Aleşii să nu fie pedepsiţi pentru angajarea rudelor la cabinet înainte de august 2013 - proiect

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Daniel Florea, împreună cu Marton Arpad, UDMR, au depus o iniţiativă legislativă de interpretare a Statutului care stipulează că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzaţi de conflict de interese.

Urmărește
1222 afișări
Imaginea articolului Aleşii să nu fie pedepsiţi pentru angajarea rudelor la cabinet înainte de august 2013 - proiect

Aleşii să nu fie pedepsiţi pentru angajarea rudelor la cabinet înainte de august 2013 - proiect ( Imagine Razvan Chrita / Mediafax Foto)

Deputaţii argumentează că dispoziţiile alin 11 ale art 38 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor - potrivit căruia membrii familiei parlamentarilor ori rudele/afinii până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi ţn cadrul biroului parlametar -, aşa cum au fost modificate prin Legea nr.219/2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări.

Potrivit iniţiativei legislative, interdicţiile introduse prin art 38 alin 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora''.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că având în vedere situaţiile ivite în practică, în care interpretarea interdicţiei impuse parlamentarilor de a-şi angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar a generat confuzii cu privire la data intrării în vigoare a respectivei dispoziţii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice, este nevoie de un act normativ de acelaşi nivel cu cel vizat care să interpreteze dispoziţiile din Legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici