21 de lideri PSD încrişi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, alţi doi pentru preşedinte executiv. Candidaturile au fost validate

La Congresul PSD de duminică s-au înscris, în total, 21 de candidaţi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, dintre care 15 bărbaţi şi 6 femei, marea majoritatea fiind nume noi în conducerea PSD, în timp ce pentru a doua funcţie în partid s-au înscris 2 candidaţi, Valeriu Zgonea şi Constantin Niţă. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) au validat candidaturile pentru funcţiile de preşedinte executiv şi vicepreşedinţi ai partidului.

2673 afișări
Imaginea articolului 21 de lideri PSD încrişi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, alţi doi pentru preşedinte executiv. Candidaturile au fost validate

21 de lideri PSD încrişi pentru 14 funcţii de vicepreşedinte, alţi doi pentru preşedinte executiv. Candidaturile au fost validate (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse social-democrate, la Congresul de duminică se vor stabili viitorii 14 vicepreşedinţi, patru posturi fiind rezervate femeilor din PSD. Candidaţii pentru cele 10 poziţie de vicepreşedinţi bărbaţi sunt secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, preşedintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, primarul interimar al Iaşiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Ştefan, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum şi deputaţii Constantin Niţă, Cătălin Rădulescu, Georgian Pop şi Gheorghe Şimon.

În lupta pentru cele 4 poziţii de vicepreşedinte alocate Organizaţiei de Femei a PSD, s-au înscris senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pană, europarlamentarul Gabriela Crețu şi preşedintele PSD Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

Dintre aceşti 21 de candidaţi, doar 5 sunt vicepreşedinţi în funcţie. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Niţă, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte funcţia numărul doi în PSD, cea de preşedinte executiv, s-au înscris oficial doi candidaţi: preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi deputatul Constantin Niţă, care candidează şi la o funcţie de vicepreşedinte.

În locul actualului secretar general al PSD, Andrei Dolineaschi, care candidează la un post de vicepreşedinte, ar urma să fie numit, după Congres, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

Vicepreşedinţii vor fi aleşi în funcţie de ordinea numărului de voturi. Potrivit noului statut, vicepreşedinţii nu vor mai putea deţine şi funcţia de preşedinţi de organizaţii PSD.

La şedinţele viitorului Birou Permanent vor participa cu drept de vot premierul, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, preşedinţii organizaţiei de tineret şi femei. 

Dragnea: CEx a validat candidaturile pentru congresul PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, că membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) au validat candidaturile pentru funcţiile de preşedinte executiv şi vicepreşedinţi ai partidului, care vor fi aleşi în cadrul congresului de duminică.

"Au fost validate două candidaturi pentru funcţia de preşedinte executiv: domnul Constantin Niţă şi domnul Valeriu Zgonea, 15 candidaturi pentru funcţiile de vicepreşedinţi alocate bărbaţilor, deci pentru zece locuri, şase candidaturi înregistrate şi validate pentru cele patru locuri de vicepreşedinte alocate organizaţiei de femei, inclusiv a doamnei Ecaterina Andronescu", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional.

Dragnea a anunţat că buletinele de vot vor fi diferite, pentru fiecare funcţie în parte.

"Vor fi buletine de vot separate, pe culori diferite, vor fi trei buletine de vot: pentru preşedinte executiv, pentru vicepreşedinţii bărbaţii şi pentru vicepreşedinţii femei, adică sunt locuri dedicate: patru pentru femei şi zece pentru bărbaţi şi unul pentru preşedinte executiv", a arătat preşedintele PSD.

Dragnea a făcut precizări legate şi de statutul partidului la care s-au adus câteva modificări.

"La statut au fost câteva modificări, astea de care v-am spus şi anume numărul de vicepreşedinţi care este diferit de cel actual, de asemenea, Biroul Permanent Naţional este constituit din cei care sunt aleşi în Congres, respectiv preşedinte, preşedinte executiv şi vicepreşedinţi. În schimb, participă de drept la Biroul Permanent Naţional cu drept de vot: primul-ministru, preşedintele Consiliului Naţional, preşedintele organizaţiei de tineret, preşedintele organizaţiei de pensionari, organizaţiei de femei, secretarul general şi secretarii regionali câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare", a precizat Dragnea.

De asemenea, Dragnea a anunţat modificări şi în Consiliul Naţional.

"Nu va mai fi o structură aşa cum este acum, aproximativ 1.200 de delegaţi care erau chemaţi o dată pe an să asculte nişte discursuri, eventual să adopte nişte rezoluţii. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din parlamentari, din toţi parlamentarii partidului, preşedinţii de Consilii Judeţene sau vicepreşedinţi, unde nu avem preşedinţi, primarii de municipii, primarii de oraşe şi câte trei reprezentanţi ai primarilor de comune din fiecare judeţ şi vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a mai declarat Liviu Dragnea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici