Alexander Stubb şi Pekka Haavisto vor fi cei care se vor lupta să devină preşedintele Finlandei

Candidatul de centru-dreapta Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliţiei Naţionale din Finlanda, pare să câştige duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale şi se va confrunta probabil cu membrul liberal al Partidului Verzilor, Pekka Haavisto, în turul doi, scrie Reuters.

159 afișări
Imaginea articolului Alexander Stubb şi Pekka Haavisto vor fi cei care se vor lupta să devină preşedintele Finlandei

Alexander Stubb şi Pekka Haavisto vor fi cei care se vor lupta să devină preşedintele Finlandei

După numărarea a 96% din voturi, Stubb conducea cu 27,1% din voturi, potrivit datelor Ministerului Justiţiei, urmat de Haavisto cu 25,7% şi de naţionalistul Jussi Halla-aho pe locul al treilea cu 19,0%.

Televiziunea publică Yle a prognozat că Stubb şi Haavisto se vor întâlni în turul al doilea, programat pentru 11 februarie.

Finlanda îşi alege un nou preşedinte care să conducă politica externă şi de securitate a ţării în noul său rol în cadrul NATO, după ce a rupt cu decenii de nealiniere pentru a se alătura alianţei occidentale de apărare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Cred că finlandezii sunt în căutarea unui preşedinte al unei noi ere”, a declarat Stubb, fost prim-ministru, pentru postul public de televiziune Yle.

Haavisto, care a ocupat funcţia de ministru de externe până anul trecut, a declarat că se aşteaptă să treacă în turul al doilea.

„Acesta este un rezultat splendid din primul tur şi o diferenţă foarte mare faţă de cei din spatele nostru, aşa că eu cred că vom trece în turul al doilea cu Alexander Stubb”, a declarat el pentru Yle.

Preşedintele Finlandei conduce politica externă şi de securitate în strânsă cooperare cu guvernul şi reprezintă ţara la reuniunile NATO, acţionând în acelaşi timp şi în calitate de comandant-şef al forţelor de apărare finlandeze.

Toţi cei trei candidaţi principali sunt susţinători ai Ucrainei şi au cerut măsuri dure împotriva Rusiei.

În timpul campaniilor lor electorale, atât Stubb, cât şi Haavisto s-au orientat spre mijlocul politic, în timp ce Halla-aho şi-a menţinut profilul conservator de dreapta.

Pentru mulţi finlandezi, naţionalistul Halla-aho este o figură care divizează şi care atrage atât susţinători loiali, cât şi adversari fermi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
stubb,
haavisto,
finlanda

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici