Abrudean, la conferinţa Solidari cu Ucraina: România, dispusă să intensifice eforturile de asistenţă

Şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a arătat, marţi, la conferinţa Solidari cu Ucraina, disponibilitatea României de a intensifica eforturile de asistenţă acordată Ucrainei pe mai multe direcţii, cu precădere pentru restabilirea funcţionalităţii infrastructurii energetice.

187 afișări
Imaginea articolului Abrudean, la conferinţa Solidari cu Ucraina: România, dispusă să intensifice eforturile de asistenţă

Şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, a participat marţi la conferinţa „Solidari cu Ucraina”, în cadrul căreia a fost lansat „Mecanismul de la Paris”, menit să eficientizeze coordonarea asistenţei acordate Ucrainei pe timp de iarnă.

Reprezentantul Guvernului României a prezentat demersurile de sprijinire a Ucrainei: umanitar, economic şi energetic, precum şi în domeniul gestiunii situaţiilor de urgenţă.

Şeful Cancelariei Prim-Ministrului a exprimat disponibilitatea României de a intensifica eforturile de asistenţă acordată Ucrainei pe mai multe direcţii principale, cu precădere pentru restabilirea funcţionalităţii infrastructurii energetice a acesteia.

El s-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilităţii de adăpost RescEU, la demersurile de primire a refugiaţilor ucraineni, la mobilizarea capacităţilor de cazare şi sprijin a refugiaţilor pe durata iernii, la importanţa hub-ului umanitar de la Suceava.

Mircea Abrudean a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menţinerea economiei Ucrainei în funcţiune, şi a subliniat hotărârea ţării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în porturi şi terestru.

El a adus în discuţie consecinţele extinse ale războiului şi asupra unor ţări ca Republica Moldova, care are, de asemenea, nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale.

Conferinţa „Solidari cu Ucraina” a avut loc marţi la Paris şi a fost coorganizată de Franţa şi Ucraina, fiind prezidată de preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, cu participarea primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, a prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numeroşi şefi de stat şi de guvern, miniştri şi alte oficialităţi din 55 de ţări.

Evenimentul a reunit parteneri, donatori şi instituţii cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depăşirii iernii, în condiţiile distrugerii de către Federaţia Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei. Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunţat, înainte de încheierea lucrărilor conferinţei, că până la acel moment contribuţiile anunţate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici