sa avem o problema foarte mare. Sunt alte tari care au trecut prin mult mai greu. Solidaritate maxima. Trebuie sa fie un factor de solidarizare intre populatie si autoritati.

Marius Tucă: E obligatorie purtarea mastilor?

Raed Arafat: sunt unele localitati care au luat aceasta masura. Masura aceasta va fi corelata cu faptul ca exista un numar suficient de masti. Mastile devin accesibile si la preturi accesibile.

Marius Tucă: E obligatorie purtarea manusilor?

Raed Arafat: Manusa cand o porti cand atingi ceva cu ea se infecteaza. Riscul manusii e ca oamenii sa creada ca daca au purtat manusa nu mai trebuie sa se spele pe maini. Atentie sa nu atingeti suprafete care au fost atinse de multi oameni inaintea ta. Manusa are un mod special cum sa o scoti. marea partea a populatiei nu e instruita in acest fel.

Raed Arafat: S-a spus ca eu as fi avertizat procurorii si ca eu as fi amenintat justitia. Suntem intr-o situatie total neobisnuita pe plan mondial. Legea ne permite sa facem achiziti alegand imediat de unde cumparam. Au chemai mai multi. Au verificat mai multe oferte. La ebola am luat niste masuri. Noi aveam o amentintare in Romania. Mi-au venit auditori la 4 ani dupa la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentasii mi-au socos toate demersurile pe car emi-au luat uitandu-se ca a fost toata lumea intr-o situatie de alerta mondiala. Eu vad oamenii care lucreaza in spatele usilor. Stiu pana la ce ora au lucrat. Stiu cat au riscat. Daca acestii oameni peste 2-3 luni daca vine un auditor si incepe sa ii ia la bani marunti tinand cont de situatia actuala noi vom face o mare nedreptate. Documentul era un document prevazut in lege

Marius Tucă: Ai facut vreun businees pe perioada coronavirusului?

Raed Arafat: Niciodata. Stiu ce eforturi s-au facut. New York ul a ajuns sa cumpere elemente sanitare de 15 ori mai scump.Au depasit niste limite.

Marius Tucă: Cine face parte din grupul de suport stiintific?

Raed Arafat: Niciodata nu am comentat justitia si niciodata nu voi comenta justitia. Grupul tehnico-stiintific e un grup de suport. De fapt e grupul care s-a ocupat de Ebola. In grup exista epidemiologi, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai diferitelor structuri, reprezentanti MAE.

Marius Tucă: Cand se pot intoarce in Romania fara sa intre in carantina?

Raed Arafat: Nu pot sa dau acest raspuns acum. Depinde de starea tarii din care vine. Masurile se vor lua impreuna cu UE. Asta urmeaza sa vedem. Nu se vorbeste de asa ceva pana in 15 mai.

Marius Tucă: Dupa 15 mai se poate merge pe munte?

Raed Arafat:  E activitate individuala.

Marius Tucă: Va fi nebunie sa faci rost de o masca dupa 15 mai. Va fi o explozie a preturilor.

Raed Arafat: Se va discuta asta.

Raed Arafat: In viitor nu vom mai avea spital care e liber de covi si plin de covid. Toate spitalele trebuie sa aiba segmente care sunt destinta pacientilor suspecti. Fiecare medic e posibil sa se confrunte cu pacient covid. Daca unui student la medicina ii este frica de acest lucru, poate si-a gresit meseria. Noi suntem militarii acestei boli.

Marius Tucă: Mastile se pot da gratuit?

Raed Arafat: E imposibil sa faca orice tara acest lucru pe termen lung.

Marius Tucă: Redeschiderea scolilor?

Raed Arafat:  E in lucru la ministerul educatiei un set de masuri pentru scoli. Vom vedea cu ce concluzii se va iesi.

Marius Tucă: Se vor putea tine festivalurile mari?

Raed Arafat:  E putin probabil.

Marius Tucă: Cum vezi desfasurarea vacantelor in acest an?

Raed Arafat:  Nu stiu.Chiar daca vor fi anumite tipuri de activitati mai relaxate tot vor fi anumtie restrictii. Nu emit nicio parere pana nu este analizata de toti. Lucrurile trebuie facute cu inteligenta.

Marius Tucă: Crezi ca va mai creste numarul de infectati pana la 1 mai?

Raed Arafat:  E greu de spus. Sa vedem inurmatoarele zile daca a fost un efect al Pastelui. Noi speram ca vom ajunge la o scadere treptata. Secretul e sa nu supraincarcam sistemul de terapie intensiva. Romania cred ca a reusit sa mentina situatia bine sub control. Altfel si dupa 15 mai daca vedem scapa de sub control este posibil sa mai trebuiasca inca o runda de alte masuri care se vor lua. Incercam sa convietuim cu virusul dar depinde de noi aceasta convietuire cat de lina va fi.

Marius Tucă: De 1 mai nu se merge la mare.

Raed Arafat: Nu, pentru ca sunt in vigoare ordonantele militare si restrictiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici