ALEGERI 2016 Campania electorală, aproape de final. Bilanţul Ministerului de Interne: 35 de dosare penale în urma incidentelor electorale, 308 sesizări la apelul de urgenţă 112

În aproape o lună de campanie electorală, la nivelul structurilor Ministerului de Interne, au fost înregistrate peste 300 de sesizări pentru fapte de corupţie şi încălcări ale legii electorale, fiind deschise 35 de dosare penale. Peste 45.000 de forţe ale MAI, mobilizate pentru ziua alegerilor.

Urmărește
1103 afișări
Imaginea articolului ALEGERI 2016 Campania electorală, aproape de final. Bilanţul Ministerului de Interne: 35 de dosare penale în urma incidentelor electorale, 308 sesizări la apelul de urgenţă 112

Campania electorală, la final. Bilanţul Ministerului de Interne: 35 de dosare penale în urma incidentelor electorale, 308 sesizări la apelul de urgenţă 112

Joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată ultima sedinţă a comisiei tehnice centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare de duminică, în cadrul acestei fiind prezentat, printre altele, bilanţul incidentelor din campania electorală, perioada 11 noiembrie-8 decembrie.

"Până în prezent, efectivele ministerului au asigurat derularea în bune condiţii a 427 de manifestaţii electorale organizate în 286 de localităţi. În general, ceea ce am observat, cu ocazia acestui proces electoral, a fost că, în general, s-au respectat măsurile şi normele din cadrul legal privind modul de desfăşurare a campaniei electorale. Am avut mult mai puţine incidente şi sesizări decât cu ocazia altor alegeri desfăşurate la noi. În perioada 11 noiembrie- 8 decembrie au fost înregistrate 308 sesizări, dintre care 26 nu s-au confirmat, 21 au fost transmise pentru soluţionare către Autoritatea electorală Permanentă şi una către Biroul Electoral Judeţean respectiv. În urma verificărilor au fost sancţionate contravenţional 164 de persoane pentru contravenţii prevăzute de Legea 208 din 2015 privind alegerile şi au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentu coruperea alegătorilor. În această cifră sunt incluse şi acele dosare la care s-a făcut referire în spaţiul public de către diverşi lideri politice, care am văzut că şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care ministerul monitorizează aceste sesizări. Vreau să dau toate asigurările, nu există sesizare, nu a existat sesizare în această perioadă care să nu fie urmărită conform legii de către structurile Ministerului de Interne", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Pentru organizarea în siguranţă a scrutinului de duminică au fost mobilizate 45.000 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru măsuri de ordine în secţiile de votare, a mai precizat oficialul.

"Pentru duminică, ziua alegerilor, vom avea mobilizaţi în jur de 45.000 de efective, dintre care 21.000 pentru protecţia secţiilor de votare, 12.000 pentru asigurarea ordinii publice şi 11.000 echipe operative de specialişti şi cadre rezerve. Începând de ieri, din dispoziţia mea, în fiecare judeţ din ţară, avem câte o echipă mixtă compusă din lucrători din cadrul Corpului de control şi cadre din structura centrală a Inspectoratului General de Poliţie, care începând de ieri lucrează alături de inspectorii şefi din fiecare judeţ(...) De asemenea, la nivel zonal, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti am constituit patru echipe, tot cu cadre din Corpul de control, ale Ministerului de Interne, care vor soluţiona eventuale evenimente care depăşesc autoritatea de verificare a structurilor judeţene sau atunci când situaţia o impune", a adăugat Dragoş Tudorache.

La Mureş s-a luat decizia ca parte din buletinele de vot să fie retipărită, urmând ca procedura să fie finalizată vineri.

"În judeţul Mureş a trebuit să retipărim ca urmare a deciziei Biroului Electoral Judeţean şi a Biroului Electoral Central, pentru buletinele de la Senat. Decizia a fost datorită calităţii proaste a primului lot primit de lacontractorul cu care lucrase Prefectura Mureş. (...) Începând de mâine, de sâmbătă se vor finaliza şi măsurile de preluare în pază a tuturor secţiilor de votare de căte personalul MAI.", a declarat ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici