Video Preotul Constantin Necula: Sâmbătă seara va fi prima slujbă. Să le spunem credincioşilor că le mulţumim pentru rezistenţă

  • Biserica e una din puţinele instituţii care a rămas de partea poporului, a spus Părintele Constatin Necula în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”
  • În timpul pandemiei a ieşit la iveală lipsa de caracter a anumitor persoane, prin atitudinea pe care aceştia au manifestat-o faţă de Biserică, a mai spus acesta
  • Acesta a mai declarat că sâmbăta viitoare va avea loc prima slujbă de după încheierea stării de urgenţă
3379 afișări
Marius Tucă: Cum a fost perioada asta?
 
Părintele Constantin Necula: A fost o vreme aproape normală după Paşte. Instituţiile Bisericii şi-au văzut de treabă, preoţii s-au rugat. Biserica e o corabie liniştită. M-aş fi aşteptat ca şeful statului sau premierul să spună următoarea afirmaţie: În ciuda faptului că am pus la colţ Biserica, recunosc că Biserica ne-a surprins plăcut şi şi-a făcut meseria. Biserica e un partener serios al statului. Cred că suntem printre puţinele instituţii care au rămas de partea poporului. Biserica ştie să privească şi pe 200-300 de ani. Suntem lipsiţi de disperarea timpului imediat. Nu Biserica e izvorul de coronavirus în România.
 
Marius Tucă: Ai fost una dintre vocile importante ale Bisericii.
 
Părintele Constantin Necula: Biserica a înţeles că la o situaţie specială se aplică o soluţie specială. Am fost înjuraţi că avem un arhiepiscop care are coronavirus. Perioada asta a scos la suprafaţă lipsa de caracter a unora.
 
Marius Tucă: Ce s-a întâmplat în preajma Paştelui?
 
Părintele Constantin Necula: Biserica e fiecare dintre noi. Tu eşti Biserica, eu sunt Biserica. Medicii din linia întâi sunt Biserica. Sunt preot pentru că mi-a îngăduit Dumnezeu să fiu acolo. Foşti studenţi de ai mei sunt preoţi pe ambulanţă. Ţara asta nu poate fi umilita la nesfârşit, în sufletul ei. Poporului i s-a transmis ca unei turme.

Marius Tucă: Nu s-a spus nimic până acum de Biserica.
 
Părintele Constantin Necula: Cantitate neglijabilă. E o lipsă de orientare şi de consultare politică. Lipsă de şcoala politică. Comunicarea n-a fost unitară. Cine vrea să fie politician, măcar limba română să o cunoască. România trebuie să aiba un plan realist pentru a putea merge mai departe. Explică logic, adu argumente, dar unitar. Unul singur să vorbească despre măşti, unul singur despre intervenţii.
 
Marius Tucă: N-am înţeles dacă românii au voie să părăsească localitatea în care stau.
 
Părintele Constantin Necula: Deplasarea trebuie să fie corect făcută. Oamenii au obosit. M-am întâlnit cu ei pe stradă. Sunt obosiţi. Poporul ăsta are şi un suflet. Nu poţi să îl calci în picioare la nesfârşit. 

În ciuda aparenţelor, chiar cred că s-au descurcat bine unii din guvern. Nu e treaba noastră să analizăm lucrurile astea. Azi e ziua asistentelor medicale. Ele sunt în criză medicală de 30 de ani. Multe s-au pensionat înainte de vreme. Nu putem dezumaniza sistemul medical. Vrem să le facem pe toate repede pentru că sunt foarte multe fisuri în zid. Ne va trebui o reflecţie naţională pe situaţia asta. Dar noi ne ferim să face reflecţie naţională pe Revolutie, pe mineriade.
 
Preoţii din spitale au muncit greu în linia întâi. Mi-au explicat cât de importantă a fost pentru oamenii ăia împărtăşania. În multe situaţii s-a transmis prin medici, asistente. Nu avem un corp medical lipsit de suflet. Medicii noştri şi asistentele noastre nu sunt nişte măşti. Linguriţa e un mijloc de împărtăşanie. Modul de a împărtăşi e multiplu. Biserica nu e făcută doar pentru cei care vin la împărtăşanie. Rigoarea nu se confundă cu rigorismul.
 
Marius Tucă:  Am văzut foarte mulţi care au avut comportament de miliţieni.
 
Părintele Constantin Necula: E posbil.

Despre pupatul icoanelor
 
Părintele Constantin Necula: Guvernanţii mi-ar fi plăcut să aibă această atenţie în spitale, în azilele de bătrâni. La treaba cu biserica avem şi noi miniştri noştri. Se dezinfectează tot în biserică.
 
În momentul în care loveşti în Biserică, strici pacea ţării. Cum liniştesc bătrânii care vin la împărtăşit? Ei vin să le dau o veste bună. Ma aşteptam ca Grupul de Comunicare Strategica să emită un document în care să spună care ştiri au fost false.

Despre relaxare
 
Părintele Constantin Necula: De acum, mingea e în terenul nostru. Din 15 mai se va vedea dacă suntem cetăţeni responsabili. Faza cu masca şi cu sunatul la 112 mi se pare extrem de periculoasă. Au fost întreprinderi care au supravieţuit. Problema economică se rezolvă greu pentru că fiecare îşi menţine interesul. Liderii nu s-au pus la masă. O adunare fără ifose n-ar fi stricat. România e zguduită economic de aceiaşi oameni care au înrobit-o economic. Îmi pare rău că n-am avut un minister al angajaţilor. Mai e mult de lucru la legi. Cred că oamenii trebuie să fie lasati sa fie oameni. Mulţi dintre ei sunt trişti pentru că nu au unde să se întoarcă după 15 mai. Suntem într-o mare criză morală. Erau atât de simple nişte chei economice.

Cea mai terfelită a fost Constituţia, din punctul meu de vedere.
 
În anii 90, Constituţia ţării deja avea coperta din faţă ruptă. Eu cred că oamenii ăştia de la guvern îşi iubesc ţara, dar nu ştiu să o exprime. Trebuie să creştem o etică socială. Biserica nu e cantitate neglijabilă. Cred că, atât timp cât nu există o smerire reciprocă, ne va fi foarte greu să ne revenim.
 
Germania a fost singura care a luat în serios avertismentul OMS. E momentul să ne punem cu burta pe carte. Nu linguriţa e principala grijă a statului. E dificil să le spui copiilor că nu vor purta anul acesta toca, că nu va cânta Gaudeamus la absolvire. Nu avem copii inconştienţi. Copiiilor le este dor de şcoală. Sufletul şcolii sunt copiii. E trist. Ei sunt ca biserica într-un stat. Cred ca o ţară valorează cât a înţeles din Evanghelie. Marea majoritate a profesorilor sunt şapoul ţării. Toţi am fost în linia întâi. Unii dintre ei au fost profesorii.
 
Cel mai bun tratament pentru coronavirus va fi distanţa de ură, de incompetenţă, de răutate.

Sâmbătă seara va fi prima slujbă. Să le spunem credincioşilor că le mulţumim pentru rezistenţă. Cred că lingurita e şi hashtag-ul bisericii în fata tâlhăriei. Nu daţi cu palma peste linguriţa preoţilor. E cea care a hrănit poporul.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici