Alegeri prezidenţiale tensionate în Brazilia: Lula conduce în sondajele de opinie

Brazilienii au votat duminică în primul tur de scrutin al celor mai tensionate alegeri din ultimele decenii. Stânga Luiz Inacio Lula da Silva are şanse mari să îl învingă pe actualul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro, potrivit sondajelor de opinie citate de Reuters.

689 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale tensionate în Brazilia: Lula conduce în sondajele de opinie

Alegeri prezidenţiale tensionate în Brazilia: Lula conduce în sondajele de opinie

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Lula are un avans solid de luni de zile, dar Bolsonaro a semnalat că ar putea refuza să accepte înfrângerea, alimentând temerile privind o criză instituţională sau violenţe postelectorale.

Un mesaj proiectat pe statuia Christ the Redeemer din Rio de Janeiro înaintea votului suna astfel: „Pace în alegeri”.

Majoritatea sondajelor îl favorizează pe Lula, care a fost preşedinte între 2003 şi 2010, cu 10-15 puncte. În cazul în care va obţine peste 50% din voturile valabile, ceea ce mai multe institute de sondaje arată că este la îndemână, acesta ar obţine o victorie categorică, nemaifiind nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Îmbrăcată în autocolante cu Lula, Adriana Schneider a votat la o şcoală primară din Rio de Janeiro. Profesorul universitar, în vârstă de 48 de ani, a declarat că administraţia lui Bolsonaro a fost „catastrofală” pentru investiţiile în cultură, artă, ştiinţă şi educaţie.

„Trăim sub un guvern barbar”, a spus ea.

Lula a fost încarcerat în timpul ultimelor alegeri, ispăşind o condamnare pentru luare de mită, care a fost ulterior anulată de Curtea Supremă, ceea ce i-a permis să se confrunte anul acesta cu aprigul său rival Bolsonaro.

Votând în São Bernardo do Campo, Lula a recunoscut schimbarea dramatică a soartei sale după condamnarea despre care spune că a fost una politică.

„Este o zi importantă pentru mine”, a declarat el. „În urmă cu patru ani nu am putut vota pentru că am fost victima unei minciuni ... Vreau să încerc să-mi ajut ţara să revină la normalitate”.

Bolsonaro a votat în Rio şi a declarat că se aşteaptă să câştige alegerile în primul tur de duminică, în ciuda rezultatelor sale slabe din sondaje. Fostul căpitan de armată nu are încredere în sondaje, spunând că rezultatele acestora nu corespund cu sprijinul pe care îl vede la evenimentele sale de campanie.

„Dacă vom avea alegeri curate, vom câştiga astăzi cu cel puţin 60% din voturi”, a declarat Bolsonaro într-o înregistrare video postată pe reţelele sale de socializare înainte de vot. „Toate dovezile pe care le avem ne sunt favorabile. Cealaltă parte nu a fost capabilă să iasă în stradă, nu a făcut campanie, nu are acceptare, nu are credibilitate”.

Un câştigător ar putea fi anunţat în câteva ore după închiderea secţiilor de votare la ora 17.00, ora Brasiliei (20.00 GMT). În cazul în care niciun candidat nu obţine mai mult de jumătate din voturi, excluzând voturile albe şi cele anulate, primii doi clasaţi vor merge la un tur de scrutin pe 30 octombrie, prelungind astfel sezonul tensionat al campaniei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alegeri,
brazilia,
sondaj

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici