Alegeri în Peru: un candidat la preşedinţie a promis 2.500 de dolari pentru fiecare familie cu o victimă a COVID-19

  • Un sondaj realizat la ieşirea de la urne arată un rezultat strâns la alegerile pentru şefia ţării.
  • Lupta s-a dat între candidatului stângii radicale, Pedro Castillo, şi reprezentanta dreptei populiste, Keiko Fujimori.
  • Mario Vargas Llosa, cel mai important autor din Peru şi câştigătorul unui Premiu Nobel pentru literatură, a susţinut-o pe Keiko Fujimori.
249 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Peru: un candidat la preşedinţie a promis 2.500 de dolari pentru fiecare familie cu o victimă a COVID-19

Alegătorii peruvieni au mers la vot duminică pentru alegerea preşedintelui într-o ţară în care pandemia a făcut 180.000 de victime şi împinge milioane de oameni în sărăcie. 

S-au luptat, cu rezultate încă neanunţate oficial, Pedro Castillo şi Keiko Fujimori, pe fondul protestelor şi acuzaţiilor de corupţie din ţara sud-americană.

Locuitorii din Lima nu mai au răbdare, scrie AFP. "Vrem schimbare, aşteptăm 30 de ani de schimbare", a cerut un alegător.

Fujimori a votat în cartierul bogat din capitala Lima, unde locuieşte, îndemnând oamenii să voteze „fără teamă”, în timp ce Castillo, un profesor de ţară, a făcut apel la calm, în timp ce îşi vota votul alături de părinţii săi din zona rurală Anguia.

Preşedintele Francisco Sagasti a votat şi el, spunând că ambii candidaţi ar trebui să respecte rezultatele şi să le ceară adepţilor să se abţină de la organizarea protestelor.

Fujimori, o fostă congresmană conservatoare, a promis diverse bonusuri oamenilor, inclusiv 2.500 de dolari pentru fiecare familie cu cel puţin o victimă COVID-19. Ea a propus, de asemenea, distribuirea a 40% dintr-un impozit pentru extracţia de minerale, petrol sau gaze pentru familiile care locuiesc în apropierea acestor zone.

Susţinătorii ei includ jucători ai echipei naţionale de fotbal şi pe Mario Vargas Llosa, cel mai important autor din Peru şi câştigătorul unui Premiu Nobel pentru literatură. Vargas, care a pierdut alegerile prezidenţiale în trecut în faţa tatălui candidatului, Alberto Fujimori, a numit-o pe Keiko Fujimori „fiica dictatorului”. Se întâmpla în 2016. Acum, o consideră reprezentantul „libertăţii şi progresului”.

Keiko Fujimori a fost închisă ca parte a unei anchete, dar a fost eliberată ulterior. Tatăl ei a guvernat între 1990 şi 2000 şi execută o condamnare de 25 de ani pentru corupţie şi uciderea a 25 de persoane.

Secţiile de votare s-au închis duminică la ora locală 19:00 în Peru (00:00 GMT), iar un sondaj realizat la ieşirea de la urne arată un rezultat strâns la alegerile prezidenţiale între candidatului stângii radicale, Pedro Castillo, şi reprezentanta dreptei populiste, Keiko Fujimori, transmite AFP.

Fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000) ar obţine 50,3%, iar profesorul 49,7%, potrivit Ipsos, după votul, obligatoriu în Peru, a aproximativ 25 de milioane de alegători. Rezultatele oficiale sunt aşteptate în jurul orei locale 23:30 (04:30 GMT).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici