AEP a avizat încă din 2007 proiectul MAE privind votul prin corespondenţă

Autoritatea Electorală Permanentă a avizat favorabil, încă din 2007, proiectul de lege propus de Ministerul de Externe prin care se propunea votul prin corespondenţă pentru cetăţenii români domiciliaţi în străinătate, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ.

39 afișări
Imaginea articolului AEP a avizat încă din 2007 proiectul MAE privind votul prin corespondenţă

AEP a avizat încă din 2007 proiectul MAE privind votul prin corespondenţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Le-am răspuns, le-am avizat proiectul de lege. Mai mult decât atât, Ministerul de Interne le-a făcut şi el o serie de observaţii. Ne-am propunţat şi asupra observaţiilor făcute de Ministerul de Interne. Le-am dat şi în 2007 şi în 2008 răspunsuri pe acest proiect de lege şi el a fost şi avizat în 2007 de către preşedintele AEP", a subliniat Muhuleţ.

Marian Muhuleţ a mai spus că AEP agreează orice formulă de vot care să vină în interesul cetăţenilor dar care să conţină suficiente mecanisme pentru prevenirea fraudelor electorale de tipul votului multiplu sau influenţării alegătorului să voteze într-un anumit fel.

"Noi susţinem orice formă de vot de tipul acesta - corespondenţă, internet -, dar trebuie analizat cu mare atenţie dacă există mecanisme de prevenire a influenţării alegătorilor să voteze un anumit candidat sau partid sau de exercitare a unui vot multiplu", a menţionat vicepreşedintele AEP.

Pe de altă parte, el a arătat că nu ştie dacă proiectul de lege avizat de AEP mai este de actualitate, mai ales că acesta se baza pe infrastructura creată pentru alegerile parlamentare pe liste, pe textul Legii 373 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care în prezent nu mai este în vigoare.

Muhuleţ a precizat că răspunsul AEP către MAE a fost unul favorabil, în ideea susţinerii proiectului de lege, numai că, între timp, au apărut o serie de alte acte normative în domeniul legislaţiei electorale.

MAE: Proiectul privind votul prin corespondenţă - elaborat în decembrie 2006, iar de atunci e la AEP

MAE a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că în decembrie 2006 a fost elaborat un proiect de lege privind votul prin corespondenţă care a fost trimis la Autoritatea Electorală Permanentă pentru completări şi clarificări, acesta aflându-se în continuare în atenţia AEP.

Potrivit MAE, în decembrie 2006, a fost elaborat de către un grup de lucru un proiect de lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Grupul de lucru era format de către secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi compus din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Justiţiei, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

MAE precizează, în răspunsul transmis la o solicitare MEDIAFAX, că acest proiect de lege a fost transmis Autorităţii Electorale Permanente în vederea completării şi clarificării unor aspecte de fond care exced aria de competenţă a Ministerului de Externe. Proiectul se află încă în atenţia AEP, conform MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici