Avertizări de caniculă şi de instabilitate atmosferică în aproape toată România

Meteorologii au emis mai multe avertizări de caniculă şi de instabilitate atmosferică care vizează cea mai mare parte a ţării.

343 afișări
Imaginea articolului Avertizări de caniculă şi de instabilitate atmosferică în aproape toată România

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil până joi, la ora 02.00. În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h şi izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat peste 30...40 l/mp).

O altă avertizare, de tipul cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi vijelii puternice, este valabilă tot până joi la ora 2.00, într-o mare parte a ţării.

În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania şi Moldova.

Meteorologii au mai anunţat că vremea nu se îndreaptă în perioada următoare. Joi, de la ora 2.00 până la ora 10.00, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h, conform unui cod galben.

În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menţine temporar accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp.

Meteorologii au anunţat că miercuri sint în vigoare avertizări de caniculă. Un cod galben avertizează că valul de căldură şi canicula vor persista în jumătatea de sud-est a ţării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum şi sud-estul Transilvaniei şi pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 37 de grade.

Cod portocaliu este în judeţele Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui şi Tulcea. Acolo se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Codul roşu vizează judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi municipiul Bucureşti. Acolo se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade, iar disconfortul
termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici