Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: "Este momentul pentru un leadership SUA-UE fără echivoc"

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, afirmă că, după aproape trei săptămâni de război, aliaţii occidentali nu au reuşit să ia toate măsurile disponibile necesare pentru a opri genocidul şi distrugerea Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin.

4258 afișări
Imaginea articolului Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: "Este momentul pentru un leadership SUA-UE fără echivoc"

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: Este momentul pentru un leadership SUA-UE fără echivoc

“Doar un răspuns fără echivoc şi hotărât va opri acest război şi creşterea numărului de morţi în rândul populaţiei civile. Toate ajutoarele şi echipamentele militare posibile şi disponibile, inclusiv avioanele, ar trebui acordate Ucrainei. UE şi SUA trebuie să nu mai fie ambivalente. SUA nu ar trebui să-i spună lui Putin ce nu vor face SUA din punct de vedere militar. Lui Putin ar trebui să i se spună în termeni fără echivoc că SUA şi aliaţii săi vor face tot ce este necesar pentru a-l opri - totul ar trebui să fie pe masă şi că, de fapt, SUA şi aliaţii săi se aşează la o masă mai mare!”, afirmă fostul diplomat american.
Adrian Zuckerman insistă pentru eliminarea oricărei excepţii în aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi a oligarhilor săi. “Oligarhii cu bunuri în SUA sau în alte părţi ale lumii nu ar trebui să le poată transfera rudelor, prietenilor sau entităţilor controlate de ei. Sancţiunile bancare trebuie să fie împotriva tuturor băncilor ruse, nu doar a unora şi toate tranzacţiile cu Rusia interzise, inclusiv cele cu petrol şi gaze”, subliniază fostul ambasador.

Adrian Zuckerman consideră că declaraţiile amestecate şi ambigue ale SUA şi UE sunt contraproductive, iar reticenţa în a impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei este de neînţeles în condiţiile în care o asemenea măsură ar putea pune capăt decisiv invaziei ruseşti.
“SUA şi NATO au furnizat mii de Stingers, Javelins, Mpad-uri şi diverse alte sisteme şi muniţii militare. De ce nu şi avioanele de care Ucraina are o nevoie atât de disperată? De ce să nu permită Ucrainei să-şi protejeze cetăţenii şi să pună capăt decisiv acestei invazii ruseşti?”, se întreabă fostul ambasador.
“Este necesară imediat o zonă interzisă de zbor”

În opinia sa, impunerea unei zone interzise de zbor este necesară imediat, iar NATO trebuie să acţioneze decisiv pentru a opri terorismul expansionist rusesc, altfel există riscul unei rupturi în organizaţia nord-atlantică.
“Este necesară imediat o zonă interzisă de zbor pentru a preveni sacrificarea în continuare a civililor nevinovaţi. NATO nu poate fi ţinută ostatică de un şantajist criminal. Scopul principal al NATO a fost să protejeze Europa tocmai împotriva acestui tip de terorism expansionist rus. Oamenii de pe mapamond urmăresc răspunsul NATO. Eşecul NATO de a acţiona decisiv pentru a opri expansionismul şi genocidul rusesc nu va fi uitat şi va fractura NATO. Statele baltice şi alte ţări mai mici privesc cu sufletul la gură. Dacă NATO renunţă sau continuă cu ambivalenţa în faţa ameninţărilor nucleare ruseşti acum, care sunt şansele ca NATO să intensifice şi să ajute ţările care sunt mai mici decât statul Delaware atunci când vor fi invadate de Putin? Aceleaşi ameninţări nucleare vor fi făcute din nou de Putin”, avertizează fostul diplomat american.
„Viitorul NATO este în joc pe măsură ce încrederea în alianţă scade”

Adrian Zuckerman atrage atenţia că şi articolul 5 din Tratatul NATO ar putea deveni doar o bucată de hârtie uitată pe undeva aşa cum s-a întâmplat cu garanţiile de securitate acordate Ucrainei după renunţarea la armele nucleare.
“Promisiunile NATO de a proteja astfel de ţări în conformitate cu articolul 5 nu sunt deosebit de convingătoare, având în vedere istoria recentă. Ce vor face SUA, UE şi NATO când unul dintre statele baltice, Moldova sau altă ţară din Europa va fi invadată de ruşi? Putin va pretinde din nou că salvează ţara şi oamenii ei de nazişti, lăcuste sau alte prostii similare, iar aliaţii occidentali vor decide că un astfel de conflict este o problemă internă şi nu riscă ameninţarea unui război cu Rusia. Istoria a demonstrat deja că este aşa cu invazia rusă a Donbasului şi Crimeei în 2014 şi din nou acum vreo două săptămâni. Acordul tripartit din 1994 dintre SUA, Marea Britanie şi Rusia cu Ucraina pentru a garanta integritatea teritorială a Ucrainei în cazul în care îşi predă armele nucleare nici nu mai este menţionat. Este doar o bucată de hârtie uitată şi doar un alt acord încălcat de un dictator cu arme nucleare. Articolul 5 nu ar trebui să fie o altă bucată de hârtie uitată, dar istoria a arătat că de fapt poate fi altfel.  SUA şi UE nu îşi pot permite să nu acţioneze fără echivoc acum. Viitorul alianţei este în joc pe măsură ce încrederea în alianţă scade”, avertizează fostul diplomat.
Lipsa de hotărâre în faţa crimelor împotriva umanităţii este o abdicare ruşinoasă”

Adrian Zuckerman afirmă că SUA şi UE ar trebui să acţioneze hotărât şi să-i dea un ultimatum lui Vladimir Putin pentru a-şi retrage trupele din Ucraina.
“Momentul ca SUA şi aliaţii săi să acţioneze decisiv şi să conducă de pe front, la fel ca preşedintele Zelenski, este de mult aşteptat. SUA şi NATO trebuie să aibă un plan şi o strategie proactivă. Lui Putin trebuie să i se spună fără echivoc să nu mai ucidă civili acum! Lui Putin ar trebui să i se spună că toate trupele ruseşti din toată Ucraina trebuie retrase imediat şi dacă nu sunt finalizate în 48 de ore, NATO şi SUA vor folosi toate resursele disponibile! Lipsa de hotărâre în faţa crimelor continue împotriva umanităţii este o abdicare ruşinoasă de la conducerea morală, politică şi militară. Beneficiile scăpării lumii de Putin acum ar fi enorme. Nu numai că Europa ar fi un loc mai bun, ci şi multe alte locuri din lume. Oamenii din Cuba, Venezuela, Siria, precum şi multe alte ţări din întreaga lume ar putea să se alăture lumii moderne şi să împărtăşească beneficiile păcii, libertăţii şi democraţiei. Expansionismul rusesc, autoritarismul, violenţa şi războiul nu ar mai fi o ameninţare globală”, mai spune fostul ambasador al SUA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici