Alegerea noului preşedinte-director general al TVR: George Orbean a fost respins. Parlamentul votează miercuri o nouă propunere

Parlamentul a respins, marţi, validarea lui George Orbean, propunerea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al postului public.

1572 afișări
Imaginea articolului Alegerea noului preşedinte-director general al TVR: George Orbean a fost respins. Parlamentul votează miercuri o nouă propunere

Şedinţa Parlamentului pentru alegerea noului preşedinte-director general al TVR a început (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al TVR se va reuni miercuri dimineaţă la ora 8 pentru a desemna un nou preşedinte-director general al TVR, urmând ca plenul să se pronunţe prin vot la ora 10:30, a decis marţi seara conducerea Parlamentului după ce George Orbean a fost respins de Legislativ.

Potrivit calendarului aprobat de Birourile Permanente Reunite, Consiliul de Administraţie (CA) al televiziunii publice ar urma să se reunească miercuri la ora 08:00, comisiile de cultură la ora 09:00, urmând ca decizia finală sa fie luată în şedinţa plenului reunit, de la ora 10:30.

Şedinţa de plen a Parlamentului pentru validarea noului preşedinte-director general al TVR a început în jurul orei 18:00, 320 de parlamentari înregistrându-şi prezenţa. 

Potrivit rezultatului oficial al votului, 206 parlamentari au votat ''împotrivă'' şi 185 ''pentru''.

Noul Consiliu de Administraţie urmează a se reuni din nou pentru a desemna, din rândul membrilor său, un alt preşedinte director general al TVR.

Membrii CA al TVR s-au reunit în urmă cu o săptămână în prima şedinţă, după validarea de către plenul Parlamentului, desemnându-l pe George Orbean, propunerea Guvernului, drept preşedinte-director general al instituţiei.

George Orbean a fost consilierul fostului preşedintelui TVR Stelian Tănase şi manager de proiect la Digi 24.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie.

Săptămâna trecută parlamentarii au preferat să absenteze şi să lase postul public fără şef, în contextul nemulţumirii PSD-ALDE în ceea ce îl priveşte pe George Orbean.

Deputaţii şi senatorii au votat marţea trecută noul CA al TVR, din care fac parte Christel Ţopescu, George Orbean, Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu.

Aceştia l-au ales drept preşedinte-director general pe reprezentantul Guvernului, George Orbean, care nu a obţinut avizul Comisiilor reunite de cultură, având un schimb de replici dur cu parlamentarii.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie, dar parlamentarii au refuzat să asigure cvorumul pentru alegerea unei noi conduceri, PSD şi ALDE fiind nemulţumiţi de votul membrilor CA în favoarea lui Orbean.

Parlamentarii s-au întrunit miercuri la ora 10,30 pentru a vota şeful TVR, în condiţiile în care doar 147 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa.

După o pauză de consultări în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încercat să-l convingă pe premierul Dacian Cioloş să emită o OUG care să permită numirea unui şef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limită, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen - numărul necesar fiind 272 de aleşi.

Parlamentarii au votat cu bile, dar s-au înregistrat doar 189 de voturi exprimate, astfel că procedura va fi reluată marţi la ora 18,00.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, miercuri, propunerea făcută de CA al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, afirmând că George Orbean este "o persoană care nu are facultatea terminată la vârsta de 40 de ani", părere la care s-a raliat şi PSD.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că PNL va susţine propunerea Guvernului la şefia TVR, pe George Orbean, afirmând că spera ca PSD să nu mai folosească "tertipurile" de săptămâna trecută pentru a nu asigura cvorumul de şedinţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici