Video Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie despre când va fi vârful epidemiei. Pericole: o dispersie foarte mare, perioadă de incubaţie mai mare ca la gripă

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Doina Azoicăi, cea mai autorizată voce din România în materie de viruşi, a explicat la emisiunea „Marius Tucă Show” ce pericole sunt, când va fi vârful epidemiei şi când se va imuniza populaţia.

8315 afișări

Declaraţiile susţinute de cea mai autorizată persoană din România să vorbească despre viruşi, dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. LIVETEXT:

 

Când va fi vârful epidemiei. Răspunsul epidemiologului 

- Chiar daca s-au luat masuri foarte ferme, dupa mine, înainte de sarbatorile de Pasti e posibil ca numarul cazurilor sa fie din ce in ce mai mare. Din nefericire vârful de infectari in Romania va fi foarte aproape, chiar daca s-au luat masuri chiar inainte de sarbatorile Pascale, acest varf va fi inregistrat cu siguranta dupa sarbatorile de Paste.

- S-a estimat ca luna Aprilie-Mai va fi o perioada de varf dar aceasta prognoza nu exclud ca varfurile sa apara in Mai, faptul ca am vazut modelarile matematice faptul ca au intrat o multime de persoane in tara dau peste cap aceste calcule. In nicio tara nu au fost respectate absolut masurile de izolare.

- S-a dovedit faptul ca cea mai buna solutie e aceasta metoda de distantare sociala. In momentul de fata suntem cu un numar de peste 100 de cazuri, suntem in senariul 3 de pandemie si ne asteptam ca in cateva zile sa la faza pe care o spuneti. La momentul acesta, aceasta transmitere locala este inca restransa, s-a dovedit faptul ca este o transmitere intracomunitara

 

Va fi un alt varf de infectare dupa Pasti?

- Daca acest tip de virus are aceasta manifestare de tip sezonier dupa cresterea temperaturii, in toamna se va intra intr-un alt val in care vor fi implicati cei care nu au avut virusul acum, noi speram la un vaccin.

- In toamna, probabil, ca se va intra intr-un nou val de infectie cu coronavirus. Vaccinarea se va face cand vom avea rezultatele clinice pozitive.

 

La ce procent de imbolnaviri ar trebui sa apara imunizarea in masa? 

Poate aparea in situatia in care peste 70% din comunitatea respectiva sau 70% din persoanele din comunitatea respectiva au trecut prin infectie. Imunitatea colectiva poate sa apara in situatia in care peste 70% la suta din comunitate au trecut prin situatie, fenomenele intra apoi intr-o scadere importanta. Eu consider ca strategia cea mai buna in care nu avem vaccin, nu putem sa ne permitem sa lasam acest mecanism sa functioneze deoarece din 70% vor fi si membrii care vor face forme severe. In Anglia asa s-a inceput si acum merg si ei pe masuri de distantare sociala.

- Vaccinarea se va face cand vom avea rezultatele clinice pozituive. Consider ca ne putem astepta din sezonul rece la o reemergenta a virusului, am certitudinea ca exerciţiul vis a vis de ce se intampla ne va pune intr-o pozitie mai buna.

- Medicamentul dezvoltat de medicul Cercel, vaccin, este in momentul de fata este in momentul de studiu clinic si este un vaccin care a trecut de probele de toxicitate sau lipsa de reactie la nivel animal sau voluntari. Contine elementele imunogene din Covid-19 si este in evaluare clinica. Am certitudinea ca poate fi produs in cate mai multe doze. Cand il avem-  depinde de rezultatele clinice. Studiul de va face pe un numar mai mare de voluntari

 

Lecţia prof.dr. Doina Azoicăi despre coronavirus:

-Despre coronavirus nu aflam acum. Coronavirus face parte dintr-o familie mai larga de virurusi, iar existenta mai multor serotipuri a determinat  aparitia la om a diferitelor manifestari. Acest virus care in mod obisnuit tulpinile obisnuite pot da o raceala comuna, la un moment dat in 2003 s-a modificat dat fiind faptul ca aceste tulpini de coronavirus pot fi prezente la organismele extraumane. Atunci prin adaptarea unui subtip de coronavirus la un organism extrauman a determinat aparitia sindromului SARS care s-a extins in mai multe tari. A determinat un numar mare de decese. S-a demonstrat faptul  ca aceste tuilpini de coronavirus in timp isi gasesc gazda umana pentru a se multiplica si a se imbolnavi.

- Sansa care a fost în 2003 prin aparitia acestui SARS cov 1 care a dat imbolnaviri foarte severe a fost ca s-a produs intr-un anumit moment al anului cand conditiile de temperatură nu i-au permis sa se extindă. In 2013 un alt subtip de coronavirus, de la o alta gazda extraumana, a determinat aceasta fortare a barierei inter specie.

- Acest coronavirus a reusit sa produca boala la organismul uman. In China a aparut acest focar primar, in decembrie 2019, si din pacate acest virus care s-a adaptat foarte rapid la organismul uman.

- Evolutia acestui fenomen a avut o desfasurare alarmanta. Au fost cuprinse si tari din Asia, dar si alte continente. OMS a fost oarecum rezervata sa declare pandemie de gripa, insa a desemnat-o ca o situatie urgenta la nivel global. OMS a fost rezervata sa declare pandemie de gripa şi a declarat-o ca situatie urgenta la nivel mondial, acest lucru insemnand  multe imbolnaviri dar mortalitate mica, a determinat ca intreaga lume sa fie ingrijorata

- In Italia masurile au intarziat dat faptul ca masurile s-au dat avand in vedere ca acest virus are o dispersie foarte mare.

- Aparitia unor noi cazuri de imbolnavire a determinat ca intreaga lume medicala sa fie interesata si ingrijorata, In Europa intrarea virsului s-a facut printr-o sursa care a provenit din focarul primar. In Italia evolutia a fost foarte rapida. Dupa parerea mea, masurile care s-au luat au intarziat. In momentul  de fata Italia raporteaza peste 40.000 de cazuri. Nu numai Italia e afectata. Urmeaza Spania, Franta, Germania

 

„Încă se scrie istoria acestei pandemii. Peste 85% din manifestări sunt uşoare si medii. Perioada de incubatie este mai mare decât la gripa”

- Revenind la acest nou coronavirus, foarte mult timp s-a mers pe ideea ca acest coronavirus nu este un virus cu patogenitatea foarte crescuta, s-a spus ca nu determina fenomene atat de grave ca in cazul gripei si incetul cu incetul s-a scris istoria si se scrie, in continuare, istoria acesteti emergente, acestei intrari in circulatie a unui nou virus, prin faptul ca s-a constatat ca rata mortalitatii a depasit rata mortalitatii determinata de virusul gripal.

-Testarea este o testare care este in scop diagnostic si care foloseste o metoda moleculara, in momentul in care apar semne care sunt asemanatoare cu cele ale gripei febra, cefalee, tuse ulterior manifestarile pot sa se extinda la dificultate in respiratie si un tablou clinic variat.

- Foarte multe din particularitatile  acestui virus le aflam odata cu raportarea rezultatelor evaluarilor stiintifice, care s-au facut in China. Dar trebuie sa nu uitam ca fenomenele acestea epidemiologice, aceste fenomente biologice, nu respecta un sablon, ele sunt particularizate in functie de foarte multi factori.

- Simptomul cel mai frecvent nu prezinta semne de boala dar este contagioasa. Avem cazuri usoare, medii si fata de infectia cu virusul gripal mai avem o particlaritate. Perioada de incubatie e mai mare decat in gripa.

- Contactul direct cu o potentiala sursa reprezinta pericolul cel mai mare ca cei din jur sa se contamineze. In functie de caracteristicile populatiei, de capacitatea de diseminare a virusului, in functie de comportament, de circulatia populatiei care este afectata si in functie de masurile care se iau vizavi de limitarea extinderii acestor infectii.

- Dupa 4 zile de la contaminare deja persoana respectiva chiar daca e in intubatie e contagioasa.

- Testarea nu este lesne de facut, implica o capacitate de diagnostic in laboratore speciale si multa resursa umana. Primele simptome pot aparea in 7-14 zile. Pacientul este cel mai contagios in functie de zona de populatie in care au fost facute studiile, pot aparea dupa 4-5 zile dupa ce a fost infectata.

- Populatia trebuie sa discute cu medicul de familie la aparitia febrei. Daca apare senzatia de sufocare trebuie sunat la 112.

- Faţă de infectia cu virusul gripal mai avem o particularitate, perioada de incubatie este mai mare decat in gripa. Perioada de incubatie este momentul cand individul se infecteaza pana in momentul aparitei primelor simptome. Initial s-a spus ca perioada de incubatie este de pana la 14 zile, s-a revenit la perioada de incubatie de 7 zile cu o medie de 5-7 zile. Inseamna ca persoanele care sunt infectate si care sunt in perioada de incubatie, este o perioada muta a bolii.

 

Istoricul pandemiilor

- Pandemia din 2009 a provocat 7000 de îmbolnăviri, 122 de decese în România, ceea ce a stopat a fost vaccinul. A mai fost o alertă de Ebola, nenumerate alerte, dar a trebuit să fim la un număr de 200.000 de cazuri, şi 11.000 de decese, cum este la coronavirus, ca să fim în alertă. Nu trebuie să ne jucăm cu microorganismele, ele au fost inaintea noastră pe pământ, ele sunt persuasive, adaptabile

- V-au căutat de la Guvern? M-au cautat, insa nu foarte mult. I-am cautat eu pe ei. Le-am transmis anumite opinii din partea comisiei de epidemiologie. Sper ca au fost de folos. Noi suntem pe baricade asa cum e toata comunitatea din Romania. Suntem intr-un moment in care adunam informatii. Lumea stintifica medicala e in cautare de adevar. Aceasta emergenta a virusului nu trebuia sa fie o surpriza. In 1918 a fost pandemia de gripa spaniola cand s-au pierdut peste 50 de milioane de oameni. OMS a dat mai multe semnale.


Marius Tucă şi prof. dr. Doina Azoicăi discuta despre ultimele informaţii privind evoluţia cazurilor de coronavirus în România şi măsurile care trebuie luate  de cetăţeni pentru a se proteja.

Declararea stării de urgenţă va limita numărul cazurilor de import?

Scăderea cazurilor de import va duce şi la scăderea numărului de persoane infectate?

Când ne putem aştepta la o transmitere comunitară a virusului?

Care este situaţia la Iaşi? Cum reacţionează oamenii şi ce măsuri suplimentare de protecţie au luat autorităţile locale?

Care este profilul pacientului român cu coronavirus din datele de până acum?

Ce tulpină de coronavirus predomină la persoanele infectate în România?

Cât de importantă este grupa sangvină în contactarea unor boli infecţioase?

Ce trebuie să ştie românii în acest moment despre coronavirus? Care sunt ultimele informaţii?

Cum ne putem proteja?

Care sunt paşii de urmat la apariţia simptomelor dacă are loc o explozie de cazuri? Cui ne adresăm?

Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde prof. dr. Doina Azoicăi, sâmbătă, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

- Pandemia din 2009 a provocat 7000 de îmbolnăviri, 122 de decese în România, ceea ce a stopat a fost vaccinul. A mai fost o alertă de Ebola, nenumerate alerte, dar a trebuit să fim la un număr de 200.000 de cazuri, şi 11.000 de decese, cum este la coronavirus, ca să fim în alertă. Nu trebuie să ne jucăm cu microorganismele, ele au fost inaintea noastră pe pământ, ele sunt persuasive, adaptabile

- V-au căutat de la Guvern? M-au cautat, insa nu foarte mult. I-am cautat eu pe ei. Le-am transmis anumite opinii din partea comisiei de epidemiologie. Sper ca au fost de folos. Noi suntem pe baricade asa cum e toata comunitatea din Romania. Suntem intr-un moment in care adunam informatii. Lumea stintifica medicala e in cautare de adevar. Aceasta emergenta a virusului nu trebuia sa fie o surpriza. In 1918 a fost pandemia de gripa spaniola cand s-au pierdut peste 50 de milioane de oameni. OMS a dat mai multe semnale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici