Achimaş-Cadariu votează Guvernul. I s-a promis implementarea planului de combatere a cancerului

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, care a anunţat miercuri că nu va vota un Guvern din care face parte Alexandru Rafila, a anunţat joi că a revenit asupra deciziei după ce premierul Marcel Ciolacu i-ar fi promis că Legea privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului va fi implementată.

193 afișări
Imaginea articolului Achimaş-Cadariu votează Guvernul. I s-a promis implementarea planului de combatere a cancerului

Achimaş-Cadariu

Deputatul Patriciu Achimaş-Cadariu susţine că a obţinut din partea premierului desemnat Marcel Ciolacu promisiunea că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. În schimb, chirurgul clujean va vota joi „pentru” învestirea noului Guvern în Parlament.

Cu numai o zi înainte, deputatul PSD s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe motiv că acesta a lansat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României. Totodată, el a afirmat că nu va vota un guvern din care face parte acest ministru.

Iniţiator şi coordonator al echipei de specialişti care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, Achimaş l-a acuzat în Comisia de Sănătate pe Alexandru Rafila de „neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”.

„Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare”, a spus Achimaş-Cadariu.

Premierul desemnat Marcel Ciolacu l-a invitat ulterior la discuţii pe deputatul PSD de Cluj şi şi-a asumat angajamentul că se va implica personal în procesul de implementare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

„Vă asigur că, în ceea ce mă priveşte, atunci când insist pentru implementarea legii, nu o fac din orgoliu. În fond, mi-am dus la capăt munca de parlamentar, odată ce actul normativ a fost promulgat. Aş putea să mă retrag. Dar ca medic nu pot ignora viaţa pacienţilor bolnavi de cancer. A reda acum speranţa celor care văd în cancer o fatalitate a fost şi este misiunea centrală a mandatului meu de parlamentar”, a mai spus profesorul Patriciu Achimaş Cadariu.

Potrivit unui comunicat al Biroului parlamentar, Ministerul Sănătăţii are obligaţia legală de a prezenta până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului.
Planul a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici