LIVE-TEXT  Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva se duc în turul doi. Au votat 118,224,165 alegători

  • Alegerile generale sunt programate să aibă loc duminică, pe 2 octombrie 2022 în Brazilia pentru a alege Preşedintele , Vicepreşedintele şi Congresul Naţional.
  • În acelaşi timp, au loc alegeri pentru guvernatorii şi viceguvernatorii de stat, Adunările Legislative de Stat, Camera Legislativă a Districtului Federal şi Consiliul Districtual Fernando de Noronha.
  • Sunt aşteptaţi la vot 156 de milioane de alegători înregistraţi în Brazilia
  • Preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro , ales în 2018, candidează pentru a fi reales
  • Fostul preşedinte Luiz Inácio Lula da Silva , ales în 2002 şi reales în 2006 , este candidat pentru a treia oară.
  • Directorul general al Curţii Electorale Regionale din Sao Paulo: biometria nu este o modalitate rapidă de a vota, dar este mai sigură
  • Bolsonaro depăşeşte aşteptările din sondaje. Va merge în turul doi cu rivalul Lula.
  • Au votat 118,224,165 alegători
6716 afișări
Imaginea articolului Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva  se duc în turul doi. Au votat 118,224,165 alegători

REZULTATELE FINALE - Au votat 118,224,165 alegători!

Candidaţii prezidenţiali

  • Partidul Muncitorilor- Luiz Inácio Lula da Silva - 48.43%(57,255,683)
  • Partidul Liberal- Jair Bolsonaro - 43.20%(51,070,935)
  • Mişcarea Democrată Braziliană-Simone Tebet-4.16%
  • Partidul Democrat al Muncii -  Ciro Gomes -3.04%
  • Uniunea Braziliei-Soraya Thronicke- 0.51%
  • NOVO 30- Luiz Felipe d'Avila - 0.47%
  • Partidul Laburist brazilian- Kelmon Souza- 0.07%
  • Partidul Comunist Brazilian- Sofia Manzano- 0.04%
  • Unitatea Populară- Leonardo Péricles - 0.05%
  • Partidul Muncitoresc Socialist Unit- Vera Lúcia Salgado- 0.02%
  • Democraţia Creştină - José Maria Eymael - 0.01%

 

 

 

Primele rezultate:Bolsonaro depăşeşte aşteptările din sondaje. Va merge în turul doi cu rivalul Lula.

 

Directorul general al Curţii Electorale Regionale din Sao Paulo: biometria nu este o modalitate rapidă de a vota, dar este mai sigură

Directorul general al Curţii Electorale Regionale din Sao Paulo, Claucio Corrêa, a declarat că biometria nu este o modalitate rapidă de a vota, dar este mai sigură pentru rezultatul alegerilor. Au existat cozi la care au aşteptat alegătorii timp de o oră pentru a vota în acest stat, în care 67,13% din electorat este deja înregistrat în sistem.

"Biometria nu este o modalitate rapidă de a vota, ci o modalitate sigură de a vota. Aceasta are rolul de a garanta că alegătorul care se prezintă în faţa secţiei de votare este într-adevăr cine spune că este", a spus el.

Cine se va afla la coadă până la ora 17.00 va primi un bilet şi va vota. Se preconizează că, în unele secţii, votul va avea loc între orele 18.00 şi 19.00.

Conform TRE, se fac patru încercări de identificare biometrică. Dacă nu funcţionează, alegătorului i se adresează o întrebare privind datele personale pentru a elibera urna de vot, scrie O Globo.

Decanul STF: Poporul brazilian a dat un exemplu civic şi democratic prin alegeri paşnice

Decanul Curţii Supreme (STF), Gilmar Mendes, a sărbătorit, într-o postare pe Twitter, alegerile paşnice şi armonioase din întreaga ţară. "Încă o dată, am arătat lumii cel mai mare atu al nostru: un sistem electoral solid, bazat pe statul de drept", a spus el.

UPDATE Mai mult de o mie de urne trebuiau schimbate duminica aceasta

Începând cu ora 11:40 au fost înlocuite 1.420 de aparate de vot electronic, potrivit TSE (Curtea Electorală Superioară). "În nicio secţiune, însă, nu a fost necesară folosirea votului manual. Numărul urnelor înlocuite corespunde cu 0,27% din total. La alegerile din 2022 sunt folosite peste 470.000 de urne, potrivit instanţei" , a informat serviciul transparenţei electorale.

UPDATE -A început votarea în Noua Zeelandă, de la ora 8 (ora locală)

 

Alegerile vor decide viitorul pădurilor tropicale amazoniene

Lula şi Bolsonaro au experienţă în gestionarea problemelor legate de mediu, transmite Brazil TV

Alegerile generale

Brazilienii vor merge la vot duminică, 2 octombrie, pentru a alege reprezentanţii Congresului, guvernatorii de stat şi, mai important, preşedintele. Principalii candidaţi sunt Luiz Inacio Lula da Silva, care a condus ţara între 2003 şi 2010, şi actual preşedinte Jair Bolsonaro.

Fostul preşedinte, Lula este cu mult înainte în sondaje, având suficient sprijin pentru a câştiga alegerile din primul tur. Pentru asta, are nevoie de peste 50% din voturile valabile, care exclud buletinele anulate. Dacă nu, primii doi candidaţi se vor confrunta în turul 2 pe 30 octombrie, transmite Bloomberg

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici