Achiziţia a 12 avioane vechi F-16, APROBATĂ de Guvern. Primele plăţi, acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio

Proiectul de lege privind achiziţia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care va fi plătit 628 milioane euro, a fost aprobat de Guvern. Primele plăţi vor fi acoperite cu 97 milioane euro şi din sumele încasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvenţe radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apărării şi din bugetul de stat.

773 afișări
Imaginea articolului Achiziţia a 12 avioane vechi F-16, APROBATĂ de Guvern. Primele plăţi, acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio

Achiziţia a 12 avioane vechi F-16, APROBATĂ de Guvern. Primele plăţi, acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Guvernul a anunţat ulterior că a aprobat acest proiect de lege, pentru "realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în faza 1 a etapei de tranziţie iniţială a concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului «Avion Multirol al Forţelor Aeriene»".

Primele plăţi pentru cele 12 avioane vechi F-16,acoperite şi din încasări ANCOM pentru licenţe radio

Primele plăţi pentru achiziţia celor 12 avioane vechi F-16 de la statul portughez vor fi acoperite cu 97 milioane euro şi din sumele încasate de ANCOM la eliberarea benzilor de frecvenţe radio, suplimentar fondurilor alocate din veniturile proprii ale Ministerului Apărării şi din bugetul de stat

Regimul de finanţare a primelor plăţi destinate cumpărării acestor avioane a fost stabilit prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

"Guvernul a adoptat această hotărâre (ordonanţă de urgenţă -n.r.) prin care se creează cadrul pentru asigurarea fondurilor necesare demarării procesului de achiziţie a 12 avioane multirol pentru forţele aeriene. Din suma încasată prin eliberarea benzilor de frecvenţe radio menţionate, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) va vira suma de 97 milioane euro către o poziţie distinctă de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN şi din alocări suplimentare ale bugetului de stat", transmite Executivul.

În urma unei licitaţii ANCOM încheiată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz. Din totalul celor 682 milioane euro, la sfârşitul anului trecut operatorii au virat 204,1 milioane euro, diferenţa urmând să fie achitată până la 30 iunie acest an.

Defalcat, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

Conform unui memorandum discutat, săptămâna trecută, în Guvern, cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a anunţat, marţi, că au fost încheiate discuţiile cu autorităţile portugheze privind achiziţia avioanelor F-16, iar în şedinţa de miercuri a Guvernului va fi spus aprobării proiectul de lege privind această achiziţie, după ce au fost obţinute toate avizele necesare.

El a precizat că vor fi achiziţionate 12 avioane vechi de tip F-16, care vor fi însă modernizate. De asemenea, ministrul a spus că primele avioane vor fi livrate României începând cu anul 2015.

La începutul anului, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, declara atunci premierul Victor Ponta.

Tot atunci, Mircea Duşa spunea că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, având în vedere că resursa de zbor pe care România o are cu avioanele MIG expiră în 2017.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale Corneliu Dobritoiu a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

Conform unui memorandum discutat, săptămâna trecută, în Guvern, cuantumul creditelor de angajament şi bugetare aferent achiziţionării de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici