METEO. România între caniculă şi ploi. ANM a emis două coduri galbene pentru mare parte din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un Cod galben de caniculă valabil vineri şi sâmbătă în vestul şi sudul ţării, extins în Transilvania, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, dar şi un Cod portocaliu pentru 3 judeţe. După caniculă, meteorologii anunţă ploi torenţiale.

1902 afișări
Imaginea articolului METEO. România între caniculă şi ploi. ANM a emis două coduri galbene pentru mare parte din ţară

Cod galben de căldură, valabil vineri şi sâmbătă

Vineri şi sâmbătă (19 şi 20 august), valul de căldură se va menţine în regiunile vestice şi sudice şi se va extinde şi în vestul Transilvaniei, Maramureş, sudul Moldovei şi zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade.

În sud-estul ţării disconfortul termic va continua să fie ridicat şi în perioada următoare.

Cod portocaliu de căldură, valabil vineri

Vineri (19 august), în zona joasă a judeţelor Caraş Severin, Timiş şi Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38...39 de grade şi izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20...23 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi puternice, sâmbătă

Sâmbătă între orele 12.00 – 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia şi în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25...40 l/mp şi pe arii restrânse 50...70 l/mp.

În extremitatea de vest a ţării se vor semnala fenomene asociate instabilităţii atmosferice şi în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici