21 martie - Ziua Olteniei. Cum vor sărbători românii această zi

Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie - Ziua Olteniei, iniţiatorii susţinând că regiunea este locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi se cuvine marcarea momentului în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti.

2602 afișări
Imaginea articolului 21 martie - Ziua Olteniei. Cum vor sărbători românii această zi

21 martie - Ziua Olteniei. Camera Deputaţilor, for decizional

"Se instituie ziua de 21 martie - Ziua Olteniei (...) Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi sin străinătate, prin organizarea unor programe şo manifestări cu caracter cultual-artistic şi ştiinţific", potrivit proiectului de lege.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor specifice în limita fondurilor disponible, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în proiectul de lege.

Iniţiatorii susţin că Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi se cuvine să fie marcat momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti .

"1821 reprezintă un moment important de cotitură în istoria României. Oltenia reprezintă locul de plecare al primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. (...) Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei", susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de lege a fost susţinut 27 de deputaţi şi senatori de la mai multe partide politice - PSD, PNL, UNPR şi UDMR, dar şi de parlamentari care fac parte din grupul minorităţilor naţionale sau care sunt independenţi.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 213 de voturi "pentru", 30 contra şi 25 de abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici